NOTAT
J.nr. 2023-6624
Ref. PAWKV
Den 25. oktober 2023
Notat til Folketingets Europaudvalg og Miljø- og Fødevareudvalg om fortsat
opretholdelse af nationale, danske regler vedrørende nitrit i kødprodukter
Problemstilling
Nitrit anvendes til at konservere kødprodukter, herunder for at beskytte mod botulisme
(pølseforgiftning), som er en alvorlig fødevareforgiftning. Ved anvendelsen af nitrit i kødprodukter kan
der dannes nitrosaminer. Flere af disse er genotoksiske og carcinogene, dvs. arveanlægsforandrende og
kræftfremkaldende, hvorfor der ikke kan etableres et acceptabelt indtagelsesniveau.
På den baggrund har Danmark siden 1996 opretholdt allerede gældende nationale regler for indhold af
nitrit i fødevarer, som indebærer, at der generelt maksimalt må tilsættes 60 mg nitrit pr. kg i
kødprodukter, mens de gældende EU-regler generelt tillader 150 mg nitrit pr. kg. De danske regler er
godkendt af Kommissionen.
Såfremt de danske regler skal opretholdes, skal dette meddeles Kommissionen senest den 5. november
2023.
Løsning
Regeringen ønsker ikke at gennemføre lovgivning, som ikke følger den videnskabelige rådgivning, og
derfor ikke er sundhedsmæssigt forsvarlig. På baggrund af Danmarks notifikation af nationale regler
om brug af nitrit i kødprodukter har Kommissionen anmodet Danmark om at overvåge, at reglerne giver
tilstrækkelig beskyttelse mod fødevareforgiftninger, og at reglerne ikke udgør en handelshindring.
Overvågningen viser, at de sundhedsmæssige betragtninger, som hidtil er gjort gældende, stadig gælder
fuldt ud og på ingen måde svækkes af data fra den gennemførte overvågning i perioden 2021-2023.
Hertil kommer, at de opdaterede data tydeligt viser, at de danske regler ikke udgør en hindring for
samhandlen med de omhandlede produkter, som med enkelte udsving generelt i stadig stigende omfang
importeres til Danmark.
Regeringen finder derfor, at der er grundlag for igen at påberåbe sig miljøgarantien med henblik på at
kunne opretholde det ønskede beskyttelsesniveau i Danmark for så vidt angår anvendelse af nitrit i
kødprodukter.
Regeringen vil meddele Kommissionen, at Danmark ønsker miljøgarantien vedrørende de nationale
regler for anvendelse af nitrit i kødprodukter forlænget i overensstemmelse med det ovenfor anførte.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Holbergsgade 6 • 1057 København K