Miljø- og Fødevareudvalget 2023-24
MOF Alm.del Bilag 665
Offentligt
2907871_0001.png
NOTAT 6. september 2024
Aftaler, regeringsdokumenter og EU-anbefalinger om fremme af plantebaserede fødevarer
I landbrugsaftalen,
Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug,
fra 4. oktober 2021 mellem regeringen,
Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative
Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne fremgår følgende:
”Plantebaserede
fødevarer og proteiner er et fremtidigt vækstområde, hvor nye indtjenings- og
jobmuligheder kan etableres, og hvor hensyn til vækst, miljø og klima går hånd i hånd. Aftaleparterne er
derfor enige om, at omlægning til mere planteproduktion er et centralt element i den grønne omstilling.”
Et af initiativerne i landbrugsaftalen var udarbejdelse af en
handlingsplan for plantebaserede fødevarer.
Denne blev offentliggjort i oktober 2023. I forordet til handlingsplanen udtaler ministeren fra fødevarer,
landbrug og fiskeri, Jacob Jensen fra Venstre følgende:
”Plantebaserede
fødevarer er fremtiden. Der hersker ingen tvivl om, at hvis vi vil nedbringe klimaaftrykket fra
landbruget, skal vi alle sammen
i tråd med De Officielle Kostråd
spise mere planterigt.”
”Danmark
står i en unik position i forhold til at håndtere klima-, miljø- og ernæringshensyn og har mulighed
for at være førende på et hurtigt voksende globalt marked og dermed inspirere vores omverden.”
Initiativer, der styrker plantesektoren, har også indflydelse på jobskabelsen.
Regeringens strategi for grønne
jobs i landbruget og følgeerhverv
fra februar 2024 påpeger følgende:
”Den
grønne omstilling betyder, at nogle jobs vil forsvinde, mens nye vil opstå. Den animalske sektor står over
for udfordringer, fordi en betydelig del at sektorens emissioner stammer herfra. Omvendt åbner udviklingen
mod flere plantebaserede fødevarer og nye måder at producere proteiner til foder og fødevarer på op for nye
muligheder.”
I en europæisk kontekst kom treparten/arbejdsgruppen
’Strategic Dialogue on the
Future of Farming’
nedsat
af EU's kommissionens formand Ursula von de Leyen, med deres anbefalinger onsdag den 4. september 2024.
Treparten har bestået af i alt 29 aktører fra bl.a. landbrugsorganisationer, miljøorganisationer og
forbrugerorganisationer.
Nogle af EU-trepartens
enstemmige
anbefalinger lyder således:
“The
European Commission should develop, by 2026, an EU Action Plan for Plant-based Foods to strengthen
the plant-based agri-food chains from farmers all the way to consumers.”
“The
Strategic Dialogue observes a trend in the EU towards a reduction of consumption of certain animal-
based products and an increased interest in plant-based proteins. To improve the sustainable balance
between animal and plantbased protein intake at the European population level, it is crucial to support this
trend by rebalancing towards plant-based options and helping consumers to embrace the transition.”
“Working
together with consumer representatives, NGOs, health services and education providers, Member
States and local authorities should encourage sustainable, balanced, and healthy diets through initiatives that
further develop consumers’ interest in sustainable
food, in the impact of their behaviour on the planet, and in
healthier diets.”
Den danske handlingsplan er en direkte inspiration for den, der nu foreslås på europæisk plan. Det er
derfor påfaldende, at EU-treparten er langt mere visionær end den danske trepart, som har glemt både
landbrugsaftalen fra 2021 og regeringens egen handlingsplan for plantebaserede fødevarer.