Miljø- og Fødevareudvalget 2023-24
MOF Alm.del Bilag 610
Offentligt
2896746_0001.png
NOTAT
Kemikalier og Biocider
J.nr. 2023 - 107222
Ref. mealk
Den 29. april 2024
Delbesvarelse 2:
Nitrat i drikkevand
vurdering af befolkningsundersøgelser og
metaanalyser - fokus på tyk-/endetarmskræft
Baggrund og problemstilling
En opdateret vurdering af de sundhedsskadelige effekter ved nitrat i drikkevand er foretaget på bag-
grund af bestilling fra Miljøministeriets departement.
Miljøstyrelsen (MST) har bedt Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Fødevareinstituttet om en faglig
vurdering af om data/litteratur på nitrats sundhedsskadelige effekter med fokus på tyk-/endetarms-
kræft (kolorektalkræft) understøtter en sænkning af kvalitetskravet for nitrat i drikkevand, og i givet fald
komme med et forslag til et kvalitetskrav, som er baseret på en sundhedsmæssig baggrund. Dette er
leveret i form af notat med tilhørende bilag. Notatet er en opdatering af DTU Fødevareinstituttets op-
rindelige vurdering fra 2019, som senest er opdateret i 2022.
Baggrunden for en ny opdateret vurdering af nitrat i drikkevand er udgivelsen af en dansk videnskabelig
artikel vedr. en sundhedsøkonomisk vurdering af sænkning af kvalitetskravet for nitrat i drikkevand ift.
tyk-/endetarmskræft i Danmark (Jacobsen
et al.,
2024)
1
, samt en præsentation givet af en af forskerne
bag artiklen, J. Schullehner (bilag 6), ved en temadag om drikkevand og sundhed afholdt af Sundheds-
styrelsens Rådgivende Videnskabelige Udvalg for Miljø og Sundhed den 27. september 2023 under titlen
”Nitrate in drinking water –
Update on the scientific
evidence on health effects”,
som nævner en række
metaanalyser udgivet i perioden 2019-2023.
Miljøministeriets departement har, jf. bestillingen, videresendt materiale til vurderingen, som de har
modtaget i forbindelse med orientering af Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Ministeriet for Fø-
devarer, Landbrug og Fiskeri. MST har videreformidlet modtaget materiale til DTU Fødevareinstituttet.
./.
Udvalgte konklusioner fra DTU Fødevareinstituttets vurdering
DTU Fødevareinstituttets vurdering indeholder en række konklusioner, hvoraf udvalgte konklusioner
fremhæves her grupperet efter sundhedsskadelig effekter.
1
Jacobsen B.H., Hansen B., Schullehner J. (2024): Health-economic valuation of lowering nitrate standards in
drinking water related to colorectal cancer in Denmark:.
Science of The Total Environment, volume 906.
Miljøstyrelsen
• Tolderlundsvej 5 • 5000 Odense C •
Tlf. 72 54 40 00
• CVR 25798376 • EAN 5798000860810 • [email protected] • www.mst.dk
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 610: Orientering om nedsættelse af international arbejdsgruppe til vurdering af kravværdien for nitrat i drikkevand, fra miljøministeren
2896746_0002.png
Sundhedsrisiko ift. nitrat i drikkevand og kolorektalkræft og andre former for kræft:
”Eksponering
for nitrat i drikkevand er positivt associeret med risiko for udvikling af kolorektal-
kræft. Dermed vurderes det, at nitrat i drikkevand udgør en sundhedsmæssig risiko.”
”De
epidemiologiske studier, der har undersøgt sammenhængen mellem nitrat i drikkevand og
en forøget risiko for kræft/tumorer i hjernen hos børn og unge eller kræft i skjoldbruskkirtel,
prostata, nyrer, æggestokke og blære, peger i retning af en forøget risiko ved et forøget indtag af
nitrat fra drikkevand. Det kan ikke udelukkes,
at nitrat er en risikofaktor for disse typer af kræft.”
Sundhedsrisiko ift. reproduktion og misdannelser:
”På
basis af resultater fra de epidemiologiske studier kan en risiko for reduceret tilvækst af bar-
net under graviditeten, for tidlig fødsel eller dødfødsel (i kombination med receptpligtig medicin
som består af sekundære aminer) ikke udelukkes.”
”På basis af resultater fra epidemiologiske studier kan en risiko for misdannelser generelt, ikke
udelukkes. Ser man på de enkelte typer af misdannelser er data dog tvetydige og risikoen kan
ikke vurderes.”
Sundhedsrisiko ift.
udvikling af cyanose (blåfarvning af huden; ”blå-børn-syndrom”):
”Risikoen for at der hos den mest følsomme aldersgruppe, spædbørn, kan opstå symptomer på
methæmoglobinæmi er ubetydelig.”
Miljøstyrelsens gennemgang af leverancen fra DTU Fødevareinstituttet
DTU Fødevareinstituttet har identificeret og foretaget en faglig og grundig vurdering af internationale
og nationale befolkningsundersøgelser af nitrat i drikkevand og udvikling af kolorektalkræft. Vurderin-
gen inkluderer systematiske oversigtsartikler (udgivet i perioden fra 2019-2023), samt kommentarer fra
Sundhedsstyrelsen (SST) og Fødevarestyrelsen (FVST), og liste over studier identificeret af SST, som var
fremsendt af MST.
Derudover har vurderingen fra DTU Fødevareinstituttet overordnet undersøgt andre sundhedseffekter,
som følge af eksponering af nitrat fra drikkevand. Herunder en vurdering af risikoen for udvikling af
cyanose (blå-børn-syndrom), som følge af eksponering af nitrat fra drikkevand.
DTU Fødevareinstituttet har ikke leveret et forslag til et sundhedsmæssigt baseret kvalitetskriterium for
nitrat i drikkevand.
Overordnet beskrivelse af nitrat og nitrit:
DTU Fødevareinstituttet beskriver, at de vigtigste kilder til menneskers indtag af nitrat er: 1) planteba-
seret fødevarer pga. det naturlige indhold af nitrat, 2) en række forarbejdede fødevarer (fx kød) og 3)
drikkevand. En indtagsberegning fra 2017 af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vi-
ser, at hvis koncentrationen af nitrat drikkevand er 7,9 mg/L, vil nitrat udgøre omkring 10 % af det totale
indtag af nitrat, hvorimod, hvis koncentrationen af nitrat i drikkevand er på 50 mg/L (nuværende græn-
seværdi), vil nitrat fra drikkevand udgøre omkring 40 % af det totale nitrat indtag.
Hos mennesker kan nitrat omsættes til nitrit i mundhulen og i mavetarmkanalen. Nitrit anses for at
være mere toksisk end nitrat, da nitrit kan reagere med nitroserbare forbindelser i mavetarmsystemet,
hvoraf nogle af reaktionsprodukterne er kræftfremkaldende.
På grund af rotters minimale omsætning af nitrat til nitrit begrænses muligheden for at anvende dyre-
forsøg med rotter til undersøgelse af nitrats toksikologiske effekter. Derfor er det nødvendigt at benytte
2
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 610: Orientering om nedsættelse af international arbejdsgruppe til vurdering af kravværdien for nitrat i drikkevand, fra miljøministeren
2896746_0003.png
befolkningsstudier ved udarbejdelse af en toksikologiske risikovurdering af nitrat samt ved fastsættelse
af grænseværdier for nitrat.
Akut toksicitet,
herunder ”blå-børn-syndrom”:
Spædbørn er mere følsom over for nitrat end ældre børn og voksne, og for at undgå
”blå-børn-syndrom”
fastsatte US-EPA en grænseværdi på 44.3 mg/L, og hvor EUs
og WHO’s grænseværdi
er på 50 mg/L.
DTU Fødevareinstituttet bemærker, at grænseværdien på 50 mg/L tilsyneladende har været tilstrække-
lig til at undgå at spædbørn udviser symptomer på methæmoglobinæmi, men tilføjer:
”Det skal dog
bemærkes, at der kun er en meget lille margin mellem den nuværende grænseværdi, og til den nitrat
koncentration i drikkevand hvor en sundhedsmæssig risiko hos spædbørn ikke kan udelukkes. Selv
mindre overskridelser af grænseværdien kan således medføre en risiko hvis drikkevandet bruges i
modermælkserstatninger.”
Kronisk toksicitet af nitrat (per
se):
Flere dyreforsøgsstudier samt humane studier har beskrevet effekter af nitrat, hvorved jodoptagelsen i
skjoldbruskkirtlen nedsættes. Selvom den nuværende grænseværdi på 50 mg/L for nitrat i drikkevand
overholdes, så kan en sundhedsmæssig risiko ikke udelukkes for de individer, som har et lavere indtag
af jod ift. det anbefalede jod indtag.
Kronisk toksicitet relateret til reproduktion og misdannelser
I 2019 vurderede DTU Fødevareinstituttet langvarige effekter på reproduktion og misdannelser, som
følge af nitrat i drikkevand, til at udgøre en ubetydelig risiko i relation til danskernes indtag af nitrat.
DTU Fødevareinstituttet har ændret deres vurdering, på baggrund af en gennemgang af befolkningsstu-
dier, og vurderer nu, at risikoen for reproduktionseffekter (reduceret tilvækst af barnet, dødsfødsel og
for tidlig fødsel), samt misdannelser generelt ikke kan udelukkes.
Kronisk toksicitet relateret til kræftfremkaldende effekter (uden kolorektalkræft)
DTU Fødevareinstituttet bemærker, at befolkningsundersøgelser, som har undersøgt sammenhængen
mellem nitrat i drikkevand og forøget risiko for udvikling af brystkræft og kræft i hjernen hos børn er
unge, er tvetydige og vurderingsgrundlaget er begrænset, og risikoen for udvikling af kræft i hjernen hos
børn og unge kan ikke udelukkes.
Et begrænset antal befolkningsstudier, der har undersøgt risikoen for udvikling af kræft i skjoldbrusk-
kirtlen, æggestokkene og nyrerne, har indikeret, at nitrat i drikkevand kan være associeret med en for-
øget risiko for kræft i disse organer. Det vurderes, at en risiko ikke kan udelukkes. Flere befolkningsstu-
dier har ligeledes vist en sammenhæng mellem indtag af nitrat i drikkevand og kræft i blæren, dog er
der store usikkerheder af resultaterne. Derfor vurderes det, at en risiko ikke kan udelukkes.
Kronisk toksicitet relateret til udvikling af kolorektalkræft
Samlet set indikerer befolkningsundersøgelser, som har undersøgt associationen mellem nitrat i drik-
kevand og forøget risiko for kolorektalkræft, at en høj eksponering af nitrat i drikkevand sammenlignet
med lav eksponering for nitrat i drikkevand er associeret med en højere risiko for udvikling af kolorek-
talkræft. Det vurderes, at eksponering for nitrat i drikkevand er positivt associeret med en risiko for
udvikling af kolorektalkræft, hvorfor nitrat i drikkevand udgør en sundhedsmæssig risiko. DTU Føde-
vareinstituttet
bemærker, at vurderingen ”er
gældende ved eksponering for nitrat i drikkevand, der
ligger under den nuværende grænseværdi på 50 mg nitrat/L.”.
3
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 610: Orientering om nedsættelse af international arbejdsgruppe til vurdering af kravværdien for nitrat i drikkevand, fra miljøministeren
Miljøstyrelsens bemærkninger
Miljøstyrelsen (MST) kan konkludere, at DTU Fødevareinstituttet har foretaget en beskrivelse af rele-
vante toksikologiske effekter for nitrat i drikkevand, med fokus på kolorektalkræft, inkl. en grundig gen-
nemgang givet i de vedlage bilag. Der er redegjort for usikkerheder ved de gennemgåede studier, og
samtidigt beskrevet, hvilke yderligere undersøgelser, der ville være ideelt at få foretaget for at mindske
de nævnte usikkerheder.
På baggrund af gennemgangen uddrages det, at bekymringen vedr. folkesundheden især omhandler ni-
trats potentielle kræftfremkaldende effekter og primært risikoen for udvikling af kolorektalkræft. Desu-
den tilskrives en sundhedsmæssig bekymring vedr. nitrats potentielle sundhedsskadelige effekter på re-
produktion og misdannelser. MST konstaterer, at DTU Fødevareinstituttet for nuværende ikke har fun-
det det muligt at komme med et konkret sundhedsmæssigt baseret kvalitetskriterium for nitrat i drik-
kevand, hvor sundhedsrisikoen vurderes at være ubetydelig.
Siden DTU Fødevareinstituttets vurdering fra 2019, samt opfølgninger på enkeltstudier i 2021 (studie
vedr. en mulig sammenhæng mellem prænatal eksponering af nitrat fra drikkevand og reduceret til-
vækst af barnet) og i 2022 (studie vedr. en mulig sammenhæng mellem eksponering af nitrat i drikke-
vand under graviditeten og risiko for medfødte misdannelser), er der især blevet publiceret flere befolk-
ningsundersøgelser, som har undersøgt sammenhængen mellem nitrat i drikkevand og reproduktions-
effekter og misdannelser. Disse undersøgelser er kortfattet gennemgået i vurderingen, jf. aftale om kon-
kretisering af bestillingen.
I forhold til nitrat i drikkevand og udvikling af kolorektalkræft er der ikke kommet nye befolkningsun-
dersøgelser ift. undersøgelserne medtaget i vurderingen fra 2019. DTU Fødevareinstituttets vurdering
gennemgår til gengæld fem nye systematiske oversigtsartikler, som har undersøgt sammenhængen mel-
lem eksponeringen for nitrat i drikkevand og risikoen for kolorektalkræft. DTU Fødevareinstituttet vur-
derer, at de tilgængelige systematiske oversigtartikler til overordnet at være af kritisk lav kvalitet. Derfor
har DTU Fødevareinstituttet yderligere vurderet hver primært befolkningsstudie, som har undersøgt
sammenhængen mellem nitrat i drikkevand og udvikling af kolorektalkræft.
Der henvises til et særligt uddrag fra DTU Fødevareinstituttets notat, hvoraf følgende fremgår:
”Eksponering for nitrat i drikkevand er positivt associeret med risiko for udvikling af kolorektalkræft.
Dermed vurderes det at nitrat i drikkevand udgør en sundhedsmæssig risiko.”
Ovenstående vurdering gælder ved eksponering for nitrat i drikkevand, der ligger under den nuværende
grænseværdi på 50 mg nitrat/L drikkevand. Dette er en væsentlig ændring fra DTU Fødevareinstituttets
vurdering fra 2019, hvor DTU Fødevareinstituttet anførte, at
”nogen grad af evidens
for, at indtag af
nitrat fra drikkevand kan medføre en udvikling af kolorektalkræft”.
Forskellen fra nuværende vurde-
ring og vurderingen fra 2019 er, at DTU Fødevareinstituttet har gennemgået de enkelte befolkningsun-
dersøgelser vedr. kolorektalkræft yderligere med ekspertise inden for epidemiologi.
Det bemærkes, at det i notatet fra DTU Fødevareinstituttet fremgår, at vurderingen af grænseværdien i
forhold til risiko for udvikling af kolorektalkræft er behæftet med nogen grad af usikkerhed, herunder
pga. hvordan nitrat omdannes i kroppen og derved sammenkoblingen af eksponering af nitrat fra drik-
kevand og sundhedsskadelig effekt.
MST skønner ved at lægge DTU Fødevareinstituttets vurdering til grund, at det ikke kan udelukkes, at
det vil øge beskyttelsesniveauet, hvis grænseværdien for nitrat i drikkevand sænkes. MST er desuden
4
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 610: Orientering om nedsættelse af international arbejdsgruppe til vurdering af kravværdien for nitrat i drikkevand, fra miljøministeren
blevet gjort opmærksom på, at der forventeligt vil blive udgivet et nyt dansk studie snarligt, som under-
søger sammenhængen mellem nitrat i drikkevand og forskellige skadevirkninger, og op til fem yderligere
danske studier forventes udgivet i løbet af de næste 2 år.
Desuden bemærker MST, at DTU Fødevareinstituttets konklusion vedr. sammenhængen mellem ekspo-
nering for nitrat i drikkevand og reproduktionseffekter og misdannelser generelt er ændret fra vurde-
ringen i 2019.
Endeligt bemærker MST, at DTU Fødevareinstituttet har anført, at de ikke har inddraget litteratur, som
har undersøgt nitrats gavnlige sundhedsmæssige påvirkninger ift. at vurdere nitrats samlede indvirk-
ning på folkesundheden.
5