Fødevareinstituttet
DTU DOCX nr. 24/1006421
19. april 2024
Appendiks I: Evaluering af kravværdien for nitrat i
drikkevand
Miljøstyrelsens beskrivelse af opgaven
1) Miljøstyrelsen (MST) bad d.9. november 2023 DTU Fødevareinstituttet om at fremsende
oplysninger om kendskab til ny viden eller nye data, der undersøger sammenhængen
mellem nitrat i drikkevand og kolorektalkræft eller andre former for kræft. Det vil sige
siden DTU Fødevareinstituttet sidst evaluerede grænseværdien, DTU DOCX nr.
19/1037578. DTU Fødevareinstituttet fremsendte information til MST om nye studier
d.22. november 2023.
2) Endvidere bad MST DTU Fødevareinstituttet om ”en
faglig vurdering af, om der er nye
data, der understøtter en sænkning af kravværdien for nitrat i drikkevand, og i givet fald
komme med et konkret forslag til et sundhedsmæssigt baseret kvalitetskriterium for nitrat
i drikkevand”.
3) MST fremsendte d.5. december kommentarer fra Sundhedsstyrelsen (SST, 1/5-2020,
Sagsnr. 03-0099-20) og Fødevarestyrelsen (FVST), samt liste over nye studier som SST
havde identificeret.
DTU Fødevareinstituttets konkretisering af opgaven
DTU Fødevareinstituttet fremsendte d.1. december et forslag til MST til, hvordan opgaven
kunne udføres, hvorefter opgaven blev konkretiseret i løbende dialog med MST.
1) På baggrund af konklusionerne i 2019-notatet vil det primære fokus for den aktuelle
opgave være en gennemgang af de nye befolkningsundersøgelser af sammenhængen
mellem nitrat i drikkevand og udvikling af kræft, der er publiceret siden 2019, hvor DTU
Fødevareinstituttet sidst vurderede risikoen.
1