Fødevareinstituttet
NOTAT
Til
Miljøstyrelsen (MST), Kemi og Fødevarekvalitet
Vedr.
Evaluering af kravværdien for nitrat i drikkevand
Fra
Pelle Thonning Olesen, DTU Fødevareinstituttet
Marianne Uhre Jakobsen, DTU Fødevareinstituttet
Tine Hald, DTU Fødevareinstituttet
Sofie Theresa Thomsen, DTU Fødevareinstituttet
Max Hansen, DTU Fødevareinstituttet
19. april 2024
DTU DOCX nr. 24/1006421
Evaluering af kravværdien for nitrat i drikkevand
Beskrivelse af opgaven ifølge bestillingen
Miljøstyrelsen har 9. november 2023 bedt DTU Fødevareinstituttet om en faglig vurdering af, om der
er nye data, der understøtter en sænkning af kravværdien for nitrat i drikkevand, og i givet fald komme
med et konkret forslag til et sundhedsmæssigt baseret kvalitetskriterium for nitrat i drikkevand. Opga-
ven er beskrevet i Appendiks I.
Konkretisering af opgaven fra DTU Fødevareinstituttet
DTU Fødevareinstituttet har konkretiseret leveringen og beskrevet, hvad Instituttet vurderede at
kunne levere inden for den givne tidsramme. Konkretiseringen af opgaven er beskrevet i Appendiks I.
Det skal bemærkes, at gavnlige effekter af nitrat ikke er inddraget i vurderingen.
Dette notat er et kort sammendrag af de væsentligste informationer for en vurdering af grænsevær-
dien for nitrat i drikkevand. For en detaljeret beskrivelse af datagrundlaget samt de sundhedsmæs-
sige vurderinger henvises til Appendiks I og II. Det skal understreges, at notatet ikke kan stå alene, da
baggrunden for vurderingerne fremgår af Appendiks I og II.
Danmarks Tekniske Universitet
Fødevareinstituttet
Kemitorvet bygn. 202
2800 Kgs. Lyngby
Tlf.
35 88 70 00
www.food.dtu.dk