Miljø- og Fødevareudvalget 2023-24
MOF Alm.del Bilag 610
Offentligt
2896743_0001.png
NOTAT
Rent drikkevand og sikker
kemi
J.nr. 2024-5107
Ref. KARKR
Den 15. august 2024
Nedsættelse af international ekspertgruppe til vurdering af
kravværdien for nitrat i drikkevand
Problemstilling
En opdateret evaluering af kravværdien for nitrat i drikkevand peger på, at nitrat i drikkevand er en
risikofaktor for udvikling af tarmkræft også i niveauer under den nuværende kravværdi på 50
milligram per liter. Evalueringen har ikke resulteret i et konkret forslag til en ny kravværdi for indhold
af nitrat i drikkevand, hvor risikoen vurderes som værende ubetydelig.
Baggrund
Miljøministeriet igangsatte en evaluering af kravværdien for nitrat i drikkevand i 2019 pba. en ny
dansk befolkningsundersøgelse, der viste en statistisk signifikant sammenhæng mellem nitrat i
drikkevand og tarmkræft. Miljøstyrelsen (MST) indhentede faglig rådgivning fra DTU
Fødevareinstituttet, og på baggrund af
DTU’s
faglige vurdering konkluderede MST i 2020, at der ikke
var tilstrækkelige data til at sænke den gældende EU-kravværdi for nitrat på 50 milligram per liter
(mg/L)
en værdi, der er i overensstemmelse med WHO’s
anbefalinger. DTU’s evaluering
er
opdateret senest i 2022 efter yderligere tre danske befolkningsundersøgelser om nitrat i drikkevand og
sundhedseffekter hos børn uden at ændre MST’s konklusion. Sundhedsmyndighederne og
Fødevarestyrelsen var i 2021 enige i MST’s konklusion om at fastholde den gældende kravværdi. Miljø-
og Fødevareudvalget blev orienteret om evalueringen i juni 2022
1
.
I 2023 offentliggjorde forskere fra tre danske forskningsinstitutioner en sundhedsøkonomisk analyse
af sænkning af kravværdien for nitrat i drikkevand ift. tarmkræft i Danmark baseret på den danske
befolkningsundersøgelse
2
. Analysen viste en nettogevinst på godt 2 mia. kr. ved rensning af
drikkevand til ca. 4 mg/L nitrat, hvorved det blev forudsat, at 127 årlige tilfælde af tarmkræft ville
kunne undgås. Ved rensning til ca. 9 mg/L nitrat og en forudsætning om 72 færre årlige tilfælde af
tarmkræft fandt forskerne en nettogevinst på ca. 1,2 mia. kr.
Opdateret evaluering af kravværdien for nitrat i drikkevand
Miljøministeriet igangsatte en opdateret evaluering af kravværdien for nitrat i drikkevand pba. den
sundhedsøkonomiske analyse, hvor MST igen bad DTU Fødevareinstituttet om at forestå
evalueringen. Opdateringen skulle særligt undersøge, om der er ny litteratur eller data, der viser en
sammenhæng mellem nitrat i drikkevand og tyk-/endetarmskræft eller andre former for kræft.
1
2
https://www.ft.dk/samling/20211/almdel/MOF/bilag/625/index.htm
Jacobsen BH, Hansen B, Schullehner J. Health-economic valuation of lowering nitrate standards in drinking
water related to colorectal cancer in Denmark. Sci Total Environ. 2024 Jan 1;906:167368. doi:
10.1016/j.scitotenv.2023.167368. Epub 2023 Oct 1. PMID: 37788765.
Miljøministeriet
Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
Tlf. 38 14 21 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mim.dk
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 610: Orientering om nedsættelse af international arbejdsgruppe til vurdering af kravværdien for nitrat i drikkevand, fra miljøministeren
DTU Fødevareinstituttets vurdering
DTU Fødevareinstituttet vurderer nu på baggrund af den samlede viden, at udsættelse for nitrat i
drikkevand er positivt associeret med risiko for udvikling af tyk-/endetarmskræft. Det vurderes derfor,
at nitrat i drikkevand udgør en sundhedsmæssig risiko. Vurderingen gælder ved udsættelse for nitrat i
drikkevand, der ligger under den nuværende kravværdi på 50 mg/L. DTU bemærker dog, at
vurderingen af kravværdien i forhold til risiko for udvikling af tyk-/endetarmskræft er behæftet med
nogen grad af usikkerhed.
DTU vurderer desuden, at det ikke kan udelukkes, at nitrat i drikkevand er en risikofaktor for visse
andre typer af kræft. DTU bemærker, at gavnlige effekter af nitrat ikke er inddraget i vurderingen.
DTU Fødevareinstituttet vurderer, at det ikke for nuværende er muligt for DTU at komme med et
konkret sundhedsmæssigt baseret kvalitetskriterium for indhold af nitrat i drikkevand, hvor risikoen
vurderes som værende ubetydelig. Der er dog arbejde undervejs i Det Europæiske
Fødevaresikkerhedsagentur (EFSA), der fremadrettet kan åbne op for denne mulighed.
Vanskelighederne ved at fastsætte en kravværdi for nitrat i drikkevand skyldes bl.a. kompleksitet ift.
nitrats omdannelse og virkningsmekanisme, og at en kravværdi ville skulle baseres på
befolkningsundersøgelser, hvilket kræver specialiserede eksperter.
MST’s
vurdering
Pba.
DTU’s
evaluering uddrager MST, at bekymringen for folkesundheden især omhandler nitrats
potentielle kræftfremkaldende effekter og primært risikoen for udvikling af tarmkræft. MST vurderer
pba. evalueringen, at det ikke kan udelukkes, at det vil øge beskyttelsesniveauet, hvis kravværdien for
nitrat i drikkevand sænkes.
DTU’s opdaterede evaluering har været i høring hos
Indenrigs- og Sundhedsministeriet (ISM) og
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (FVM).
FVM’s
vurdering
FVM oplyser, at Fødevarestyrelsen ikke har kommentarer til DTU Fødevareinstituttets vurdering, men
bemærker, at da vand er en væsentlig bidragsyder til forbrugernes indtag af nitrat, vil
beskyttelsesniveauet kunne øges, hvis kravværdien for nitrat i drikkevand sænkes. Fødevarestyrelsen
støtter derfor en nedsættelse af kravværdien for nitrat i drikkevand.
ISM’s
vurdering
Styrelsen for Patientsikkerhed har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen udarbejdet et fælles svar.
Heraf fremgår, at styrelserne overordnet er enige i DTU Fødevareinstituttets vurdering, men ift.
tarmkræft har de følgende bemærkning:
”Styrelserne
er på det foreliggende grundlag enige i, at eksponering for nitrat i drikkevand i
koncentrationer, der er lavere end den nuværende grænseværdi, er statistisk associeret med
kolorektalkræft og finder, at fund af en statistisk association sammen med en biologisk forståelse af
mekanismen bag effekten peger på nitrat i drikkevand som en risikofaktor for udvikling af
kolorektalkræft. Styrelserne finder, at det ikke er berettiget at konkludere, at nitrat i drikkevand i
Danmark generelt udgør en sundhedsmæssig risiko, men at der er en væsentlig
mistanke om, at eksponering for nitrat øger risikoen for udvikling af kolorektalkræft.”
Styrelserne er enige i, at fastsættelse af en sundhedsbaseret kravværdi på baggrund af
befolkningsundersøgelser er en specialistopgave og anbefaler derfor, at der nedsættes en
2
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 610: Orientering om nedsættelse af international arbejdsgruppe til vurdering af kravværdien for nitrat i drikkevand, fra miljøministeren
arbejdsgruppe, hvor relevant ekspertise med fordel kan indhentes blandt medlemmer af relevante
arbejdsgrupper i EFSA.
Løsning
Pba. den opdaterede evaluering og høringssvar nedsættes en ekspertgruppe med internationale
eksperter med relevant ekspertise mhp. at undersøge behov for og evt. at udarbejde et
sundhedsbaseret forslag til en lavere kravværd for nitrat i drikkevand. Ekspertgruppens medlemmer
forventes indhentet bl.a. fra relevante arbejdsgrupper under EFSA og de danske eksperter fra DTU
Fødevareinstituttet, der har forstået evalueringen af kravværdien for nitrat i drikkevand for
Miljøministeriet. MST vil fungere som sekretariat for ekspertgruppen.
Et kommissorium for ekspertgruppen vil blive udarbejdet med inddragelse af de relevante huse, der
hidtil har været inddraget i evalueringen, med henblik på nedsættelse af ekspertgruppen efter
sommerferien. Ekspertgruppen formodes at kunne levere svar primo 2025. Hvis ekspertgruppen
foreslår en lavere kravværdi, vil den indgå i det videre arbejde.
Et resumé af den danske opdaterede evaluering oversættes til engelsk og sendes til EFSA og WHO.
Bilag
Bilag 1 - DTU-evaluering af kravværdi for nitrat i drikkevand
Bilag 2 - DTU-evaluering af kravværdi for nitrat i drikkevand - Appendiks I
Bilag 3 - Miljøstyrelsens notat
Bilag 4 -
FVM’s høringssvar
Bilag 5 -
ISM’s høringssvar
3