Miljø- og Fødevareudvalget 2023-24
MOF Alm.del Bilag 603
Offentligt
2895827_0001.png
Statsrevisorernes Sekretariat
Folketinget
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023 - 4528
Den 12. august 2024
Ved brev af 14. maj 2024 har Statsrevisorerne bedt mig om en ministerredegørelse for de foranstaltnin-
ger og overvejelser, som Rigsrevisionens beretning nr. 15/2023 om kontrollen af fødevareemballage gi-
ver anledning til.
Jeg bemærker, at Statsrevisorerne finder Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris tilrettelæg-
gelse og udførelse af kontrollen med fødevareemballage utilfredsstillende. Ligeledes noterer jeg mig, at
Statsrevisorerne bemærker, at den mangelfulde kontrol udsætter borgerne for unødige sundhedsrisici.
Jeg noterer mig, at Statsrevisorerne finder det foruroligende, at Fødevarestyrelsen har tilrettelagt kon-
trollen på et utilstrækkeligt grundlag, samt at Statsrevisorerne finder det bekymrende, at Fødevaresty-
relsen udfører en utilstrækkelig kontrol, hvor styrelsen ikke kontrollerer virksomhederne hyppigt nok,
ikke sanktionerer ulovlig fødevareemballage og kun i få sager følger op på, om virksomhederne efterføl-
gende stopper salget af den ulovlige fødevareemballage.
Jeg tager kritikken alvorligt og vil nedenfor redegøre for opfølgningen herpå.
Tiltag for at styrke tilrettelæggelsen af kontrollen af fødevareemballage
Jeg noterer mig med tilfredshed, at Rigsrevisionen vurderer, at Fødevarestyrelsen har en risikobaseret
tilgang til kontrol med fødevarevirksomheder. Statsrevisorene bemærker dog, at det register, som
Fødevarestyrelsen anvender til at udtage virksomheder til kontrol, ikke altid indeholder korrekte og
tilstrækkelige oplysninger om virksomhederne.
Kritikken omfatter bl.a. risikoen for, at virksomheder kan få et nyt CVR-nummer uden at foretage et
reelt ejerskifte og således få slettet deres kontrolhistorik. Statsrevisorerne bemærker, at Fødevarestyrel-
sen dermed ikke kan målrette sin kontrol mod virksomheder, der har overtrådt reglerne gentagne gange.
Fødevarestyrelsen har forskellige kontrolindsatser, der kan sættes ind mod virksomheder, der anvender
ejerskifte til at komme ud af en dårlig kontrolhistorik eller for at undgå eskalerende myndighedsudø-
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Holbergsgade 6 • 1057 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 603: Ministerredegørelse for beretning om kontrol med fødevareemballage, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
velse. Jeg mener imidlertid, at det er relevant at se nærmere på målrettede tiltag mod disse virksomhe-
der, men at sådanne tiltag skal ske under hensynstagen til det store flertal af virksomheder, der ønsker
at efterleve reglerne. Af den nye fødevare- og veterinæraftale fremgår det, at Fødevarestyrelsen skal se
på, hvordan man kan minimere risikoen for, at ejerskifte bruges til at komme ud af en dårlig kontrolhi-
storik. I den forbindelse har jeg bedt styrelsen om at undersøge muligheden for automatisk at få opda-
terede oplysninger om virksomhederne fra CVR-registret på en omkostningseffektiv måde.
CVR-registeret anvendes af virksomheder på tværs af myndigheder. Jeg har derfor bedt Fødevarestyrel-
sen undersøge, hvordan andre myndigheder forholder sig til sanktionering over for virksomheder, der
skifter CVR-nummer for at undgå sanktioner, og indlede en dialog med Erhvervsstyrelsen om proble-
mets omfang og mulige løsninger. Fødevarestyrelsen har oplyst, at tidshorisonten for dette tværgående
myndighedssamarbejde afhænger af den nærmere afdækning af problemets omfang og de mulige løs-
ninger, herunder om der eventuelt skal lægges op til lovændringer. Fødevarestyrelsen forventer primo
2025 at have tilvejebragt et konsolideret overblik over handlemuligheder mhp. herefter at påbegynde
dialogen med Erhvervsstyrelsen.
Yderligere noterer jeg mig, at Fødevarestyrelsen ifølge Statsrevisorerne har utilstrækkelig dokumenta-
tion for de risikovurderinger, som ligger til grund for udvælgelsen af fødevareemballage og stoffer til
kontrol. Fødevarestyrelsen vil i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet fremadrettet beskrive risiko-
baserede kriterier for udvælgelsen af fødevareemballage og stoffer til laboratorietest og dokumentere
vurderingen, der ligger bag udvælgelsen. Ligeledes tager jeg Rigsrevisionens kritik af Fødevarestyrelsens
mangel på dokumentation af eventuelle justeringer af, hvordan styrelsen risikovurderer og udtager virk-
somheder til kontrol, til efterretning. Fødevarestyrelsen vil fremadrettet øge dokumentationen for så-
danne justeringer. Øget dokumentation på begge områder forventes gennemført primo 2025.
Tiltag for at styrke udførelsen af kontrollen med fødevareemballage
Statrevisorerne bemærker, at omkring halvdelen af fødevarevirksomhederne med engrossalg ikke er
blevet kontrolleret med passende hyppighed, selv om der ifølge Fødevarestyrelsens retningslinjer for
kontrolplanlægning skal gennemføres kontrol mindst hvert 3. år.
Det anerkendes, at omkring halvdelen af fødevarevirksomheder med engrossalg ikke har fået
tilstækkelig
kontrol
det
lovgivningsområde,
der
handler
om
deres
anvendelse
af
fødevareemballage. De virksomheder, der ikke har fået kontrol med fødevareemballage, har dog
modtaget fødevarekontrol på andre områder. Der er dermed ikke tale om, at virksomhederne ikke er
blevet kontrolleret i perioden. I fødevarevirksomheder med engrossalg planlægges kont rollen med
henblik på, at alle relevante lovgivningsområder bliver kontrolleret i løbet af en 3 -årig periode. Jeg
har bedt Fødevarestyrelsen om at sikre sig, at styrelsen fremadrettet efterlever sine egne retningslinjer
2
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 603: Ministerredegørelse for beretning om kontrol med fødevareemballage, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
for kontrolplanlægning, således at alle lovgivningsområder kontrolleres med passende hyppighed.
Fødevarestyrelsen vil tydeliggøre de gældende retningslinjer i 2024.
Derudover vil Fødevarestyrelsen undersøge, om de forskellige lovgivningsområder, der indgår i
planlægningen af kontrollen, kan blive it-understøttet som et led i den omfattende modernisering af
styrelsens it-systemer, der er igangsat. Fødevarestyrelsen forventer at have afdækket en mulig løsning
til it-understøttelse, herunder en tidsplan herfor, i løbet af 1. halvår 2026.
Statsrevisorerne bemærker, at ikke alle fødevareemballagevirksomheder får kontrolleret deres doku-
mentation for overholdelse af reglerne. Fødevarestyrelsen har oplyst, at der i de fleste eksempler, hvor
overensstemmelseserklæringen ikke er blevet kontrolleret, har været tale om ikke-registrerede embal-
lagevirksomheder. Ved et sådant kontrolbesøg er hovedformålet at undersøge, hvorvidt virksomheden
skal registreres. Hvis det viser sig, at virksomheden skal registreres som emballagevirksomhed, bliver
dokumentationen kontrolleret på det efterfølgende kontrolbesøg. Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om i
løbet af 2024 at undersøge, om det fremadrettet vil være hensigtsmæssigt altid at kontrollere overens-
stemmelseserklæringer ved første besøg hos emballagevirksomheder, også hos ikke-registrerede embal-
lagevirksomheder.
Tiltag vedr. sanktionering ved overskridelser af grænseværdi
Rigsrevisionen konkluderer, at der er overskredet grænseværdier for kemiske stoffer i fødevareembal-
lage i flere af Fødesvarestyrelsens kontrolsager. Hertil bemærker Statsrevisorerne, at Fødevarestyrelsen
i ingen af sagerne har sanktioneret forholdene. Størstedelen af disse overskridelserne vedrører indholdet
af PFAS i fødevareemballage.
I over halvdelen af kontrolsagerne relateret til PFAS-indhold er der tale om overskridelser af den vejle-
dende grænseværdi fra 2015. Grænseværdien fra 2015 var tiltænkt som en hjælp til, at erhvervet kunne
undgå fødevareemballage med tilsat PFAS, og blev ikke fastsat med henblik på at kunne vurdere, om
virksomheder skulle sanktioneres. I 2018 blev den vejledende grænseværdi for PFAS erstattet af en ny
værdi (benævnt indikatorværdi), da den forhenværende vejledende grænseværdi ikke tog højde for den
baggrundsforurening (forekomster af PFAS f.eks. fra indhold i vand brugt i produktionen eller genan-
vendt papir og pap), der forekommer i fødevareemballage.
Der er tilfælde, hvor Fødevarestyrelsen enten ikke har sanktioneret eller ikke har fulgt op på analysere-
sultaterne ved efterfølgende kontroller. Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om at skærpe opmærksomheden
på, at der fremover følges op på, at virksomheden er stoppet med at markedsføre ulovlig emballage, når
der udføres opfølgende kontrol på baggrund af en sanktion. Fødevarestyrelsen har oplyst, at styrelsen
vil tydeliggøre de gældende retningslinjer på eksisterende mødefora i løbet af 2024.
3
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 603: Ministerredegørelse for beretning om kontrol med fødevareemballage, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2895827_0004.png
Jeg noterer mig Statsrevisorernes bemærkning om, at den nuværende grænseværdi ikke er fastsat på
baggrund af en sundhedsmæssig vurdering, og at Rigsrevisionen konstaterer, at Fødevarestyrelsen har
haft forskellige grænseværdier for PFAS i undersøgelsesperioden. Fødevarestyrelsen har gennem tiden
tilpasset grænseværdier mv. til håndtering af indholdet af PFAS i fødevareemballage af pap og papir, da
der i 2015 var og stadig i dag er begrænset viden og tilgængelige data om dette.
Danmark var det første land i verden, der i 2020 indførte forbud mod tilsætning af PFAS til fødevare-
kontaktmaterialer (fødevareemballage) af papir og pap. Efter forbuddet er indhold over indikatorvær-
dien ulovligt, medmindre der er anvendt et barrierelag, som forhindrer afgivelse til fødevarer. Den indi-
katorværdi, som styrelsen anvender for nuværende i kontroløjemed for at håndhæve det nationale for-
bud, er fastsat efter DTU Fødevareinstituttets vurdering fra 2018 af, hvorvidt der bevidst er tilsat PFAS
til fødevareemballage af papir og pap.
I forbindelse med Rigsrevisionens undersøgelse har Fødevarestyrelsen bestilt en ny vurdering hos DTU
Fødevareinstituttet for at undersøge, om der med den nyeste viden kan fastsættes en sundhedsbaseret
grænseværdi for PFAS i papir og pap. DTU konkluderer, at det ikke er muligt at fastsætte en grænseværdi
alene ud fra en sundhedsbaseret risikovurdering pga. usikkerheder om toksiciteten af over 10.000 for-
skellige typer af PFAS. DTU Fødevareinstituttet anbefaler, at en grænseværdi for PFAS i fødevarekon-
taktmaterialer (fødevareemballage) fastsættes så lavt som tilstedeværelsen af baggrundsforurening til-
lader, så intentionel tilsætning af PFAS til fødevarekontaktmaterialer undgås, hvilket således svarer til
styrelsens nuværende praksis.
Det afgørende for mig i denne sag er naturligvis, at fødevareemballage ikke må være sundhedsskadelig
for forbrugerne, og at kontrollen på området derfor skal være tilfredsstillende. Jeg vil følge op på kritik-
ken, så der kan være fuld tillid til kontrollen på området.
Kopi af dette brev er sendt til Rigsrevisionen.
Med venlig hilsen
Jacob Jensen
4