Miljø- og Fødevareudvalget 2023-24
MOF Alm.del Bilag 484
Offentligt
2869350_0001.png
Maj 2024
— 15/2023
Rigsrevisionens beretning afgivet
til Folketinget med Statsrevisorernes
bemærkninger
Kontrollen med
fødevareemballage
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
15/2023
Beretning om
kontrollen med
fødevareemballage
Statsrevisorerne fremsender denne beretning med
deres bemærkninger til Folketinget og vedkommende
minister, jf. § 3 i lov om statsrevisorerne og § 18, stk. 1,
i lov om revisionen af statens regnskaber m.m.
København 2024
Denne beretning til Folketinget skal behandles ifølge lov om revisionen af statens regnskaber, § 18:
Statsrevisorerne fremsender med deres bemærkning Rigsrevisionens beretning til Folketinget og ved kom-
mende minister.
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri afgiver en redegørelse til beretningen.
Rigsrevisor afgiver et notat med bemærkninger til ministerens redegørelse.
På baggrund af ministerens redegørelse og rigsrevisors notat tager Statsrevisorerne endelig stilling til beret-
ningen, hvilket forventes at ske i september 2024.
Ministerens redegørelse, rigsrevisors bemærkninger og Statsrevisorernes eventuelle bemærkninger samles
i Statsrevisorernes Endelig betænkning over statsregnskabet, som årligt afgives til Folketinget i februar må -
ned
i dette tilfælde Endelig betænkning over statsregnskabet 2023, som afgives i februar 2025.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0003.png
Statsrevisorernes bemærkning tager udgangspunkt i denne karakterskala:
Karakterskala
Positiv kritik
finder det meget/særdeles positivt
finder det positivt
finder det tilfredsstillende/er tilfredse med
Kritik under middel
Middel kritik
finder det ikke helt tilfredsstillende
finder det utilfredsstillende/er utilfredse med
påpeger/understreger/henstiller/forventer
beklager/finder det bekymrende/foruroligende
Skarp kritik
Skarpeste kritik
kritiserer/finder det kritisabelt/kritiserer skarpt/indskærper
påtaler/påtaler skarpt
påtaler skarpt og henleder særligt Folketingets opmærksomhed på
Henvendelse vedrørende
denne publikation rettes til:
Statsrevisorerne
Folketinget
Christiansborg
1240 København K
Tlf.: 3337 5987
[email protected]
www.ft.dk/statsrevisorerne
ISSN 2245-3008
ISBN online 978-87-7434-838-2
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0004.png
Statsrevisorernes bemærkning
Statsrevisorernes
bemærkning
Statsrevisorerne
Beretning om kontrollen med fødevareemballage
Langt det meste af den mad, vi spiser, er indpakket i fødevareemballage.
Fødevareemballage kan indeholde sundhedsskadelige stoffer, der bl.a.
kan være kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende. Ofte indtræffer
konsekvenserne af sundhedsskadelig fødevareemballage først efter lang
tid.
Både EU og Folketinget har reguleret området gennem lovgivning med
grænseværdier for indhold af kemiske stoffer og med krav til kontrol. Det
er både kontrol med de virksomheder, der producerer emballagen, og de
fødevarevirksomheder, der anvender emballagen. De stoffer, der testes
for, er bl.a. PFAS, bly, cadmium, mineralolie, melamin og ftalater.
Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om Fødevarestyrelsens kon-
trol med fødevareemballage er tilfredsstillende.
Statsrevisorerne finder Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiske-
ris tilrettelæggelse og udførelse af kontrollen med fødevareemballage
utilfredsstillende og bemærker, at den mangelfulde kontrol udsætter
borgerne for unødige sundhedsrisici.
Statsrevisorerne finder det foruroligende, at Fødevarestyrelsen har til-
rettelagt kontrollen på et utilstrækkeligt grundlag. Statsrevisorerne
finder det bekymrende, at Fødevarestyrelsen udfører en utilstrække-
lig kontrol, hvor styrelsen ikke kontrollerer virksomhederne hyppigt
nok, ikke sanktionerer ulovlig fødevareemballage og kun i få sager føl-
ger op på, om virksomhederne efterfølgende stopper salget af den
ulovlige fødevareemballage.
13. maj 2024
Mette Abildgaard
Leif Lahn Jensen
Mikkel Irminger Sarbo
Serdal Benli
Lars Christian Lilleholt
Monika Rubin
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0005.png
Statsrevisorernes bemærkning
Statsrevisorerne hæfter sig særligt ved følgende undersøgelsesresultater:
Det register, som Fødevarestyrelsen anvender til at udtage virksomhe-
der til kontrol, indeholder ikke altid korrekte og tilstrækkelige oplys-
ninger om virksomhederne.
Hvis en virksomhed får et nyt CVR-nummer, men reelt er den samme
virksomhed med samme adresse og ejerkreds, fremgår resultaterne af
tidligere kontroller ikke af kontrolregistret. Dermed kan styrelsen ikke
målrette sin kontrol mod virksomheder, der har overtrådt reglerne
gentagne gange.
En stikprøve viser, at 9 % af fødevarevirksomhederne, der har fået en
sur smiley, kan have undgået opfølgende kontroller og/eller fået milde-
re sanktioner på grund af ukorrekte og utilstrækkelige oplysninger i
Fødevarestyrelsens kontrolregister.
Fødevarestyrelsen har utilstrækkelig dokumentation for de risikovur-
deringer, som ligger til grund for udvælgelsen af fødevareemballage
og stoffer til kontrol.
50 % af fødevarevirksomhederne med engrossalg, svarende til 1.920
virksomheder, er ikke blevet kontrolleret med passende hyppighed i
overensstemmelse med EU’s kontrolforordning.
46 % af de fødevarevirksomheder med engrossalg, der har eksisteret
i alle 6 undersøgelsesår, har ikke på noget tidspunkt fået gennemført
kontrol i perioden, selv om der ifølge Fødevarestyrelsens egne regler
skal gennemføres kontrol mindst hvert 3. år.
Fødevarestyrelsen har i 12 ud af 57 gennemgåede cases ikke kontrolle-
ret emballagevirksomhedernes dokumentation for overholdelse af reg-
lerne, selv om det er et krav i EU’s kontrolforordning.
I 70 ud af 322 af Fødesvarestyrelsens kontrolsager er grænseværdierne
for kemiske stoffer i fødevareemballage overskredet. I 11 af disse sager
har styrelsen selv konstateret, at emballagen er ulovlig. I ingen af de
70 sager har styrelsen sanktioneret forholdene. 60 ud af de 70 overskri-
delser var relateret til PFAS-indholdet.
I 2015 var grænseværdien for PFAS 0,7 mikrogram, bl.a. fastsat ud fra
en sundhedsmæssig vurdering. I undersøgelsesperioden kan Rigsrevi-
sionen konstatere, at Fødevarestyrelsen har haft forskellige grænsevær-
dier for PFAS. Den grænseværdi, som styrelsen anvender nu på 20 mi-
krogram, er ikke fastsat på baggrund af en sundhedsmæssig vurdering.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
Indholdsfortegnelse
1. Introduktion og konklusion
.......................................................................................................
1
1.1. Formål og konklusion
...........................................................................................................................
1
1.2. Baggrund
....................................................................................................................................................
4
1.3. Vurderingskriterier, metode og afgrænsning
..........................................................................
6
2. Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage
.....................................................
7
2.1. Tilrettelæggelse af kontrollen
.........................................................................................................
7
2.2. Udførelse af kontrollen..................................................................................................................... 13
Bilag 1. Metodisk tilgang
.....................................................................................................................................
17
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
Rigsrevisionen har selv taget initiativ til denne undersøgelse og af-
giver derfor beretningen til Statsrevisorerne i henhold til § 17, stk. 2,
i rigsrevisorloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 101 af 19. januar 2012.
Rigsrevisionens mandat til at gennemføre undersøgelsen følger af
§ 2, stk. 1, nr. 1, jf. § 3 i rigsrevisorloven.
Beretningen vedrører finanslovens § 24. Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri.
I undersøgelsesperioden januar 2017 - december 2022 har der væ-
ret følgende ministre:
Esben Lunde Larsen: februar 2016 - maj 2018
Jakob Ellemann-Jensen: maj 2018 - juni 2019
Mogens Jensen: juni 2019 - november 2020
Rasmus Prehn: november 2020 - december 2022
Jacob Jensen: december 2022 -
Beretningen har i udkast været forelagt Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri, hvis bemærkninger i videst muligt omfang er
afspejlet i beretningen.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
Introduktion
og konklusion
|
1
Introduktion og konklusion |
1
1. Introduktion og
konklusion
1.1.
Formål og konklusion
Fødevareemballage
1. Denne beretning handler om Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage.
Fødevareemballage er en del af vores hverdag, da langt det meste af den mad, som vi
spiser, har været i kontakt med emballage. Når vi taler om fødevareemballage, omfat-
ter det fx plastindpakning og pizzabakker.
2. Fødevareemballage kan indeholde en række sundhedsskadelige stoffer, der bl.a.
kan være kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende. Konsekvenserne af sundheds-
skadelig fødevareemballage indtræffer ofte efter lang tid, mens konsekvenserne af
dårlig hygiejne omkring fødevarer ofte indtræffer med det samme.
Det er virksomhedernes ansvar at overholde reglerne om fødevareemballage. Føde-
varestyrelsen har ansvaret for at kontrollere, om virksomhederne overholder reglerne.
Forbrugerne skal kunne se resultatet af styrelsens kontrol i form af en rapport med en
smiley.
3. Området er reguleret af EU-lovgivning og national lovgivning. EU har bl.a. fastsat
krav til myndighedernes kontrol med fødevareemballage og grænseværdier for ind-
hold af kemiske stoffer i emballagen. Grænseværdierne skal sikre, at fødevareembal-
lage ikke udgør en risiko for menneskers sundhed. Herudover har Folketinget fastsat
krav til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris kontrol. Kravene fremgår af en
række fødevareforlig, som er udmøntet på finansloven. Det fremgår af det seneste fø-
devareforlig fra 2018, at Fødevarestyrelsen skal udføre færre kontroller og målrette
kontrollen mod virksomheder, hvor der er størst risiko for overtrædelse af reglerne.
4. Danmark indførte i 2020 et nationalt forbud mod at anvende PFAS i fødevareem-
ballage af pap og papir. Fødevarestyrelsen har omsat forbuddet til en grænseværdi,
som ikke må overskrides. Styrelsen fører kontrol med, om virksomheder overholder
grænseværdien.
5. Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om Fødevarestyrelsens kontrol med
fødevareemballage er tilfredsstillende. Vi besvarer følgende spørgsmål i beretningen:
Er Fødevarestyrelsens tilrettelæggelse af kontrollen med fødevareemballage til-
fredsstillende?
Er Fødevarestyrelsens udførelse af kontrollen med fødevareemballage tilfreds-
stillende?
Det, vi i beretningen omtaler
som fødevareemballage, om-
tales i dansk lovgivning som
fødevarekontaktmaterialer.
Eksempler på fødevareem-
ballage er:
emballage af pap, papir,
plast, metal, træ, silikone,
glas og keramik
overfladebehandling som
lak, trykfarve og lim
tallerkener, papirservietter,
stegepander, plastskåle og
madlavningsudstyr
produktions- og opbeva-
ringsudstyr.
Smileyordningen
Smileyordningen viser, hvor
godt butikker, restauranter og
andre virksomheder der sæl-
ger fødevarer til forbrugerne,
efterlever lovgivningens krav
til håndtering af fødevarer.
Ordningen skal gøre det nemt
for forbrugerne at finde de
virksomheder, som har styr på
fødevaresikkerheden.
Kemiske stoffer i føde-
vareemballage
Rigsrevisionen har selv taget initiativ til undersøgelsen i juni 2023.
Der er for nogle kemiske stof-
fer fastsat grænseværdier for
indholdet i fødevareemballa-
ge, og for andre stoffer er der
fastsat grænseværdier for,
hvor meget afsmitning der må
ske fra fødevareemballage til
fødevarer. Når vi i beretningen
omtaler indhold af kemiske
stoffer, handler det både om
indhold og afsmitning.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0009.png
Introduktion
og konklusion
|
1
2
| Introduktion og konklusion
Hovedkonklusion
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris kontrol med fødevareem-
ballage er ikke tilfredsstillende. Både ministeriets tilrettelæggelse og udfø-
relse af kontrollen er mangelfuld. Det indebærer en risiko for, at forbruger-
ne udsættes for unødige sundhedsrisici, og at virksomheder ikke sanktione-
res tilstrækkeligt.
Fødevarestyrelsens tilrettelæggelse af kontrollen med fødevareemballage er ikke
tilfredsstillende
Fødevarestyrelsen har en risikobaseret tilgang til kontrol med fødevarevirksomheder,
men grundlaget for risikovurderingen er utilstrækkeligt. Det skyldes, at det register,
som styrelsen anvender til at udtage virksomheder til kontrol, ikke altid indeholder kor-
rekte og tilstrækkelige oplysninger om virksomhederne. Hvis en virksomhed får et nyt
CVR-nummer, men reelt er den samme virksomhed med samme adresse og ejerkreds,
fremgår resultaterne af tidligere kontroller ikke af kontrolregistret. Dermed kan styrel-
sen ikke målrette sin kontrol mod virksomheder, der har overtrådt reglerne gentagne
gange. Forbrugerne kan desuden ikke se, om en virksomhed tidligere har fået en sur
smiley, og dermed, om virksomheden har styr på fødevaresikkerheden.
Rigsrevisionens analyse på baggrund af en stikprøve viser, at ca. 9 % af de 4.303 føde-
varevirksomheder, der har fået en sur smiley, kan have undgået opfølgende kontroller
og/eller fået mildere sanktioner på grund af ukorrekte og utilstrækkelige oplysninger i
Fødevarestyrelsens kontrolregister.
Fødevarestyrelsen har desuden ikke tilstrækkelig dokumentation for de risikovurderin-
ger, som ligger til grund for udvælgelsen af fødevareemballage og stoffer til laboratorie-
test. Styrelsen kan herudover ikke dokumentere eventuelle justeringer af, hvordan sty-
relsen risikovurderer og udtager virksomheder til kontrol.
Fødevarestyrelsens udførelse af kontrollen med fødevareemballage er ikke
tilfredsstillende
Fødevarestyrelsen har ikke ført tilstrækkelig kontrol med anvendelsen af fødevareem-
ballage i fødevarevirksomheder med engrossalg. 50 % af virksomhederne, svarende til
1.920 virksomheder, er ikke blevet kontrolleret med passende hyppighed, hvilket er et
krav i
EU’s
kontrolforordning.
Fødevarestyrelsen har udført 3.916 kontroller af emballagevirksomheder, hvoraf Rigs-
revisionen har udvalgt 57 kontrolsager til gennemgang. Styrelsen har i 12 af de 57 sager
ikke kontrolleret emballagevirksomheders dokumentation for, at fødevareemballagen
overholder reglerne, hvilket er et krav i henhold
til EU’s
forordning om fødevareembal-
lage.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0010.png
Introduktion og konklusion |
3
Fødevarestyrelsen har udført 322 kontroller for indholdet af kemiske stoffer i fødeva-
reemballage. Rigsrevisionens gennemgang viser, at grænseværdierne er overskredet i
70 kontrolsager. I 11 af sagerne har styrelsen selv konstateret, at fødevareemballagen
er ulovlig. I ingen af sagerne har styrelsen sanktioneret forholdene. I de øvrige 59 sager
har styrelsen ikke foretaget konkrete vurderinger af, om overskridelse af grænseværdi-
erne har medført ulovlig fødevareemballage og dermed burde sanktioneres. Gennem-
gangen viser bl.a., at der i nogle af sagerne er tale om overskridelser, der er op til 30
gange højere end den grænseværdi, som styrelsen har fastsat for anvendelse af PFAS i
fødevareemballage.
Rigsrevisionen kan konstatere, at Fødevarestyrelsen i langt hovedparten af de gennem-
gåede sager heller ikke har fulgt op på, om virksomhederne efterfølgende har stoppet
salget af den ulovlige fødevareemballage.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har undervejs i undersøgelsen oplyst, at
ministeriet vil igangsætte en række initiativer, der skal styrke kontrollen med fødevare-
emballage.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0011.png
Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage
|
1
4
| Introduktion og konklusion
1.2. Baggrund
6. Fødevarestyrelsen fører kontrol med, at reglerne om fødevarer, foder og veterinæ-
re forhold overholdes. Kontrollen med fødevareemballage er en del af kontrollen med
fødevarer og udgør en mindre del af den samlede kontrol, svarende til ca. 9
%
af styrel-
sens fødevarekontroller i perioden 2017-2022.
7. Fødevarestyrelsens bevilling på finansloven til fødevarekontrol udgjorde 366-405
mio. kr. om året i perioden 2017-2022. Styrelsen har oplyst, at det ikke er muligt at op-
gøre, hvor stor en del af bevillingen der er anvendt til kontrol med fødevareemballage.
8. Figur 1 viser de 3 typer af kontroller med fødevareemballage, der indgår i vores un-
dersøgelse.
Figur 1
3 typer af kontroller med fødevareemballage
FØDEVARESTYRELSEN
Kontrol med
fødevarevirksomheders
anvendelse af
fødevareemballage
Kontrol med
emballagevirksomheders
dokumentation
Kontrol ved
laboratorietest for
indholdet af farlige stoffer
i fødevareemballage
Kilde:
Rigsrevisionen på baggrund af oplysninger fra Fødevarestyrelsen.
Fødevarevirksomheder
Fødevarevirksomheder er virk-
somheder, der håndterer føde-
varer. Det er fx restauranter,
supermarkeder, institutions-
køkkener og virksomheder,
der transporterer fødevarer.
I forhold til
anvendelsen af fødevareemballage
fører Fødevarestyrelsen kontrol med,
om fødevarevirksomhederne anvender emballagen til egnede formål. De egnede for-
mål fremgår af brugsanvisningerne til emballagen. Styrelsen kontrollerer fx, at restau-
ranter anvender fødevareemballage til at opbevare eller tilberede fødevarer på en
måde, der ikke kompromitterer fødevaresikkerheden. Kontrollen omfatter ca. 98.700
fødevarevirksomheder.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0012.png
Introduktion og konklusion |
5
I forhold til
emballagevirksomhederne
fører Fødevarestyrelsen kontrol med, om virk-
somhederne har dokumentation for, at reglerne om fødevareemballage er overholdt.
Det er et krav i bekendtgørelsen om fødevareemballage, at al fødevareemballage skal
følges af en tro og love-erklæring fra virksomheden om, at emballagen overholder bå-
de EU-krav og nationale krav om indhold af farlige stoffer. Det er således en erklæring
om, at emballagen ikke er sundhedsskadelig. Emballagevirksomhederne skal kunne
fremvise erklæringen ved styrelsens kontrolbesøg. Kontrollen omfatter ca. 1.700 em-
ballagevirksomheder.
I forhold til
laboratorietest
fører Fødevarestyrelsen kontrol med, om grænseværdier-
ne for indhold af farlige stoffer i fødevareemballage er overholdt. Styrelsen tester em-
ballage i fx virksomheder, som sælger fødevareemballage. Kontrollen gennemføres
som særskilte kontrolkampagner, der er målrettet specifikke stoffer i udvalgte typer
af fødevareemballage.
9. Figur 2 viser, hvor mange kontroller med fødevareemballage Fødevarestyrelsen har
udført i perioden 2017-2022 fordelt på de 3 typer af kontroller.
Figur 2
Emballagevirksomheder
Emballagevirksomheder er
virksomheder, der enten frem-
stiller fødevareemballage,
markedsfører fødevareembal-
lage i EU eller importerer føde-
vareemballage fra lande uden
for EU.
Grænseværdier
Fødevarestyrelsen har for-
skellige typer af grænsevær-
dier, som har forskellige be-
tegnelser, fx aktionsgrænse-
værdier, vejledende grænse-
værdier og indikatorværdier.
Fælles for alle værdierne er, at
de anvendes til at vurdere, om
reglerne om fødevareemballa-
ge er overholdt.
Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage i perioden
2017-2022 fordelt på de 3 typer af kontroller
2%
19 %
Kontrol med fødevarevirksomheders
anvendelse af fødevareemballage
Antal gennemførte kontroller: 16.375
Kontrol med emballagevirksomheders
dokumentation
Antal gennemførte kontroller: 3.916
Kontrol ved laboratorietest for indholdet
af farlige stoffer i fødevareemballage
Antal laboratorietest: 322
79 %
Kilde:
Rigsrevisionen på baggrund af oplysninger fra Fødevarestyrelsen.
Det fremgår af figur 2, at 79
%
af kontrollerne vedrører fødevarevirksomhedernes an-
vendelse af fødevareemballage, 19
%
vedrører emballagevirksomhedernes dokumen-
tation for overholdelse af reglerne om fødevareemballage, og 2
%
vedrører laborato-
rietest for indholdet af farlige stoffer i fødevareemballage.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
6
| Introduktion og konklusion
1.3. Vurderingskriterier, metode og afgrænsning
Vurderingskriterier
10. Undersøgelsens vurderingskriterier er baseret på EU-lovgivning, national lovgiv-
ning med tilhørende bekendtgørelser samt Fødevarestyrelsens interne retningslinjer.
Det fremgår bl.a. af lovgivningen, at Fødevarestyrelsens kontrol skal være risikobase-
ret. Lovgivningen er nærmere beskrevet i de enkelte afsnit i beretningen.
Med inspiration fra Rigsrevisionens beretning om effektiv kontrol fra april 2017 har vi
lagt til grund, at Fødevarestyrelsen skal have et tilstrækkeligt grundlag for tilrettelæg-
gelsen af kontrollen, og at grundlaget omfatter et godt kendskab til de virksomheder,
som styrelsen skal føre kontrol med. Herudover skal kontrollen være i overensstem-
melse med de krav, der fremgår af lovgivningen. Lovgivningen om kontrol med føde-
vareemballage er uddybet i bilag 1.
Metode
11. Undersøgelsen er baseret på en gennemgang og analyse af materiale fra Fødevare-
styrelsen. Materialet omfatter mødereferater, interne vejledninger, sagsakter, data om
Fødevarestyrelsens kontroller og registre over virksomheder, som styrelsen fører kon-
trol med.
Undersøgelsen omfatter kvantitative analyser af data om Fødevarestyrelsens kontrol-
ler og kvalitative analyser af kontrolsager med og uden sanktioner. Vi har udtaget en
repræsentativ stikprøve til en gennemgang af, om styrelsens kontrolregister indehol-
der korrekte og tilstrækkelige oplysninger om virksomhederne.
12. Undersøgelsens metode er uddybet i bilag 1.
13. Revisionen er udført i overensstemmelse med standarderne for offentlig revision,
jf. bilag 1.
Afgrænsning
14. Undersøgelsen er afgrænset til at omhandle Fødevarestyrelsens kontrol med føde-
vareemballage i perioden 2017-2022. Undersøgelsesperioden begynder i 2017, fordi
EU’s
kontrolforordning siden 2017 har reguleret, hvordan Fødevarestyrelsen skal føre
kontrol med fødevareemballage. Undersøgelsen omfatter enkelte steder styrelsens
viden om fødevareemballage fra før 2017. Data for 2023 er ikke med i undersøgelsen,
fordi disse data ikke forelå inden afslutningen af dataindsamlingen.
Undersøgelsen omfatter ikke Fødevarestyrelsens kontrol af emballagevirksomheders
fremstillingsprocesser. Undersøgelsen omfatter heller ikke styrelsens kontrol med, om
emballage afgiver smag og lugt til fødevarer. Vi har afgrænset undersøgelsen til de ty-
per af kontroller med fødevareemballage, som vedrører skadelige stoffer, og som er
væsentlige for forbrugernes sundhed.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage |
7
2. Fødevarestyrelsens
kontrol med fødevare-
emballage
15. Dette kapitel handler om:
Fødevarestyrelsens tilrettelæggelse af kontrollen med fødevareemballage (afsnit
2.1)
Fødevarestyrelsens udførelse af kontrollen med fødevareemballage (afsnit 2.2).
2.1. Tilrettelæggelse af kontrollen
16. Vi har undersøgt, om Fødevarestyrelsens tilrettelæggelse af kontrollen med føde-
vareemballage er tilfredsstillende, herunder om styrelsen:
har en risikobaseret model for, hvordan de tilrettelægger kontrollen
har korrekt og tilstrækkelig viden om den samlede population af virksomheder, de
skal føre kontrol med.
Undersøgelsen viser, at Fødevarestyrelsens tilrettelæggelse af kontrollen med føde-
vareemballage ikke er tilfredsstillende.
Risikobaseret model for tilrettelæggelse af kontrollen
17. Fødevarestyrelsen skal føre en risikobaseret kontrol. Risikobaseret kontrol bety-
der, at kontrolindsatsen er målrettet de virksomheder, hvor der er størst risiko for
overtrædelse af reglerne, og hvor overtrædelserne har de største konsekvenser for
forbrugerne.
18. Det fremgår af både EU’s kontrolforordning og fødevareforliget fra 2018, at kontrol-
len skal være risikobaseret. I artikel 9 i kontrolforordningen fremgår det, at Fødevare-
styrelsen skal udføre kontrollen med passende hyppighed på baggrund af en risiko-
vurdering. Det fremgår af fødevareforliget, at kontrollen skal målrettes de virksomhe-
der, der overtræder lovgivningen. I forhold til sidstnævnte har vi lagt til grund, at Føde-
varestyrelsen bør anvende resultaterne af tidligere kontroller til at tilpasse og forbed-
re risikovurderingerne, når styrelsen planlægger kontrollen.
19. Vores undersøgelse viser, at Fødevarestyrelsen har en risikobaseret model til ud-
vælgelse af virksomheder til kontrol, men at styrelsen ikke udvælger fødevareembal-
lage og stoffer til laboratorietest på baggrund af dokumenterede risikovurderinger.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0015.png
8
| Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage
Risikobaseret model for udvælgelse af virksomheder til kontrol
20. Vores gennemgang viser, at Fødevarestyrelsen har en risikobaseret model for ud-
vælgelse af virksomheder til kontrol.
For det første rangerer Fødevarestyrelsen virksomhederne efter, hvilken risiko de ud-
gør for fødevaresikkerheden og forbrugerne. Fx udgør virksomheder, som leverer fø-
devarer til børn, ældre og syge mennesker, en høj risiko. Hvis styrelsen vurderer, at en
virksomhed udgør en særlig høj risiko for fødevaresikkerheden og forbrugerne, under-
lægges virksomheden en regelmæssig kontrol. Den regelmæssige kontrol betyder, at
styrelsen kontrollerer virksomheden efter en fast kadence.
For det andet udvælger Fødevarestyrelsen virksomheder til kontrol ved at udtage en
stikprøve. Stikprøven udtages blandt de virksomheder, som ikke er omfattet af den
regelmæssige kontrol. Stikprøven udtages på baggrund af en række oplysninger om
virksomhedernes risici, fx tidligere kontrolhistorik og virksomhedens størrelse og al-
der. Disse oplysninger er med til at målrette kontrollen mod de virksomheder, hvor der
er størst risiko for overtrædelse af reglerne.
21. Vores gennemgang viser også, at Fødevarestyrelsen ikke kan dokumentere even-
tuelle justeringer af, hvordan styrelsen risikovurderer og udtager virksomheder til re-
gelmæssig kontrol.
22. Fødevarestyrelsen har oplyst, at en arbejdsgruppe i styrelsen løbende tager stil-
ling til, hvordan styrelsen risikovurderer virksomheder, og om der er behov for at ju-
stere den måde, som styrelsen risikovurderer virksomhederne på.
23. Det er Rigsrevisionens opfattelse, at eventuelle justeringer i risikovurderingerne
bør være dokumenterede, fordi det ellers ikke er muligt efterfølgende at justere vur-
deringerne på et tilstrækkeligt oplyst grundlag.
24. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har oplyst, at det fremadrettet vil
være hensigtsmæssigt med øget dokumentation af justeringer i risikovurderingerne,
herunder baggrunden for justeringerne.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0016.png
Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage |
9
Risikobaseret model for udvælgelse af fødevareemballage og stoffer til laborato-
rietest
25. Det fremgår af artikel 19 i
EU’s
kontrolforordning, at Fødevarestyrelsen skal udfø-
re laboratorietest af fødevareemballage. Det fremgår desuden af artikel 9 i forordnin-
gen, at kontrollen skal udføres med passende hyppighed og på baggrund af en risiko-
vurdering. Kontrolforordningens krav gælder også for styrelsens kontrol med nationa-
le regler om fødevareemballage.
26. Vores gennemgang viser, at Fødevarestyrelsen ikke har tilstrækkelig dokumenta-
tion for de risikovurderinger, som ligger til grund for udvælgelsen af fødevareemballa -
ge og stoffer til laboratorietest.
Fødevarestyrelsens udvælger fødevareemballage og stoffer i et samarbejde med
DTU Fødevareinstituttet. Samarbejdet foregår i en arbejdsgruppe, og referaterne fra
møderne udgør dokumentationen for den risikovurdering, der ligger til grund for udvæl-
gelsen. Gennemgangen af mødereferaterne viser, at det ikke fremgår klart, hvilke fø-
devareemballager og stoffer der er blevet udvalgt, eller hvilken risikovurdering der lig-
ger til grund for udvælgelsen.
27. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har oplyst, at dokumentationen for
udvælgelsen af fødevareemballage og stoffer til laboratorietest kan forbedres. Føde-
varestyrelsen har oplyst, at styrelsen i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet frem-
adrettet vil beskrive risikobaserede kriterier for udvælgelsen af fødevareemballage og
stoffer til laboratorietest og dokumentere vurderingen, der ligger bag udvælgelsen.
Eksempler på stoffer,
som Fødevarestyrelsen
har undersøgt ved labo-
ratorietest
PFAS i pap og papir
Bly og cadmium i keramik
Mineralolie
Melamin og formaldehyd i
plast
Ftalater i plast
Bisphenoler i plast.
Fødevareemballage af pap og papir, som Fødevarestyrelsen fører kontrol med.
Foto:
Scanpix
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0017.png
10
| Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage
Fødevarestyrelsens viden om populationen af virksomheder
28. Vi har undersøgt, om Fødevarestyrelsen har korrekt og tilstrækkelig viden om den
samlede population af virksomheder, de skal føre kontrol med.
Fødevarestyrelsens sank-
tioner
Fødevarestyrelsen har 3 ni-
veauer af sanktioner, som sty-
relsen uddeler alt efter grov-
hed af regelovertrædelsen og
alt efter, om overtrædelsen er
en gentagelse af en tidligere
overtrædelse:
niveau 1: indskærpelse
niveau 2: påbud, forbud el-
niveau 3: politianmeldelse.
Vi har lagt til grund, at en tilstrækkelig viden indebærer, at Fødevarestyrelsen har et
godt kendskab til de virksomheder, der er omfattet af kontrollen. Et godt kendskab til
virksomhederne er en afgørende forudsætning for at kunne tilrettelægge kontrollen ri-
sikobaseret, dvs. udvælge de virksomheder, som styrelsen vurderer har størst risiko
for overtrædelse af reglerne, eller som kan have overtrådt reglerne gentagne gange.
Et godt kendskab er ligeledes en forudsætning for, at styrelsen har mulighed for at
eskalere sanktionerne i tilfælde af gentagne overtrædelser af reglerne hos den samme
virksomhed. Styrelsens kontrolregister skal derfor indeholde korrekte og tilstrækkeli-
ge oplysninger om virksomhederne.
29. Det fremgår af fødevarelovens § 54 a, at Fødevarestyrelsen kan indhente de oplys-
ninger fra andre myndigheder, der er nødvendige for at kontrollere, om fødevareloven
overholdes. Loven giver bl.a. styrelsen mulighed for at samkøre registre og sammen-
stille oplysninger i kontroløjemed, herunder oplysninger om virksomhedsejere og skat-
teforhold.
30. Undersøgelsen viser, at Fødevarestyrelsen ikke har korrekt og tilstrækkelig viden
om den samlede population af virksomheder i styrelsens kontrolregister.
31. Vores gennemgang viser, at oplysningerne i Fødevarestyrelsens kontrolregister ik-
ke altid stemmer overens med oplysningerne i det Centrale Virksomhedsregister
(CVR). Herudover indeholder kontrolregistret ikke tilstrækkelige oplysninger om virk-
somhederne til, at styrelsen kan udtage de virksomheder, hvor der er størst risiko for
overtrædelse af reglerne.
Vi har udtaget en stikprøve på 420 af de 4.303 virksomheder, som har fået en sur smi-
ley, og som derefter er ophørt som virksomhed. Vi har undersøgt, om Fødevarestyrel-
sens oplysninger om virksomhederne stemmer overens med oplysningerne i CVR.
Herudover har vi undersøgt, om styrelsens kontrolregister indeholder tilstrækkelige
oplysninger om virksomhederne, der gør det muligt for styrelsen at udtage de virksom-
heder, hvor der er størst risiko for overtrædelse af reglerne, og sanktionere virksomhe-
derne efter reglerne. Tilstrækkelige oplysninger om virksomhederne omfatter bl.a. op-
lysninger om ejerskab og adresse.
32. Gennemgangen af stikprøven viser, at Fødevarestyrelsens kontrolregister ikke in-
deholder korrekte og tilstrækkelige oplysninger om 36 virksomheder, svarende til ca.
9 % af stikprøven. Med forbehold for almindelig statistisk usikkerhed svarer dette til
370 virksomheder på landsplan, jf. bilag 1.
ler administrativ bøde
Fødevarestyrelsen skal eska-
lere sanktioner til et højere ni-
veau ved gentagne overtræ-
delser, jf. fødevareloven.
Hvis en virksomhed får en
sanktion af Fødevarestyrelsen
i form af et påbud, et forbud,
en bøde eller en politianmel-
delse, vil virksomheden få en
sur smiley i kontrolrapporten.
Det Centrale Virksom-
hedsregister (CVR)
Alle virksomheder i Danmark
skal være registreret i CVR.
CVR indeholder bl.a. oplysnin-
ger om:
navn og adresse
CVR-nummer
p-nummer
navn og adresse på ejer,
direktør eller bestyrelse
virksomhedens størrelse
virksomhedens branche
reelt ejerskab
legalt ejerskab
dato for oprettelse
dato for ophør.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0018.png
Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage |
11
33. Gennemgangen af stikprøven viser desuden, at Fødevarestyrelsen ikke har de op-
lysninger om ejerskab i kontrolregistret, som er nødvendige for at kunne vurdere, om
en virksomhed reelt er ny eller er den samme som en tidligere registreret virksomhed.
Det skyldes, at en virksomhed får en ny identitet i kontrolregistret, når den får et nyt
CVR-nummer, selv om virksomheden reelt kan være den samme virksomhed.
Når virksomheder får en ny identitet i kontrolregistret, fremgår resultaterne af tidlige-
re kontroller ikke længere af registret. Det betyder, at Fødevarestyrelsen ikke kan ud-
tage de virksomheder, hvor der er størst risiko for overtrædelse af reglerne, fordi sty-
relsen ikke altid kender virksomhedernes kontrolhistorik. Det betyder også, at styrel-
sen ikke kan sanktionere virksomhederne efter reglerne, fordi styrelsen ikke kan læg-
ge tidligere sanktioner til grund for afgørelser i forbindelse med efterfølgende kontrol-
ler. Desuden kan styrelsen ikke sikre ordentlig forbrugeroplysning gennem smileyord-
ningen, fordi forbrugerne i disse tilfælde bliver vildledt af kontrolrapporterne.
34. Boks 1 viser et eksempel på, hvilken konsekvens det kan have, hvis Fødevaresty-
relsens viden om den samlede population af virksomheder er baseret på ukorrekte op-
lysninger om ejerskabet af en virksomhed. I eksemplet eskalerer styrelsen ikke sank-
tionen i overensstemmelse med fødevareloven og styrelsens interne vejledning.
Boks 1
Konsekvensen af ukorrekte oplysninger om en virksomhed i
Fødevarestyrelsens kontrolregister
Fødevarestyrelsen udfører 2 kontrolbesøg på den samme restaurant i februar og marts
2022. På begge tidspunkter er restauranten registreret med det samme CVR-nummer
og den samme ejer i CVR.
Ifølge Fødevarestyrelsens kontrolregister har restauranten ved det første kontrolbesøg
i februar 2022 imidlertid et andet CVR-nummer end det, som er registreret i CVR. Det
CVR-nummer, som styrelsen har registreret, ophørte ifølge CVR i december 2021. Re-
stauranten får en indskærpelse for problemer med hygiejnen.
I marts 2022 bliver restauranten kontrolleret igen. Restauranten får igen en indskærpel-
se for problemer med hygiejnen, selv om restauranten burde have fået en skærpet sank-
tion, fordi restauranten er den samme ved begge kontrolbesøg og dermed har overtrådt
den samme regel 2 gange i træk.
Kilde:
Rigsrevisionen på baggrund af oplysninger fra Fødevarestyrelsens kontrolregister og CVR.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0019.png
12
| Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage
35. Boks 2 viser et eksempel på, hvilke konsekvenser det kan have, hvis Fødevaresty-
relsens kontrolregister ikke indeholder tilstrækkelige oplysninger om en virksomheds
ejerskab. I eksemplet er virksomhedens kontrolresultater ikke tilgængelige for Føde-
varestyrelsen og forbrugerne. Styrelsen udfører dermed en varslet kontrol på et for-
kert grundlag.
Boks 2
Konsekvenser af utilstrækkelige oplysninger om en virksomhed
i Fødevarestyrelsens kontrolregister
Fødevarestyrelsen foretager 3 kontroller hos en virksomhed, som resulterer i 2 bøder og
et forbud mod at sælge produkter fra virksomheden.
Det fremgår af den ene kontrolrapport, at virksomhedens lokaler er angrebet af rotter.
Der er bl.a. tydelige tegn på rotteekskrementer.
Virksomheden lukker kort tid efter det sidste af de 3 kontrolbesøg, men virksomheden
bliver oprettet igen samme dag under et nyt navn og med et nyt CVR-nummer. Ejeren er
den samme, og virksomheden fortsætter desuden på samme adresse og er registreret
med det samme formål i CVR som tidligere. Virksomheden fremstår som en ny virksom-
hed i Fødevarestyrelsens kontrolregister, og den tidligere kontrolhistorik fremgår ikke.
Virksomhedens skift af CVR-nummer betyder, at virksomheden kort tid efter får et var-
slet kontrolbesøg (som anvendes til nye virksomheder) frem for et uanmeldt besøg.
Kilde:
Rigsrevisionen på baggrund af oplysninger fra Fødevarestyrelsens kontrolregister og CVR.
36. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har oplyst, at ministeriet er enig i,
at Fødevarestyrelsens kontrolregister ikke altid indeholder korrekte og tilstrækkelige
oplysninger, og at det kan medføre en risiko for, at der ikke sanktioneres korrekt. Mi-
nisteriet vil derfor sætte et arbejde i gang for at identificere problemets omfang og
finde mulige løsninger. Fødevarestyrelsen har herudover oplyst, at styrelsen vil under-
søge muligheden for automatisk at få opdaterede oplysninger om virksomhederne fra
CVR på en omkostningseffektiv måde. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
har den 10. april 2024 oplyst Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg om, at Fødevare-
styrelsen vil se nærmere på at reducere risikoen for, at virksomheder anvender ejer-
skifte til at komme ud af en dårlig kontrolhistorik og en eventuel virksomhedskaran-
tæne.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0020.png
Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage |
13
2.2. Udførelse af kontrollen
37. Vi har undersøgt, om Fødevarestyrelsens udførelse af kontrollen med fødevare-
emballage er tilfredsstillende, herunder om styrelsen:
kontrollerer virksomhedernes overholdelse af reglerne om fødevareemballage
sanktionerer ulovlig fødevareemballage.
Undersøgelsen viser, at Fødevarestyrelsens udførelse af kontrollen med fødevare-
emballage ikke er tilfredsstillende.
Kontrol af virksomhedernes overholdelse af reglerne om fødevare-
emballage
38. Vi har undersøgt Fødevarestyrelsens kontrol med fødevarevirksomheder med
engrossalg og styrelsens kontrol med emballagevirksomheder.
Kontrol med fødevarevirksomheder med engrossalg
39. Det fremgår af EU’s kontrolforordning, at kontrollen skal udføres med passende
hyppighed. Fødevarestyrelsen har i en intern vejledning fastsat, at fødevarevirksom-
heder med engrossalg skal have mindst én kontrol med anvendelsen af fødevareem-
ballage inden for en periode på 3 år. Der er 3.835 fødevarevirksomheder med engros-
salg, som skulle have haft en kontrol med anvendelsen af fødevareemballage i under-
søgelsesperioden 2017-2022.
40. Vores analyse af data viser, at Fødevarestyrelsen ikke har udført kontrol med an-
vendelsen af fødevareemballage inden for en periode på 3 år i 1.920 ud af de 3.835 fø-
devarevirksomheder med engrossalg, som har eksisteret i mere end 3 år i undersøgel-
sesperioden. Dette svarer til 50 % af virksomhederne.
Herudover viser analysen, at der er 2.061 fødevarevirksomheder med engrossalg, som
har eksisteret i alle 6 år i undersøgelsesperioden. 954 af de 2.061 virksomheder har ik-
ke fået kontrol med anvendelsen af fødevareemballage i løbet af de 6 år, hvilket sva-
rer til 46 % af virksomhederne.
41. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har oplyst, at ministeriet anerkender,
at Fødevarestyrelsen ikke har udført den planlagte kontrol med overholdelse af regler-
ne om fødevareemballage i fødevarevirksomheder med engrossalg, og at ministeriet
fremadrettet vil have øget fokus herpå. Fødevarestyrelsen vil fremadrettet ved hjælp
af it-understøttelse sikre, at styrelsen udfører en tilstrækkelig kontrol med fødevare-
virksomheder med engrossalg. Herudover har Fødevarestyrelsen oplyst, at styrelsen
i perioden marts-august 2024 gennemfører en kontrolkampagne, som er målrettet
anvendelsen af fødevareemballage i 150 fødevarevirksomheder med engrossalg og
600 fødevarevirksomheder med detailsalg.
Fødevarevirksomheder
med engrossalg
Virksomheder, der sælger
fødevarer til andre virksom-
heder.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0021.png
14
| Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage
Kontrol med emballagevirksomheder
42. Det fremgår af § 15 i bekendtgørelsen om fødevareemballage, at emballagevirk-
somheder skal have dokumentation for, at reglerne om fødevareemballage er over-
holdt. Virksomhederne skal ved en kontrol fremvise dokumentation for, at reglerne
overholdes, i form af en erklæring. Det fremgår af artikel 24 i
EU’s
forordning om fø-
devareemballage, at Fødevarestyrelsen skal føre kontrol med dette.
43. Fødevarestyrelsen har udført 3.916 kontroller af emballagevirksomheder, hvoraf
vi har udvalgt 57 cases til gennemgang. Gennemgangen viser, at Fødevarestyrelsen i
12 af de 57 sager ikke har kontrolleret emballagevirksomhedernes dokumentation for,
at fødevareemballagen overholder reglerne.
Fødevarestyrelsen har oplyst, at 8 af de 12 sager vedrører virksomheder, som ikke var
registreret korrekt. Disse virksomheder burde have været registreret som emballage-
virksomheder. Styrelsen har desuden oplyst, at en virksomheds dokumentation bliver
kontrolleret på de efterfølgende kontrolbesøg, når det er konstateret, at virksomhe-
den skal registreres som emballagevirksomhed.
Det er Rigsrevisionens opfattelse, at det er hensigtsmæssigt, at Fødevarestyrelsen
kontrollerer alle emballagevirksomheders dokumentation for, at fødevareemballagen
overholder reglerne, uanset om virksomhederne er korrekt registreret eller ej.
Sanktionering af ulovlig fødevareemballage
44. Vi har undersøgt, om Fødevarestyrelsen sanktionerer ulovlig fødevareemballage.
45. Det fremgår af artikel 3 i
EU’ s
forordning om fødevareemballage, at fødevareem-
ballage ikke må udgøre en risiko for menneskers sundhed. Det fremgår af § 18 i be-
kendtgørelsen om fødevareemballage, at overtrædelse af reglerne om sundhedsska-
delig emballage i artikel 3 i forordningen om fødevareemballage straffes med bøde. I
2020 indførte Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri et forbud mod at anven-
de PFAS i fødevareemballage af pap og papir. Fødevarestyrelsen har omsat forbuddet
til en grænseværdi, som ikke må overskrides.
46. Vores undersøgelse viser, at Fødevarestyrelsen ikke sanktionerer ulovlig fødevare-
emballage.
47. Fødevarestyrelsen har udført 322 laboratorietests i undersøgelsesperioden. I 70 af
de 322 tests overskred fødevareemballagen grænseværdierne. Overskridelse af græn-
seværdierne kan indikere, at emballagen kan være ulovlig. Vi har derfor gennemgået
de 70 sager for at undersøge, hvordan styrelsen har reageret. Vi har ikke efterprøvet
vurderingen i de enkelte sager, da det kræver en samlet faglig og skønsmæssig vurde-
ring af hver enkelt sag.
48. Fødevarestyrelsen har oplyst, at en overskridelse af grænseværdierne ikke nød-
vendigvis betyder, at virksomheden skal sanktioneres, da dette altid vil bero på en ef-
terfølgende konkret vurdering.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0022.png
Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage |
15
49. Vores gennemgang af de 70 sager om overskridelse af grænseværdierne viser, at
Fødevarestyrelsen har konstateret ulovlig fødevareemballage i 11 af sagerne. I ingen af
sagerne har styrelsen sanktioneret forholdene. De 11 sager vedrører både overskridel-
ser af reglerne om sundhedsskadelig fødevareemballage og det nationale forbud mod
at anvende PFAS.
Gennemgangen viser endvidere, at Fødevarestyrelsen i de resterende 59 sager ikke
har foretaget konkrete vurderinger af, om overskridelse af grænseværdierne har med-
ført ulovlig fødevareemballage og dermed burde sanktioneres. I 4 af de 59 sager har
styrelsen konstateret overskridelse af grænseværdien for mineralolie. I de resterende
55 sager har styrelsen konstateret overskridelse af grænseværdien for PFAS på 0,7
mikrogram, der blev fastsat i 2015 på baggrund af bl.a. en sundhedsmæssig vurdering.
50. Fødevarestyrelsen har oplyst, at en overskridelse af grænseværdien for indhold af
PFAS ikke nødvendigvis betyder, at fødevareemballagen er sundhedsskadelig. Dette
skyldes bl.a., at der findes op mod 12.000 forskellige PFAS-stoffer, og at der ikke fin-
des specifikke sundhedsmæssige vurderinger for hver af disse stoffer. Styrelsen har
samtidig oplyst, at DTU Fødevareinstituttet har vurderet, at alle PFAS-stoffer forven-
tes at have skadelige effekter.
Fødevarestyrelsen har endvidere oplyst, at styrelsen i 2016 vurderede, at grænsevær-
dien fra 2015 stort set aldrig kunne overholdes, fordi baggrundsniveauet af PFAS i pap
og papir ofte overskrider grænseværdien.
51. Rigsrevisionen kan konstatere at Fødevarestyrelsen har haft forskellige grænse-
værdier for PFAS i undersøgelsesperioden, og at den grænseværdi, som styrelsen an-
vender nu, ikke er fastsat på baggrund af en sundhedsmæssig vurdering. Grænsevær-
dien er fastsat til 20 mikrogram.
52. Boks 3 viser 2 eksempler, hvor Fødevarestyrelsen ikke sanktionerer virksomhe-
den, selv om grænseværdien for PFAS overskrides.
70 sager om overskridelse
af grænseværdier
I 60 sager er der fundet over-
skridelse af grænseværdierne
for PFAS.
I 9 sager er der fundet over-
skridelse af grænseværdierne
for mineralolie.
I én sag er der fundet overskri-
delse af grænseværdien for
primære aromatiske aminer,
som ofte anvendes i køkken-
redskaber af plast.
Grænseværdi for PFAS
Grænseværdien for PFAS er
fastsat i enheden mikrogram
TOF (total organisk fluor) pr.
gram pap eller papir.
Boks 3
Eksempler på overskridelse af grænseværdien for PFAS i
fødevareemballage
I en sag fra 2021 har Fødevarestyrelsen testet en muffinform og fundet 480 mikro-
I en sag fra 2021 har Fødevarestyrelsen testet en popcornpose af pap og fundet
gram PFAS.
610 mikrogram PFAS.
Kilde:
Rigsrevisionens gennemgang af 70 sager om overskridelse af grænseværdier.
Eksemplerne i boks 3 viser, at Fødevarestyrelsen i 2021
efter at forbuddet om at
anvende PFAS i fødevareemballage af pap og papir var trådt i kraft
konstaterede
overskridelser, der var op til 30 gange højere end den grænseværdi, som styrelsen
har fastsat.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
Metodisk tilgang
|
1
16
| Fødevarestyrelsens kontrol med fødevareemballage
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har oplyst, at ministeriet anerkender, at
der er enkelte tilfælde, hvor Fødevarestyrelsen enten ikke har sanktioneret eller ikke
har fulgt op på analyseresultaterne ved efterfølgende kontroller. Styrelsen vil fremover
være opmærksom på, at sådanne fejl ikke gentager sig.
Opfølgning på stop af salg af ulovlig fødevareemballage
53. Vi har undersøgt, om Fødevarestyrelsen følger op på, om virksomhederne stopper
salget af fødevareemballage, når styrelsen konstaterer, at emballagen er ulovlig.
54. Vores gennemgang viser, at Fødevarestyrelsen i 9 ud af de 11 sager, hvor styrelsen
har konstateret, at fødevareemballagen er ulovlig, ikke har fulgt op på, om emballagen
er blevet fjernet fra markedet. Styrelsen ved således ikke, om virksomhederne er stop-
pet med at sælge emballagen.
I de sidste 2 sager har Fødevarestyrelsen fulgt op på, om virksomhederne fortsat sæl-
ger den ulovlige fødevareemballage. Den opfølgende kontrol viste, at virksomhederne
ikke længere solgte emballagen.
55. Fødevarestyrelsen har oplyst, at styrelsen fremadrettet vil være opmærksom på
at følge op på, om virksomheder stopper salget af fødevareemballage, som er vurde-
ret ulovlig.
Rigsrevisionen, den 1. maj 2024
Birgitte Hansen
/Claus Vejlø Thomsen
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
2869350_0024.png
Metodisk tilgang |
17
Bilag 1. Metodisk tilgang
Undersøgelsen bygger på en gennemgang af dokumenter, cases, en stikprøve og re-
gisterdata. Formålet med gennemgangen har været at undersøge Fødevarestyrelsens
kontrol med fødevareemballage. Metoderne, som vi har anvendt ved gennemgangen,
er uddybet i dette bilag.
Væsentlige dokumenter
Vi har gennemgået en række dokumenter, herunder:
sager om kontrol af virksomheder og fødevareemballage
lovgivning om kontrol af virksomheder og fødevareemballage (se boks A om lovgiv-
ning)
interne vejledninger om Fødevarestyrelsens kontrol
mødereferater
data om tilrettelæggelse og udførelse af kontrol
offentliggjorte kontrolresultater på
www.findsmiley.dk.
Boks A viser en oversigt over relevant lovgivning, som vi har gennemgået.
Boks A
Lovgivning om kontrol af virksomheder og fødevareemballage
EU-forordninger
Forordning om fødevareemballage (nr. 1935/2004)
Forordning om materialer og genstande bestemt til kontakt med
fødevarer og om ophævelse af direktiv 80/590/EØF og 89/109/EØF
Kontrolforordningen (nr. 2017/625)
Forordning om offentlig kontrol og andre officielle aktiviteter med henblik på at sikre
anvendelsen af fødevare- og foderlovgivningen og reglerne for dyresundhed og dyrevelfærd, plantesundhed og plante-
beskyttelsesmidler, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 999/2001, (EF) nr. 396/2005,
(EF) nr. 1069/2009, (EF) nr. 1107/2009, (EU) nr. 1151/2012, (EU) nr. 652/2014, (EU) 2016/429 og (EU) 2016/2031, Rådets
forordning (EF) nr. 1/2005 og (EF) nr. 1099/2009 samt Rådets direktiv 98/58/EF, 1999/74/EF, 2007/43/EF, 2008/119/EF
og 2008/120/EF og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 854/2004 og (EF) nr. 882/2004,
Rådets direktiv 89/608/ EØF, 89/662/EØF, 90/425/EØF, 91/496/EØF, 96/23/EF, 96/93/EF og 97/78/EF og Rådets af -
gørelse 92/438/EØF (forordningen om offentlig kontrol)
Plastforordningen (nr. 10/2011)
Forordning om plastmaterialer og -genstande bestemt til kontakt med fødevarer
Forordning om god fremstillingsmæssig praksis for materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer ( nr.
2023/2006)
Forordning om aktive og intelligente materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer (nr. 450/2009)
Forordning om fastsættelse af særlige betingelser og nærmere procedurer for import af plastkøkken redskaber af poly-
amid og melamin med oprindelse i eller afsendt fra Folkerepublikken Kina og Det Særlige Administrative Område Hong-
kong, Kina (nr. 284/2011).
Love
Fødevareloven med lovbemærkninger fra 2006 og 2008.
Bekendtgørelser (inkl. tidligere versioner af bekendtgørelserne i undersøgelsesperioden)
Bekendtgørelse nr. 681 af 25. maj 2020 om fødevarekontaktmaterialer og om straffebestemmelser for overtrædelse af
relaterede EU-retsakter
Bekendtgørelse nr. 562 af 17. maj 2023 om fødevarekontrol og offentliggørelse af kontrolresultater
Bekendtgørelse nr. 1433 af 1. november 2022 om eksport af fødevarer og fødevarekontaktmaterialer
Bekendtgørelse nr. 1520 af 15. december 2022 om autorisation og registrering af fødevarevirksomheder m.v.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
18
| Metodisk tilgang
Registerdata
Vi har sammenholdt data fra det Centrale Virksomhedsregister (CVR) med data fra
Fødevarestyrelsens kontrolregister for at undersøge, om der er virksomheder, som
kan have undgået opfølgende kontroller og/eller fået mildere sanktioner, fordi kon-
trolregistret ikke indeholder korrekte og tilstrækkelige oplysninger om virksomheder-
ne. Virksomhederne i kontrolregistret er opgjort pr. 1. januar for hvert år i perioden
2017-2022.
Vi har anvendt følgende variable fra kontrolregistret:
adresse
virksomhedsnavn
kontrolhistorik
oprettelsesdato
ophørsdato.
Vi har anvendt følgende variable fra CVR:
adresse
reelt og legalt ejerskab
p-numre
oprettelsesdato
ophørsdato.
Stikprøve
Formålet med stikprøveundersøgelsen har været at undersøge, om Fødevarestyrel-
sens kontrolregister indeholder korrekte og tilstrækkelige oplysninger om virksomhe-
derne.
Populationen er de 4.303 virksomheder, der har fået en sur smiley og derefter er op-
hørt i perioden 2017-2022.
Vi har udvalgt 600 kontroller af 420 virksomheder som en tilfældig stikprøve på bag-
grund af virksomhedernes adresser i kontrolregistret. Vi har udvalgt kontrollerne på
baggrund af en alfabetisk sortering af virksomhederne på adresse, da adressen er den
væsentligste indikator på, at der reelt er tale om samme virksomhed, selv om virksom-
heden eventuelt fremgår med 2 forskellige identiteter i kontrolregistret. Vi antager, at
udvælgelsen er repræsentativ, da en alfabetisk sortering ikke påvirker sandsynlighe-
den for at få en sur smiley eller ophøre.
Vi har valgt at udtage stikprøven i 2 klynger, der består af 300 kontroller i 2017 og 300
kontroller i 2022. Dette har vi gjort for at få tidsmæssig variation i stikprøven og for at
se kontrolresultater for virksomheder inden for en mere snæver tidsperiode end hele
undersøgelsesperioden på 6 år. Det skyldes, at det kun har været relevant at se, hvor-
dan en virksomhed eventuelt er oprettet efter at være ophørt inden for en periode på
under 1 år.
Stikprøvens størrelse er fastlagt ud fra et mål om at kunne udtale os om populationen
med 95 % sikkerhed.
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 484: Statsrevisorernes beretning 15/2023 om kontrollen med fødevareemballage
Metodisk tilgang |
19
Vi har gennemgået stikprøven ved at analysere hver virksomheds kontroller og ved
at sammenholde oplysninger om virksomheden i Fødevarestyrelsens kontrolregister
med oplysninger i CVR.
Vi har anvendt et konfidensniveau på 95 % til at beregne konfidensintervallet for po-
pulationen af virksomheder, der har fået en sur smiley og derefter er ophørt. Konfiden-
sintervallet er mellem 5,9 % og 11,2 %. Vi kan derfor med 95 % sikkerhed sige, at mel-
lem 5,9 % og 11,2 % af de 4.303 virksomheder, som er ophørt efter at have fået en sur
smiley, kan have undgået opfølgende kontroller og/eller fået mildere sanktioner.
Cases
Formålet med at inddrage cases i undersøgelsen er at vurdere, om Fødevarestyrelsen
har udført en tilfredsstillende kontrol med fødevareemballage. Sagerne er udvalgt for
at kunne se eksempler på forskellige typer af sager, hvor der er givet forskellige former
for sanktioner. Vi anvender derfor ikke resultatet af vores gennemgang af disse sager
til at beregne andele eller til at udtale os generelt om Fødevarestyrelsens sagsbehand-
ling af kontroller med alle emballagevirksomheder.
57 cases om kontrol med emballagevirksomheder
Vi har udvalgt 60 ud af 3.916 sager om kontrol med emballagevirksomheder i perioden
2017-2022. Vi har udvalgt 20 sager uden sanktion og 40 sager med forskellige sank-
tionsniveauer. 2 af sagerne viste sig reelt at vedrøre den samme sag, og 2 andre sager
viste sig ikke at være kontrol med fødevareemballage. Vi har derfor kun medtaget
37 sager med sanktioner.
Møder
Vi har holdt møder med Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Fødevare-
styrelsen for at få indsigt i området. Vi har også holdt møder med følgende interessen-
ter på området:
DTU Fødevareinstituttet
Forbrugerrådet Tænk Kemi
Dansk Industri
Plastindustrien
Coop.
Kvalitetssikring
Undersøgelsen er kvalitetssikret via vores interne procedurer, som omfatter høring
hos de reviderede samt ledelsesbehandling og sparring med chefer og medarbejdere
i Rigsrevisionen.
Standarderne for offentlig revision
Revisionen er udført i overensstemmelse med standarderne for offentlig revision, her-
under standarderne for større undersøgelser (SOR 3). Standarderne fastlægger, hvad
brugerne og offentligheden kan forvente af revisionen, for at der er tale om en god fag-
lig ydelse. Standarderne er baseret på de grundlæggende revisionsprincipper i rigsre-
visionernes internationale standarder (ISSAI 100-999).