Miljø- og Fødevareudvalget 2023-24
MOF Alm.del Bilag 216
Offentligt
2811935_0001.png
ERFA-gruppen for Helsekostbranchen
16.01.2024
Folketingets Fødevareudvalg MOF.
Formand Hans Kristian Skibby
Folketingets Fødevareordførere
ERFA-gruppen for Helsekostbranchen har ved tidligere lejligheder dels skriftligt dels
ved fremmøder gjort opmærksom på Helsekostbranchens utilfredshed med
Fødevarestyrelsens administration af kosttilskud.
Kort og godt ønsker vi at den danske helsekostbranche og helsekostkunderne ikke
stilles ringere end i nabolandene.
FVST behøver en politisk vejledning i formuleringen af opgaverne de næste 4 år i det
det for ventede fødevareforlig nr. 5 fra 2024-2027.
På siderne 2-6 i denne skrivelse kan man læse det høringssvar som vi har indsendt til
FVST og den kommende vejledning om Kosttilskud.
Vi håber vore synspunkter kan opnå politisk lydhørhed og vi stiller gerne op til
møder med kommentering af Fødevareforlig nr. 5.
Med venlig hilsen
ERFA-gruppen for Helsekostbranchen
Torben Sønnichsen
Østerbrogade 226
2100 København Ø
[email protected]
mobil: 27284899
1
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 216: Henvendelse af 16/1-24 fra ERFA-gruppen for Helsekostbranchen om høringssvar til Fødevareforlig nr. 5
ERFA-gruppen for Helsekostbranchen
16.01.2024
Journal: 2023-29-33-00338
Høringssvar om ny Vejledning om kosttilskud.
Att.: Anne Mette Christensen, mail: [email protected]
ERFA-gruppen for Helsekostbranchen er blevet til på grund af den vedholdende og
tiltagende kritik af Fødevarestyrelsen fra helsekostkunder og fra flere aktører i
helsekostbranchen.
Opfattelsen blandt helsekostkunder og helsekostbranchen generelt er stor modstand
af FVST’s gebyrpolitik. Gebyrerne medvirker til, at importørerne tager færre varer
hjem til det danske marked. Solgar har ca. 80 produkter i Danmark, men 350
produkter i Finland. Salus har 7 produkter i Danmark, men 309 produkter i
Flensborg.
Danske helsekostkunder har ikke samme adgang til kosttilskud, som man har i
nabolandene. Dette må laves om. Der er derfor behov for politisk indgreb overfor
FVST. Høringssvaret sendes også til Folketingets Fødevareudvalg. Håbet er, at det
næste Fødevareforlig nr. 5 medtager en lang række af vore forslag til en
afbureaukratisering af FVST og en forenkling af regelsæt, som bebudet af
Fødevareminister Jacob Jensen, se nedenfor.
Danske helsekostkunder har adgang til færre kosttilskudsprodukter, end man har i
nabolandene. Dette udgør en sundhedsrisiko for os danske. Der opleves en større
dansk interesse for at indkøbe udenlandske kosttilskud uden om Fødevarestyrelsens
kontrol. Dette skyldes til dels, at FVST er fodslæbende med at registrere nye
sundhedsfremmende kosttilskud i sammenligning med nabolandene.
En ændring af disse forhold kan kun ske ved politiske indgreb.
Kommentarer til udvalgte punkter i den nye vejledning:
2
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 216: Henvendelse af 16/1-24 fra ERFA-gruppen for Helsekostbranchen om høringssvar til Fødevareforlig nr. 5
Pkt: 3.1.4 FVST skal aktivt understøtte befolkningens muligheder for adgang til
kosttilskud der virker forbyggende mod sygdomme og dermed beskytter mod
sygdomme. Kosttilskud udgør en sundhedsmæssig faktor af stor samfundsøkonomisk
værdi, som skal understøttes af FVST, ikke det modsatte. Kosttilskud og sund kost
udskyder aldersbetingede sygdomme. Sundhedsvæsenet har svært ved at følge med
i behandling af mange alvorlige sygdomme. FVST bør pålægges, at iværksætte
oplysningskampagner om hvilke kosttilskud, vitaminer og mineraler, der er i stand til
at styrke immunforsvar og forebygge alvorlige sygdomme.
Pkt: 4.6.2.1 Fødevarestyrelsens opfattelse af risikovurdering skal være evidens
baseret. Og ikke mere restriktiv her end i nabolandene.
Pkt: 4.8.2 Enzym. Danske regler som omtales i dette punkt skal ikke være mere
restriktive end i nabolandene.
Pkt: 5.0 FVST’s vurdering af hvorvidt et kosttilskud er sundhedsskadeligt skal være
evidensbaseret, og ikke udelukkende være baseret på dyreforsøg og
mistanke
om
skadevirkninger. Den manglende evidens baserede risikoopfattelse udgør en trussel
for folkesundheden.
Pkt: 5.3 Ændres til at såfremt et kosttilskud er lovligt i Norge, Sverige, Finland og
Tyskland, da kan kosttilskudsproduktet frit importeres og anvendes i Danmark.
Pkt: 6.5: Ændres, teksten om fødevarer er forældet. Sundhedstilstanden opretholdes
ved at spise varieret og økologiske fødevarer med hovedvægt af grøntsager.
Pkt: 6.6: Begrebet
optagelighed
hører naturligvis med i anprisning af kosttilskud.
Pkt: 6.7: FVST omtale af calcium er forældet. Indtag af calcium alene aflejres i
blodkarrene. Optagelse af calcium i tænder og knogler er betinget af samtidig
tilstedeværelse af magnesium (citrat) og D3 og K2. FVST og Sundhedsstyrelsens
anbefalinger af D3 er forældede og udelukkende begrundet i nødvendighed for
optagelse af kalk i knogler. Den nyeste viden om nødvendige doser af D3 til
forebyggelse af alvorlige sygdomme er 100 ug D3 per dag.
Pkt: 6.8: side 30: Omega 3 forefindes i fiskeolie, tran, dyreplankton og
planteplankton.
Pkt: 7.7: Kosttilskudsgebyr skal fjernes. Danmark skal have samme adgang til en
mangfoldighed af kosttilskud som i nabolandene. Gebyrerne i Danmark medvirker til
færre kosttilskudsprodukter på det danske marked til skade for helsekostkunders
3
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 216: Henvendelse af 16/1-24 fra ERFA-gruppen for Helsekostbranchen om høringssvar til Fødevareforlig nr. 5
ønske om nuancerede kosttilskud, som kunderne oplever på udlandsrejser.
Gebyrerne og adgangsbegrænsning af kosttilskud i Danmark medvirker til stor
efterspørgsel af udenlandske produkter.
Pkt 11: FVST overtræder EU-forordning 2019/515. Danske myndigheder bør ikke
overtræde EU-forordninger og med Erhvervsministeriets hjælp frikende sig selv,
således som FVST gør. Dette forhold behøver et politisk indgreb.
Bilag D:
Er en opremsning af planter fra kosttilskud, som FVST har mistanke om er
sundhedsskadelige. Fra 2012 til 2023 har FVST afvist 10 produkter for en mistanke
om at disse produkter er sundhedsskadelige.
Man må forstå, at FVST anvender gebyr-midler til at tilkøbe assistance fra DTU til at
finde artikler med forsøg med disse planter på mus og rotter for at teste evt.
skadevirkninger.
Et enkelt gurkemejeprodukt med piperin (peber): FVST’s fejl er at konkludere at
såfremt rotter får højere kolesterol ved indtag af piperin (peber), så oplever vi
mennesker det nok også. Dette er en fejlslutning. Dette på trods af, at der er mange
århundreders god tradition med indtag af gurkemeje og peber. Peber booster
optageligheden og nytteværdien af gurkemeje. FVST har indført et loft over piperin
(peber)- indtag svarende til en max dosis et halvt peberkorn pr dag. Den type
indgreb koster branchen millioner af kroner. Produktets effekt svækkes, hvilket er en
af FVST’s typiske indgreb overfor mange kosttilskud, anerkendt i udlandet.
Denne metode for risikovurderinger er ganske fejlagtig og praksis må ændres.
FVST tilsidesætter også argumenter om at dette og hint produkt som FVST ønsker at
forbyde stadigvæk forhandles i nabolandene. FVST skal ikke kunne starte retssager,
når en dansk producent får forbud mod salg i Danmark, når produktet er tilladt i
nabolandene. Dette produkt må naturligvis kunne eksporteres til lande, som ikke har
samme forbud som FVST. Dette forhold må også medføre et politisk indgreb.
FVST-risikovurderinger og forbud er alene begrundet i en mistanke om at noget kan
gå galt ved indtag. Kolloidt sølv er en stor kosttilskudsartikel i Sverige. Men FVST
advarer mod brugen af kolloidt sølv, selv om det godt må bruges til hunde i
Danmark.
Perikonprodukter anvendes i høj grad af læger i Tyskland til modvirkning af uro. Også
på dette planteprodukt udtrykker FVST mistanke og risiko.
4
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 216: Henvendelse af 16/1-24 fra ERFA-gruppen for Helsekostbranchen om høringssvar til Fødevareforlig nr. 5
Fødevarestyrelsens manglende efterlevelse af Fødevareministerens ønske om regel
forenkling:
Vi synes ikke at den nye vejledning efterlever de intensioner
Fødevareminister Jacob Jensen skriver i brev af 5. september 2023.
Citat:
”Det er helt centralt for mig som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, at vi får
set nærmere på reglerne på bl.a. fødevareområdet og får tryktestet, om der er noget
i de nuværende regler, der kan gøres enklere.
Jeg har derfor igangsat et eftersyn af de mange regler på fødevareområdet med en
intention om, at det skal gøres lettere at være fødevarevirksomhed i Danmark. Jeg
har vedlagt min pressemeddelelse, hvor I kan læse mere om projektet og mine
ønsker og ambitioner med det.
Regelforenklingsprojektet Lug ud i lovgivningen er nu i gang, og jeg vil gerne
opfordre til, at I bidrager til projektet og melder ind med eksempler på regler, der
kan virke unødigt bøvlede eller spænder ben for jer som fødevarevirksomheder.
Jeres inputs er nemlig helt afgørende for, at vi får luget ud de rigtige steder, hvor det
har betydning for fødevarevirksomhedernes hverdag.
Det er tanken, at vi i projektet kan se bredt på alt lige fra love, bekendtgørelser og
vejledninger, til EU-regulering og eventuel overimplementering, kontrol og
sanktioner – alt efter hvor der ser ud til at være brug for et eftersyn, så vi sikrer, at
reglerne er så enkle og håndterbare som muligt, uden at det går ud over
dyrevelfærden, miljøet, klimaet og fødevaresikkerheden.
Jeg håber derfor meget, at I vil tage jer tid til at sende forslag og gøre mig
opmærksom på regler, der kan forenkles mv. til projektets postkasse [email protected]
– og også, at I vil deltage i Fødevarestyrelsens møder den 25. og 29. september
2023, hvor alle interessenter er inviteret til at drøfte projektet og komme med inputs
til temaer, der kan være relevante at se nærmere på.
Jeres bidrag til projektet er meget værdsatte, og jeg ser frem til at høre mere om,
hvordan reglerne ser ud fra jeres synsvinkel. Citat slut.
Man får det indtryk, at end ikke Fødevareministerens ønske om regelforenkling
imødekommes af FVST.
FVST’s risikoopfattelse stemmer ikke overens med det faktum, at der i Danmark
årligt dør 3500 medborgere på grund af receptpligtig medicin og fejlmedicinering.
5
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 216: Henvendelse af 16/1-24 fra ERFA-gruppen for Helsekostbranchen om høringssvar til Fødevareforlig nr. 5
2811935_0006.png
Det er dødsfald som burde undgås ved, at man i tide kan få adgang til
sundhedsfremmende kosttilskud til styrkelse af immunforsvaret og imødegåelse af
alvorlige sygdomme.
Kosttilskud forebygger mod sygdomme og anvendes ikke til at bekæmpe sygdomme.
Vores bidrag er hermed sendt til Fødevarestyrelsen til efterlevelse og til Folketingets
Fødevareudvalg til indarbejdelse i Fødevareforlig nr. 5 fra 2024.
Læs også: Torben Sønnichsen, 2023: Den Sunde Aldring med Helsekost. BioLiving.
Med venlig hilsen
ERFA-gruppen for helsekostbranchen
Torben Sønnichsen
Østerbrogade 226
2100 København Ø
mail:
[email protected]
mobil: 27284899
6