Pia Heidi Nielsen, sektorformand for FOA Kost & Service
Thomas Brücker, sektorformand for FOA Teknik & Service
FOA har faggrupper inden for Kost- og Servicesektoren på både offentlige og private
institutioner. De arbejder med mad og måltider samt hygiejne, herunder infektionshygiejnisk
rengøring.
FOA har faggrupper inden for Teknik- og Servicesektoren på det offentlige område. Det drejer
sig om teknisk servicemedarbejdere og ledere på institutioner, haller, skoler mv.
Input på Kost- og serviceområdet
1.
Klimaforandringer og resistente bakterier kræver
styrket fokus på hygiejnisk rengøring
Eksperter fra FN har påpeget, at nye mikroorganismer og sygdomme bliver en af de store
trusler mod vores sundhed i årene der kommer. Og udfordringerne bliver ikke mindre når vi ser
ind i en fremtid med stigende udfordringer med de resistente bakterier og risiko for nye
pandemier.
Forebyggelse af sygdom og styrket sundhed er en god investering. Vi får flerdoblet vores
investering i form af sparede sygedage, barn syg-dage, genindlæggelser mm.
I fremtidens sundhedsarbejde i klimaforandringernes skygge bør personale med viden om og
uddannelse i forebyggelse og hygiejne certificeres på linje med andre specialer. På FOAs
område er det serviceassistenter, rengøringsteknikere og husassistenter, der arbejder med
hygiejne i praksis.
Desværre nedlægges hygiejneorganisationerne på de offentlige arbejdspladser, og der spares
igen på rengøringen efter covid. Det skal vi have ændret, så kommunerne prioriterer det
forebyggende arbejde, som FOAs medlemmer udfører.
Derfor foreslår FOA
-
-
At forpligte kommuner og regioner til at sikre funktionsdygtige hygiejneorganisationer
på arbejdspladserne
At afsætte målrettede midler til at prioritere hygiejnisk rengøring, herunder til
specialiserede kurser og certificeringer inden for områder som infektionskontrol og
bæredygtig, hygiejnisk rengøring
1