Børne- og Undervisningsudvalget 2023-24
BUU Alm.del Bilag 88
Offentligt
2815194_0001.png
MADSAL MALLING SKOLE
MER´END MAD
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0002.png
INDEX
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Madsal på Malling skole
Mer’ end mad
Hvorfor en madsal?
Hvordan spiser børnene i dag?
5 råd fra Miljø & Fødevareministeriet
Rammerne for en madsal
Læren igennem maden
Drift af madsalen
Økologisk & Lokal mad
Inddragelse af alle parter
Inddragelse af lokalområdet
”Mer end mad” som koncept
Konceptuel indretning af madsal
Økonomi
Mad
Fællesskab
Læring
2
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0003.png
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0004.png
MADSAL PÅ MALLING SKOLE
Hvis fremtiden skal være bæredygtig, må vi investere i fremtidens forbruger.
Dem som går i folkeskole nu, er dem der vokser op og skal kunne arbejde med
hinanden og med jorden. Derfor er de nødt til at lære hvordan de skal være ak-
tive og kritiske forbrugere som kan samarbejde med hinanden, jord, mikrober,
dyr, insekter og vand. Det gør de gennem dannelse i fællesskaber, læren om
jorden og have mod på at spise, smage og sanse.
Derfor vil vi gerne bygge en MADsal på Malling Skole, så vi kan gøre os flere
erfaringer med mad som undervisningsmedie. Nogle konkrete erfaringer som
vi kan dele med alle skolerne i landet, da der ikke er grund til at alle får de sam-
me ”børnesygdomme”. Ved at bruge maden som undervisningsmedie, lærer
eleverne gennem mange fag om arbejdet i køkken og skolehaver. Undervis-
ningen bliver praktisk og håndgribelig, samt praksisnær fordi mad er noget vi
alle har til fælles. Vi må alle spise og drikke, og kan derfor finde fællesskab i
måltidet.
Vi er en gruppe forældre med børn på Malling skole, som forsøger at få MAD-
salen stablet på benene, vi har en masse gode argumenter og ideer og dem
vil vi rigtig gerne dele med jer. Vi har beskrevet projektet ”Mer end mad” som
fokuserer på 3 grundlæggende emner: Mad, fællesskab og læring.
I første omgang er præsentationen skabt til dialog imellem medlemmerne at
udvalget for børn og undervisning.
Vi håber præsentationen vækker jeres interesse.
Med Venlig hilsen
Simon Milwertz Philipsen
kok, initiativtager og forældre på Malling skole
Sine Raunkjær
Designer og forældre på Malling skole
Mad
Fællesskab
Læring
4
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0005.png
”Jeg drømmer om en fremtid som er bære-
dygtig. Hvor mennesker samarbejder med
hinanden, dyrene, insekterne, planterne,
vandet og jorden. Derfor håber jeg at denne
MADsal kan give læring, fællesskab og dan-
nelse til de fremtidige generationer”
Simon Milwertz Philipsen, kok og initiativtager
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0006.png
MER’ END MAD
Med en madsal forestiller vi os et professionelt produktionskøkken, et stort
fleksibelt spiseområde til spisning af køkkenets mad eller egen madpakke og
fællesskab, mulighed for at skabe undervisningsområder, samt køkkenhave.
Som forældreudvalg til madsalen har vi valgt at fokusere på 3 essentielle em-
ner. Vi mener at mad kan bidrage til øget sundhed, fysisk og mentalt og prak-
tisk bruges til læring i og udenfor skoletiden.
Mad
Sundhed, sansning, velvære, nydelse
Fællesskab
Samvær, nærhed, dialog, glæde, trivsel
Læring
Praktisk og konkret viden i alle fag,
dannelse, oplevelse, forståelse
Mad
Fællesskab
Læring
6
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0007.png
HVORFOR EN MADSAL?
Mad er en af de mest fundamentale ting i livet, og mad er vigtigt for både
børns sundhed, fællesskab og dannelse. Skoleelever spiser omkring halv-
delen af deres hverdagsmad i skolen. Derfor er sund mad og gode spise-
pauser væsentlige for at få optimal energi til skole og fritid.
Mad skaber nydelse, glæde, samvær og trivsel. Indtagelse af mad fungerer
bedst, når der er gode rammer. Dette værende sig både organisatoriske,
fysiske, sociale og pædagogiske rammer.
Derfor vil vi gerne have en madsal på alle de skoler som har en gymnastik-
sal. En madsal, der kan rumme både velsmagende og nærende mad, sam-
vær og fællesskab, men også dannelse, uddannelse og værdifulde sanse-
oplevelser.
Vi mener, at der med sund og lækker mad er en række fordele:
Giver bedre koncentration og dermed bedre læring
Giver mere energi til at være aktiv
Giver mulighed for socialt samvær, også på tværs af årgange
Giver sunde spisevaner, der kan tages med i voksenlivet
Giver mulighed for at lære igennem sanserne og fysiske
fremgangsmetoder
”Mad- og sundhedsvaner bliver grundlagt i barndommen.
I den periode spiller dagtilbud og grundskolen en stor og
væsentlig rolle. Halvdelen af børn og unges daglige ener-
giindtag finder sted i daginstitutioner og skoler. Derfor er
det vigtigt at involvere alle børn og unge uanset deres so-
ciale baggrund.”
Morten Kromann, projektleder og seniorforsker ved UCL Erhvervsakademi
og Professionshøjskole
Mad
Fællesskab
Læring
7
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0008.png
”Måltiderne i skolen er små højdepunkter, hvor elever-
ne kan nyde hinandens selskab og styrke fællesskab og
trivsel. Børn får op mod halvdelen af deres daglige energi
fra måltiderne i skolen. Det er derfor betydningsfuldt, at
maden – hvad enten I har madpakker eller skolemad er
sund og velsmagende, og at omgivelserne understøtter
gode måltidsoplevelser.”
Miljø & Fødevareministeriet
Mad
Fællesskab
Læring
8
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0009.png
HVORDAN SPISER BØRNENE I DAG?
Vi oplever, at der desværre er meget kort tid til at spise. Måltiderne foregår
i klasseværelset, hvor undervisningen lige har foregået. Dette betyder ofte
dårlig luft og indeklima under måltidet. Eleverne har egne madpakker med
og fysisk vender de ofte mod tavlen. Af og til vises der film under spisnin-
gen. På den nuværende måde synes vi ikke at de fysiske forhold inviterer
til nærvær omkring maden, socialt samvær og dialog.
5 RÅD FRA MILJØ & FØDEVAREMINISTERIET
Miljø og Fødevareministeriet har beskrevet 5 råd om måltidet, som vi gerne
vil tage udgangspunkt i og integrere i en MADsal.
1. Måltidet tager tid
Tid er vigtig, så eleverne kan nå at spise, samtidig med at de nyder mad
og samvær. Skemalæg fx dagens måltider og afsæt gerne 30 minutter til
at spise frokost.
2. Måltidet styrker engagementet
Involvér eleverne. Eleverne får større glæde ved maden og lyst til at spise
sundt, når de er med til at bestemme klasseregler, omgivelser eller andet
som efter deres mening bidrager positivt til måltidet.
3. Måltidet giver plads til hygge
Indbydende rammer er en vigtig forudsætning for måltider, der skaber vel-
behag og hyggeligt samvær. Det handler både om god plads, lys, akustik
og udluftning.
4. Måltidet rummer forbilleder
Der er mange fordele ved, at lærere og pædagoger deltager i måltidet –
både på de yngste og ældste klassetrin. Voksne og elever er forbilleder for
hinanden, og desuden styrker det gode måltid både elevfællesskabet og
relationen mellem de voksne og eleverne.
5. Måltidet er et fælles projekt
Fælles værdier og målsætninger øger medejerskabet for jeres måltidskul-
tur på tværs af lærere, pædagoger, kokkemedarbejdere, ledere, forældre
og elever. Samtidig kan principper og handle planer bidrage til, at evt. kom-
munale visioner for mad og måltider virker i skolens hverdag.
Mad
Fællesskab
Læring
9
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0010.png
RAMMERNE FOR EN MADSAL
At skabe gode rammer kræver at både elever, lærere og forældre er bevid-
ste om, hvordan man skaber en god madkultur. I alle nedenstående emner,
ønsker vi naturligvis at inddrage både lærere, elever, forældre og ledelse,
så alle bakker op om, og har ejerskab, for de gode rammer til madsalen.
Fysiske rammer
De fysiske rammer er vigtige for en god spiseoplevelse. Der skal være
plads og luft. Indretningen skal give varierende muligheder for samvær ek-
sempelvis i mindre eller større grupper. Der skal være udluftning, så man
hurtigt kan få frisk luft. Akustikken er en meget vigtig del, så støj ikke bliver
et forstyrrende element i et rum, hvor mange mennesker kan opholde sig.
Indretningen skal give mulighed for flere aktiviteter.
Sociale rammer
Der skal overvejes, hvorledes man ønsker oplevelsen omkring måltidet i
spiseområdet skal være. Der kan benyttes spisegrupper, måltidsværter,
opdækning, bordplan, afdæmpet musik eller andet, der skaber et hygge-
ligt spisemiljø. Man skal forholde sig til håndtering af digitale medier under
måltidet og overveje, om man synes, det understøtter, at eleverne har fo-
kus på mad, mæthedsfornemmelse og samvær med videre.
Organisatoriske rammer
Spiseområdet kan bruges på forskellig vis ved at kigge på organisatoriske
forhold, som eksempelvis forskudte spisepauser, undervisningsskemaer
med videre for at optimere brugen af spiseområdet. Senere i præsentati-
onen kan der ses et eksempel på, hvorledes en dag kunne forløbe i mad-
salen.
Pædagogiske rammer
Det er vigtigt at få skabt nogle pædagogiske rammer om hvordan man op-
fører sig i spiseområdet, hvordan omtales maden, hvordan forholder man
sig til ”kræsne” børn osv.
Mad
Fællesskab
Læring
10
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0011.png
”Sund mad og gode måltidsoplevelser har
stor betydning for børns sundhed og trivsel.
Skolen kan medvirke til at øge både trivsel
og sundhed ved at skabe gode rammer for
børnenes mad og måltider i det tidsrum, de
er i skole - uanset om I har skolemad eller om
eleverne har madpakker med.”
Miljø & Fødevareministeriet
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0012.png
LÆREN IGENNEM MADEN
Madlavning, læren om mad, betydningen af mad og måltider kan indgå som
en del af elevernes hverdag, undervisning og fællesskab på mange måder.
Vi ser madsalen som et sted til socialt fællesskab, men også et sted hvor
der opleves, sanses og læres. Vi har følgende ideer til brug af madsalen:
Bæredygtighed
Findes der et mere aktuelt emne end bæredygtighed i disse dage? Her kan
der arbejdes med f.eks. klima, økologi, madspild, kredsløb, skolehave eller
produktion af fødevarer.
Vi ønsker os en køkkenhave på skolen, som kan bruges til køkkenet, men
også som et led i undervisningen og som ved ”Haver til maver”. Her vil man
have mulighed for at tage eleverne med i køkkenhaven og lære om hvilken
indvirkning sol, vind, vejr, regnorme, muld, mikrober osv. har for væksten og
tilblivelsen af planter. Ambitionen er at bringe eleverne tættere på naturen.
Klima
Ifølge forskerne skal omstillingen mod mere klimavenlige og sunde madva-
ner forudsætte, at vi alle forstår det aftryk vores madvaner afsætter på klo-
den. Vi skal blive bedre til at bruge årstidens grøntsager og samtidig undgå
madspild.
Sansning
Børn har i den grad brug for at få stimuleret sanserne, specielt i en verden,
hvor meget kommunikation og læring foregår igennem digitale medier. Mad
handler om alle sanserne; se, høre, lugte, smage og føle, og i køkkenet får
man alle duftene fra krydderierne, mærker forskellige konsistenser, hører de
sprøde grøntsager og oplever hvordan maden ser indbydende og farverig
ud.
Kultur
Det er spændende at komme på en kulinarisk rejse og smage mad fra hele
verden og introduceres til den mad der spises i andre lande. Mad kan være
et redskab til bedre forståelse af andre etniciteter og giver en bedre fornem-
melse, kendskab og respekt for andre kulturer.
Mad-mod
Mad er tæt knyttet til vaner, præferencer, selvbestemmelse og kontrol over
kroppen. Hvordan udfordres børn til at prøve ny mad? Vi tror på at forud-
sætningerne for mad-mod først og fremmest er at blive inddraget og have
medbestemmende. Derudover er det vigtigt at have forbilleder i andre børn
og voksne, samt at blive introduceret til mad på en inspirerende og velsma-
gende måde.
Mad
Fællesskab
Læring
12
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0013.png
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0014.png
Madoplevelser
Vi forbinder mad med ord som hygge, nærhed, fest mm. Gode måltider
kan skabe begejstring og arkiveres som gode minder, netop fordi det er så
sansende en oplevelse. Med madsalen får vi rammerne til at skabe spæn-
dene, velsmagende oplevelser for elever, lærere og pædagoger.
Maddannelse
Må man sidde med albuerne på bordet? Hvordan skal man konversere om
maden? Og hvem må tage først fra fadet? Skal man sende videre? Sige
tak for mad? Holde bordskik? Der findes mange mere eller mindre uudtalte
regler for, hvordan man bør opføre sig ved bordet. Madsalen kan i fælles-
skabet med elever, lærere og pædagoger være med til at definere og ud-
leve dette.
Undervisning
Vi mener, at alle fag kan knyttes til mad i en eller anden grad, fordi mad er
så fundamental for alle områder i livet. Mad har vi til fælles, vi skal alle spise
og drikke. Nogle fag er naturligvis mere oplagte end andre.
Madkundskab
Madkundskab er indlysende, hvor det er læren om fremstilling af
mad, teknikker, håndværk, ernæring, hygiejne og økonomi.
Biologi
Mad og sundhed. Ernæring, fordøjelse mm. Hvor kommer maden
fra? Og hvorfor er muld magisk?
Idræt
Forståelse af madens indvirkning på energi niveau – kalorier,
næringsstoffer, forbrænding, bevægelse i en køkkenhave mm.
Historie
Hvordan har mad og produktion/industrialisering udviklet sig gen
nem tiden? Gamle retter, traditioner mm.
Matematik
Mulighed for at arbejde fysisk med mål, volumen, husholdnings-
budgetter, økonomi mm.
Engelsk/Tysk
Faglige køkken - og mad begreber på engelsk og tysk. Man kan
lege restaurant mm.
Mad
Fællesskab
Læring
14
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0015.png
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0016.png
DRIFT AF MADSALEN
Madsalen vil bestå af:
Produktionskøkken
Fleksibelt spiseområde med plads til undervisning
Skolehaver
Køkkenet drives af køkkenfolk, hvor der er elever med til madlavningen for
at styrke elevernes ejerskab over maden.
Spiseområdet kan bruges af alle, uanset hvilken mad de spiser.
Tilmelding til madordningen kan foregå online. Hvis der er allergi eller over-
følsomhed tages der højde for det.
Vi forestiller os at frokost spises efter hensyntagen til de lokale forhold. Det
kan være samlet, eller i intervaller med indskoling, mellemtrinnet og udsko-
lingen. Ligeledes foreslår vi at der opstilles afhentningsstationer/ boder
rundt på skolen til formiddags- og eftermiddagsmad.
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0017.png
ØKOLOGISK & LOKAL MAD
Danmark skal have fordoblet sit økologiske areal og her kan afsætning til
skoler være en væsentlig hjælp og motivation til at omlægge. Ydermere så
er der klare fordele ved den naturforbindelse som opstår ved skolehaver
og at købe nogle madvarer lokalt.
Naturforbindelse fordi elever, lærere og forældre vil opleve at alt mad kom-
mer fra naturen et sted i verden. Hvilket giver en bedre forståelse for hvor-
for madspild er godt at undgå og hvordan jeg som enkeltperson og forbru-
ger kan bidrage til løsningen på vores natur- og klimakrise.
Kontakt mellem afsætter og aftager, altså bonde og forbruger, forpligter
gensidigt. Fordi bønderne bliver yderligere motiveret til at gøre sig uma-
ge med naturbevaring og dyrevelfærd, når de har kendskab og ansigt på
dem som køber deres varer. Ligeledes bliver forbrugeren motiveret til at
bruge et par kroner mere, når de kan se hvem der modtager pengene. Så
en tættere kontakt mellem dem der producer og dem der spiser, har værdi
for begge parter
Forbindelse og kontakt til naturen har værdi både i forhold til vores aftryk
og ansvar som forbruger, men det er også vigtigt i en hverdagsnær sam-
menhæng. Erfaringer viser at naturen har en særlig positiv indvirkning på
vores mentale helbred. I nogle lande kan man gå til sin læge og blive ordi-
neret natur som medicin til sine psykiske ubalance.
Mad
Fællesskab
Læring
17
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0018.png
INDDRAGELSE AF ALLE PARTER
Vi ønsker naturligvis at både elever, lærere, forældre og ledelse skal være
med til at udvikle konceptet. Derfor tænker vi at inddrage disse grupper,
såvi kan komme godt fra start med en madsal på alle skoler. Madsal vil
være en ny hverdag, så det er vigtigt at mange kan se værdien heraf.
”Pædagoger og lærere skal være bevidste om både det
dannelsesmæssige og sundhedsmæssige potentiale ved at
arbejde pædagogisk med mad og måltider og i langt høje-
re grad turde involvere børnene i forhold til mad- og sund-
hedsvaner. Det er der brug for i en tid, hvor børn både har
mange valgmuligheder, men hvor der også er meget fokus
på forbud, og hvad man skal holde sig fra, når det kommer
til mad”
”Dagtilbud og skole har store muligheder for at lære børn
og unge hvordan de træffer kvalificerede madvalg og kan
udtrykke sig om mad og sundhed, uanset om der er frokost-
ordning eller om børnene har madpakker med hjemmefra.
Derfor skal børnene i lystfyldte, legende og lærende miljø-
er fx. tilegne sig flere håndværksmæssige kompetencer,
så de kan deltage i madlavning og kvalificeres til at kunne
håndtere den store del af livet, der drejer sig om mad og
måltider. Alt sammen for, at de kommende generationer bli-
ver dannet til at kunne træffe deres egne valg i forhold til
gode mad- og sundhedsvaner.”
Morten Kromann, projektleder og seniorforsker ved UCL Erhvervsakademi
og Professionshøjskole
Mad
Fællesskab
Læring
18
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0019.png
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0020.png
INDDRAGELSE AF LOKALOMRÅDET
Vores ønske er, at madsalen også bruges efter ”lukketid” akkurat som
gymnastiksalen bruges af den lokale idrætsforening. En ide er at udnytte
køkkenet om aftenen til madklub, kokkeskole eller lignende. På den måde
kan skolen være med til at give noget liv og madglæde til lokalområdet og
de lokale kan få motion til smagsløgene.
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0021.png
”MER END MAD” SOM KONCEPT
Vores ide med ”Mer end mad” konceptet er, at det kan bruges på alle
skoler i Danmark, for vi synes, at alle børn fortjener velsmagende og
nærende hverdagsmad og gode spiseoplevelser.
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0022.png
KONCEPTUEL INDRETNING AF MADSAL
Vi forestiller os, at madsalen opdeles i 2 områder. Et område til produkti-
onskøkken og et fleksibelt område, der kan bruges til spiseområde, under-
visning, gruppearbejde mm. Vi vil gerne have et godt flow og et funktionelt
lokale, men vi vil også̊ lægge stor vægt på akustik og et lyst rum, der
gerne må kunne åbne op og have udsigt til noget grønt, så̊ vi får et rart
sted at opholde sig
Opvask
Køkken
Fleksibelt rum
Spisesal & læringsområde
Køle/fryserum
Terrasse/
Skolehave
Mad
Fællesskab
Læring
22
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0023.png
”Vi er som skoleledelse og bestyrelse begejstret for ideen med
en madsal. Vi kan se potentialet i begreberne mad, fællesskab og
læring og vi kan se, at det rammer ind i den tid vi lever i. Madsa-
len passer fint i tråd med de værdier vi arbejder med på Malling
Skole. Vi er glade for, at forældre fra skolen har taget initiativet
til at sætte gang i den proces, og vi vil som skole støtte op om
projektet, så vidt det er muligt.”
Klaus Lundgaard Schubert, Tidligere skoleleder Malling Skole
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0024.png
ØKONOMI
Da projektet endnu kun er på et konceptuelt plan, er vi ikke gået i dybden
med økonomien på etableringsomkostningerne eller driftsomkostninger. Vi
har dog undersøgt lignede projekter i England, Sverige, Finland, Skæring
og særligt København, som kan give indikationer på, hvilke beløbsstørrel-
ser det er i omegnen af.
Etableringsomkostninger
Københavns kommune afsætter ca. 20 mio. til etableringen af en ny mad-
skole. Hvilket må forventes at være tilsvarende en madsal. Med mere end
1100 skoler i Danmark, så vil etableringen af madsale medføre en bety-
delig investering. Dog også en lukrativ økonomisk investering. Erfaringer
fra Sverige viser at eleverne bliver sundere, højere og bedre uddannet.
Erfaringer fra England tegner et billede af at hver krone som investeres i
skolemad, giver afkast op til 9 gange igen da det medfører højere sundhed
og derfor færre udgifter hertil, bedre fællesskaber og mere parathed til ar-
bejdsmarkedet hos dem som får skolemad.
Hvis dette alligevel er for stor en investering, kan det anbefales at indgå
offentlige og private partnerskaber. Særligt pensionskasserne og fonde er
gode til at forvalte store summer penge. Desuden har de også en særlig
interesse i at øge sundheden og dermed mindske sundhedsudgifterne i
befolkningen.
Driftsomkostninger
Vi har erfaret fra lignende projekter, at drift af madsal, køkken og skoleha-
ve, kan gøres uden merudgift for skolen. At egenbetalingen kan bære drif-
ten. Men det må vare op til politikerne at vurdere om ordningen skal være
offentligt betalt som i Sverige, eller om det skal gøres via en egenbetaling
hvis da dette vil styrke ejerskabet og derfor engagementet i en madsal.
Mad
Fællesskab
Læring
24
BUU, Alm.del - 2023-24 - Bilag 88: Henvendelse af 24.01.24 fra Simon Milwertz Philipsen om MADsal til alle skoler med en gymnastiksal og ønske om foretræde for udvalget
2815194_0025.png
Simon Milwertz Philipsen
kok og initiativtager
+45 5124 9331
[email protected]
www.simonskogeskole.dk