Paragrafområde:
§
15
Social-, Bolig- og Ældreministeriet
Tiltrådt af et flertal i Finansudvalget den 19-12-2023 (udvalget med undtagelse af Enhedslistens medlem, der stemte imod aktstykket)
Påtegning
Socialistisk Folkepartis medlem af udvalget noterer sig, at ministeren ønsker at omprioritere i alt 28,2 mio. kr. til Den Sociale Investeringsfond fra uforbrugte midler på § 15.26.21. Virksomme indsatser for udsatte børn og unge og deres familier og § 15.11.79.56. Reserve til evaluering af det specialiserede socialområde. SF finder det uhensigtsmæssigt, at der ikke i højere grad sikres, at midlerne går til de intenderede formål. SF konstaterer samtidig, at social- og boligministeren ikke har indkaldt partierne bag evalueringen af det specialiserede socialområde (ESS) til drøftelser om udmøntning af midlerne for 2023, trods ministeren ønsker at omprioritere en del af midlerne med nærværende aktstykke. SF konstaterer endvidere, at ministeren parallelt med aktstykke nr. 98 har forelagt Finansudvalget aktstykke nr. 99, hvor ministeren ønsker at udmønte 63,0 mio. kr. fra reserve til evaluering af det specialiserede socialområde til professionshøjskolerne, og at ministeren heller ikke her har indkaldt aftalekredsen bag evalueringen til drøftelser om udmøntning. SF finder det stærkt kritisabelt, at ministeren ikke reelt har inddraget partierne bag evalueringen af det specialiserede socialområde forud for udmøntningen. Kritikken skal dertil ses i lyset af, at social- og boligministeren også har forelagt Finansudvalget aktstykke nr. 68, hvor ministeren ønsker at overføre 364,3 mio. kr. fra reserven til initiativer ifm. Aftale om Børnene Først til regeringsreserven til helt andre formål og uden forhandlinger med forligskredsen, trods der udestår politiske drøftelser om initiativer i marginen af Børnene Først. SF konstaterer i forlængelse af ovenstående, at der for så vidt angår uforbrugte midler er en væsentlig informationsulighed mellem minister og ministerium på den ene side og eventuelle aftalekredse og Folketingets ordførere på den anden. Folketinget har således markant ringere mulighed for at have overblik over, hvilke puljer og konti der har eller kan forventes at have et mindreforbrug og dermed markant ringere mulighed for indflydelse på brugen af midlerne. Dette er generelt problematisk og særligt problematisk i de tilfælde, hvor der er tale om større beløb afsat i forbindelse med en bestemt aftale eller forlig i en særlig kreds.
SF henviser endvidere til, at partiet har efterspurgt en oversigt over uforbrugte midler i 2023, og at det af bilag 1 fremgår, at der i alt er over 13 mio. kr. alene i uforbrugte puljemidler på socialområdet
SF opfordrer kraftigt til, at der skabes større gennemsigtighed over forbrug og mindreforbrug på Social- og Boligministeriets konti. SF finder samlet set for så vidt angår nærværende aktstykke, at den manglende inddragelse er kritisabel, men at det er at foretrække at de 28,2 mio. kr. udmøntes på socialområdet frem for at blive ført tilbage til Finansministeriet, hvorfor SF kan støtte aktstykket. SF henviser dog til, at midlerne under Den Sociale Investeringsfond bør investeres på en måde, der i videst mulige grad relaterer sig til de oprindelige formål om udsatte børn og unge og deres familier og det specialiserede socialområde og mennesker med handicap.
Enhedslistens medlem af udvalget bemærker, at EL finder det stærkt kritisabelt, at ministeren, trods henvendelser, ikke har indkaldt forligspartierne til drøftelse af udmøntningen af midlerne fra Finansloven for 2022 til opfølgning på evalueringen af det specialiserede socialområde. Der har været rigelig med tid til at drøfte brugen af midlerne, og det er utilfredsstillende, at vi derfor står i en situation, hvor vi her allersidst på året skal tage stilling til aktstykker om brug af uforbrugte midler, som vi selv har været med til at afsætte i finanslovsforhandlinger for 2022. EL mener ikke, at midlerne bør bruges på Den Sociale Investeringsfond og stemmer derfor imod aktstykket.