1) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene (spørgetid).
SPØRGSMÅL:
1) Til forsvarsministeren af:
Lise Bech (DD):
Hvad er ministerens holdning til, at regeringen kobler afskaffelsen af en helligdag, formentlig store bededag, til at finansiere fremrykningen af opbygningen af forsvaret fra 2033 til 2030?
(Spm. nr. S 78).
2) Til forsvarsministeren af:
Susie Jessen (DD):
Mener ministeren, at det er rimeligt, at regeringen bruger lovforslaget om afskaffelsen af store bededag som adgangsbillet til de kommende forsvarsforhandlinger?
(Spm. nr. S 98. Medspørger: Charlotte Munch (DD)).
3) Til udenrigsministeren af:
Trine Pertou Mach (EL):
Hvad er regeringens og ministerens reaktion på den nye regering i Israel, herunder bl.a. premierminister Netanyahus udtalelse i slutningen af december om, at Israel har en eksklusiv og suveræn råderet over hele området, inklusive Vestbredden, hvor hans regering agter at udvide ulovlige bosættelser?
(Spm. nr. S 96).
4) Til udenrigsministeren af:
Trine Pertou Mach (EL):
Mener ministeren, at EU’s associeringsaftale med Israel skal betinges af, at landet faktisk overholder international lov og respekt for palæstinensernes basale menneskerettigheder?
(Spm. nr. S 97).
5) Til finansministeren af:
Peder Hvelplund (EL):
Mener ministeren fortsat, at der skal afsættes 3 mia. kr. efter tilbageløb til løn og arbejdsvilkår i den offentlige sektor som nævnt i regeringsgrundlaget og i overensstemmelse med Socialdemokratiets politiske udspil »Bedre vilkår. Bedre velfærd« fra oktober 2022?
(Spm. nr. S 79).
6) Til finansministeren af:
Pelle Dragsted (EL):
Mener regeringen, at det er rimeligt i en tid med stigende ledighed, at en afskaffelse af store bededag vil føre til flere arbejdsløse og færre medarbejdere i den offentlige velfærd?
(Spm. nr. S 83. Medspørger: Victoria Velasquez (EL)).
7) Til finansministeren af:
Victoria Velasquez (EL):
Mener ministeren, at det er nødvendigt at tvinge danske lønmodtagerfamilier til at arbejde mere og opgive en forårsfridag?
(Spm. nr. S 87. Medspørger: Pelle Dragsted (EL)).
8) Til finansministeren af:
Hans Kristian Skibby (DD):
Er ministeren uenig med overvismanden for Det Økonomiske Råd, Carl-Johan Dalgaard, når denne over for Jyllands-Posten den 8. januar 2023 har erklæret, at der efter hans samfundsøkonomiske vurdering ingen varig effekt er på arbejdsudbuddet ved at afskaffe store bededag?
(Spm. nr. S 88).
9) Til indenrigs- og sundhedsministeren af:
Peder Hvelplund (EL):
Mener ministeren, at det er betryggende, at vi befinder os i en periode med stigende smitte med luftbårne infektionssygdomme som influenza A og B, RS-virus og covid-19 og dermed øget risiko for overbelastning af et i forvejen presset sundhedsvæsen uden en valid prognose for udviklingen i smitten de kommende dage og uger?
(Spm. nr. S 90).
10) Til indenrigs- og sundhedsministeren af:
Jens Henrik Thulesen Dahl (DD):
Mener ministeren, at det er en fornuftig arbejdsdeling, udnyttelse af kapaciteten i det private og offentlige sygehusvæsen og forvaltning af skatteydernes penge, når en speciallæge får 5.000 kr. i timen for at udføre et arbejde, der kunne klares af en sygeplejerske, særlig set i lyset af de flaskehalse og lange ventelister, som ministerens eftersyn af sygehusvæsenet peger på?
(Spm. nr. S 95, skr. begr.).
11) Til justitsministeren af:
Torsten Gejl (ALT):
Mener ministeren, at betegnelsen midlertidig grænsekontrol er den korrekte betegnelse for en grænsekontrol, der blev etableret i 2016 og siden hen er fornyet gentagne gange med skiftende begrundelser?
(Spm. nr. S 67, skr. begr.).
12) Til justitsministeren af:
Rosa Lund (EL):
Hvad er regeringens holdning til at udvide brugen af fodlænke, så dømte med små børn kan afsone med fodlænke, og hvad ser regeringen ellers af muligheder for at undgå, at børn skal bruge de første år af deres liv i et fængsel?
(Spm. nr. S 85).
13) Til miljøministeren af:
Mai Villadsen (EL):
Er ministeren tilfreds med Miljøstyrelsens vejledning til kommunerne om udledningen af miljøfarlige stoffer, og vil ministeren undersøge muligheden for at trække importtilladelsen af udenlandsk industrispildevand til virksomheden RGS Nordic tilbage, hvis det viser sig, at importtilladelsen er givet på et ulovligt grundlag?
(Spm. nr. S 101, skr. begr.).
14) Til miljøministeren af:
Mai Villadsen (EL):
På baggrund af de meget alvorlige sager om PFAS, der bliver fundet i naturen, hvilke initiativer har ministeren så tænkt sig at tage, har ministeren planer om at få myndighederne til at orientere grundejerne og beboerne på de arealer, hvor der er mistanke om forekomst af PFAS, har ministeren planer om at iværksætte undersøgelser af PFAS i regnvandet, og ønsker ministeren, at et forbud mod PFAS i forbrugerprodukter skal indgå i regeringens handlingsplan?
(Spm. nr. S 102).
15) Til skatteministeren af:
Sigurd Agersnap (SF):
Mener ministeren, at den planlagte annullering af skatteforhøjelsen på løbende beskatning af selskabers ejendomsavancer vil medføre, at udenlandske kapitalfonde, der investerer i danske udlejningsejendomme, fortsat vil kunne udnytte de eksisterende regler til at undgå eller udskyde skattebetaling?
(Spm. nr. S 62, skr. begr.).
16) Til beskæftigelsesministeren af:
Nick Zimmermann (DF):
Mener ministeren, at det er rimeligt at fjerne store bededag som helligdag for hårdtarbejdende danskere, set i lyset af den meget store modstand fra både borgere og fagforeninger mod forslaget?
(Spm. nr. S 42, skr. begr. (omtrykt)).
17) Til beskæftigelsesministeren af:
Torsten Gejl (ALT):
Mener regeringen, at det er rimeligt, at mediet EnergiWatch på baggrund af udsagn fra fagforening og Arbejdstilsyn kan berette om usædvanlig ringe arbejdsforhold og en arbejdsdag, der er præget af stress og usikkerhed, på TotalEnergies i Nordsøen?
(Spm. nr. S 66, skr. begr.).
18) Til beskæftigelsesministeren af:
Pelle Dragsted (EL):
Mener regeringen, at det er balanceret, at det er lønmodtagerne, der gennem afskaffelsen af en fridag skal betale for regeringens prioriteringer, herunder store skattelettelser til de allerrigeste danskere?
(Spm. nr. S 82. Medspørger: Victoria Velasquez (EL)).
19) Til beskæftigelsesministeren af:
Victoria Velasquez (EL):
Hvorfor vil regeringen i forbindelse med afskaffelsen af store bededag bryde med traditionen om ikke at gribe politisk ind i løn- og arbejdsforhold?
(Spm. nr. S 86. Medspørger: Pelle Dragsted (EL)).
20) Til beskæftigelsesministeren af:
Betina Kastbjerg (DD):
Er det ministerens opfattelse, at afskaffelsen af store bededag er en indgriben i den danske model?
(Spm. nr. S 99. Medspørger: Charlotte Munch (DD)).
21) Til beskæftigelsesministeren af:
Peter Skaarup (DD):
Hvad er ministerens holdning til, at den nye SVM-regering i sit regeringsgrundlag lovede at have fokus på længere svarfrister til høringssvar, men har givet en høringsfrist på kun 7 dage til sit forslag om at afskaffe store bededag?
(Spm. nr. S 103 (omtrykt). Medspørger: Karina Adsbøl (DD)).
22) Til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af:
Søren Egge Rasmussen (EL):
Der står intet om dyrevelfærd i regeringsgrundlaget, men rutinemæssig halekupering af grise er ulovligt i Danmark, og alligevel halekuperes over 95 pct. af de 30 mio. grise, der produceres i Danmark – hvad er ministerens holdning til det forhold, og vil ministeren gøre noget for at sikre, at der ikke reelt foretages mange halekuperinger rutinemæssigt, f.eks. for at imødekomme kravene til eksporten af de 14 mio. smågrise?
(Spm. nr. S 80).
23) Til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af:
Søren Egge Rasmussen (EL):
Der står intet om dyrevelfærd i regeringsgrundlaget, men hvert år kastreres 17,5 mio. pattegrise, hvilket ifølge reglerne skal ske med bedøvelse; imidlertid indikerer salget af bedøvelsesmidler, at kravet om bedøvelse ikke efterleves – vil ministeren gøre noget for at sikre, at kravet om bedøvelse inden kastration efterleves?
(Spm. nr. S 81).
24) Til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af:
Carl Valentin (SF):
Mener ministeren, at det er klogt at genopstarte minkindustrien i Danmark på et tidspunkt, hvor vi risikerer at få et EU-forbud mod netop minkavl allerede inden for få år?
(Spm. nr. S 94).
25) Til kirkeministeren af:
Lise Bech (DD):
Hvad er ministerens holdning til, at ti danske biskopper har sendt en fælles udtalelse til ministeren, hvori de udtrykker bekymring for, at en afskaffelse af store bededag vil sætte forholdet mellem stat og kirke under pres og vanskeliggøre det fremtidige samarbejde mellem Folketinget, regeringen og folkekirken?
(Spm. nr. S 77).
26) Til ministeren for landdistrikter af:
Susie Jessen (DD):
Anerkender ministeren, at afskaffelsen af store bededag vil gå hårdt ud over landdistrikterne?
(Spm. nr. S 104, skr. begr. Medspørger: Betina Kastbjerg (DD)).
27) Til transportministeren af:
Jette Gottlieb (EL):
Hvordan vurderer ministeren konsekvenserne af de gennemførte takstforhøjelser i den kollektive transport sammenholdt med flere nedlæggelser af ruter i yderområder?
(Spm. nr. S 105).
28) Til transportministeren af:
Jette Gottlieb (EL):
Agter regeringen at fortsætte idéudviklingen på de større infrastrukturprojekter, der har været fremlagt de seneste år, og vil ministeren oplyse om regeringens planer for Kattegatforbindelsen?
(Spm. nr. S 106).
29) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Sofie Lippert (SF):
Hvordan vil ministeren – i lyset af at der ifølge BUPL vil mangle 14.000 ekstra pædagoger i 2030 – sikre, at der uddannes tilstrækkelig med pædagoger, herunder at pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter har attraktive muligheder for at uddanne sig til pædagog?
(Spm. nr. S 63, skr. begr. Medspørger: Astrid Carøe (SF)).
30) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Sofie Lippert (SF):
Hvordan mener ministeren at en forringelse af vilkårene i meritpædagoguddannelsen harmonerer med regeringsgrundlagets formulering om at »styrke mulighederne for opkvalificering og efteruddannelse gennem hele arbejdslivet« og med aftalen om minimumsnormeringer, herunder aftalen om opkvalificeringspuljen, der skal medvirke til at sikre, at erfarne pædagogmedhjælpere kan opkvalificeres til pædagogiske assistenter og meritpædagoger, mens de fortsat er ansat i en institution?
(Spm. nr. S 64, skr. begr. Medspørger: Astrid Carøe (SF)).