Tak for det. Det her er jo en sag, der har så utrolig mange dimensioner, og en ting, der i hvert fald står klart, er, at det grundlag for en undersøgelse af sagen, som regeringen præsenterer i dag, jo ikke kommer til at stoppe spekulationerne om den her sag, og det kommer ikke til at genskabe tilliden til det system, som lige nu er omgærdet af mistanke og mistillid. Det er jo stort problem for nationens sikkerhed, men også for retsstaten Danmark, og det er derfor, vi er meget enige med mange af de andre partier – jeg noterer mig, at det nærmest er alle partier undtagen regeringspartierne – der ønsker et bredere kommissorium for det her arbejde, altså bredere i forhold til genstandsfeltet. Det har jeg nævnt flere gange i mine spørgsmål.
Vi er meget optaget af grundlaget for at iværksætte aflytning og overvågning af Lars Findsen. Vi er selvfølgelig også optaget af at få inddraget hele Samsamsagen, som der også har været meget omtale af, og som offentligheden er meget optaget af, fordi det jo i den grad også er et spørgsmål, der handler om retssikkerhed. Vi er også optaget af, at den her kommission får de nødvendige redskaber til den her undersøgelse, og at der også i så vidt muligt omfang er åbenhed. For i sidste ende handler det her jo om offentlighedens tillid til efterretningstjenesterne, men også til os politikere, og det mener vi desværre ikke at det grundlag, som vi tager stilling til i dag, kan give os.
For nu at sige det lidt mere i hverdagssprog – selv om man jo altid skal passe lidt på med det, og jeg ville måske ikke turde sige det her til en journalist, men vi kan jo tale åbent og ærligt her i Folketingssalen – så bliver den spekulation og mistanke, der er derude, og som jeg også har nævnt i flere af mine spørgsmål, jo ikke rejst af folk, som går rundt med sølvpapirshat, men af folk, som har meget fremtrædende positioner i vores system, og som har indsigt i retssystemet og i efterretningstjenesterne.
Den mistanke, de kommer med, går jo på, at der sidder et tilsyn, som ikke helt forstår, hvordan det her fungerer. og som kommer med en meget kritisk beretning. Ministeren sender de her chefer i efterretningstjenesten, bl.a. Lars Findsen, hjem. Og det er fint, at det bliver undersøgt, om ministeren godt vidste, at de sådan set ikke havde begået noget forkert, men at det var tilsynet, der havde misforstået, hvordan de her ting fungerer. Det er fint nok, at vi får undersøgt det. Men det, som spekulationerne går på, er jo, om der er nogen i det system, om det så er politikere eller de nye, der er kommet ind i efterretningstjenesten eller andre folk i systemet, i andre af de departementer – jeg ved ikke hvad – der tænker: Nå, vi begik en fejl ved at hjemsende Lars Findsen; så prøver vi at finde noget andet at rejse sigtelse og tiltale for. Vi sætter en aflytning og overvågning af ham i gang, og så må vi se, hvad der kommer frem. Når den mistanke bliver rejst derude, så er det jo ikke uden grund, for jeg tror da, der var en del af os, der faktisk blev en lillebitte smule overraskede over at læse den tiltale, som endte med at blive rejst mod Lars Findsen. For overskrifterne handlede jo om, at der var blevet røbet statshemmeligheder, og man forestillede sig jo, at han nærmest havde siddet og sendt breve til fjendtlige magter.
Selvfølgelig er det alvorligt, at Lars Findsen har talt med nogle familiemedlemmer og nogle, der tidligere har arbejdet i systemet og sandsynligvis har kendskab til det her system i forvejen. Men spørgsmålet er jo alligevel, om det her var proportionalt, om det var frygten for, om han talte med sin kone om de her ting, der var grundlag for, at man skulle overvåge og aflytte en tidligere efterretningschef. Hvad er proportionaliteten i det? Eller havde man en begrundet mistanke om noget andet, som så bare viste sig ikke at have hold i virkeligheden?
Se, hvis vi kunne nå frem til det, så ville vi jo være mange, der ville sige: Nå, okay, fair nok, så ved vi det; der blev ikke handlet uansvarligt eller usagligt, der var et grundlag for at formode, at han havde gjort noget, som var virkelig alvorligt, og som kunne begrunde et så vidtgående indgreb. Fair nok.
Men det kommer den her undersøgelse i hvert fald ikke til at afdække, og derfor vil der jo stadig væk sidde folk derude og tænke: Nå, de prøver bare at dække over deres fejl ved at sætte et meget vidtgående indgreb i gang mod Lars Findsen, og de finder så ud af, at han stjæler cykler, og at han har talt om det her med sin mor og en tidligere politichef, som i øvrigt nok havde kendskab til spørgsmålet, og så siger de, at de kan rejse tiltale, og at folk derude måske alligevel ikke forstår, at det ikke var så alvorligt. Og det er bare ikke godt nok i en sag, der er så vigtig.
Så vi kommer til at gå sammen med – tror og håber jeg – næsten samtlige partier uden om regeringen om at stille en række ændringsforslag om genstandsfeltet, men selvfølgelig også om de værktøjer, som man i forbindelse med den her kommissionsundersøgelse skal råde over.