Tak. Hvis der er en ting, jeg har lært at drømme om, siden jeg blev udlændingeordfører, så er det et samkørt og effektivt fælleseuropæisk migrationssystem. Jeg tror simpelt hen ikke på, at vi får en balanceret og bæredygtig måde at håndtere migration til Europa på, før vi lander der. Det kan godt virke til at have lidt lange udsigter nu og da, men med forordningsimplementeringer som den, vi behandler i dag, tager vi alligevel et skridt i den retning – selv om kritikere af bureaukratiets fodslæbenhed nok vil kunne finde nogen morsomhed i, at det i sin tid var min forgænger, Holger K. Nielsen, som i 2017 behandlede den oprindelige retsakt til det her, men nok om historikken.
Forslaget, vi behandler i dag, handler grundlæggende om at gøre informationsdeling og tilbagesendelse på tværs af EU-landene mere effektiv, helhedsorienteret og internt afstemt. Med andre ord er det den form for lovgivning, som EU i mine øjne er sat i verden for. Forslaget pålægger som noget nyt medlemsstaterne at indberette tredjelandsstatsborgere, der er genstand for en afgørelse om tilbagesendelse. Det virker som en indlysende forordning at implementere, eftersom et velfungerende Schengeninformationssystem umiddelbart er en afgørende forudsætning for en effektiv og ikke mindst gennemsigtig grænsekontrol, som igen er afgørende for at undgå nogle af de beskæmmende såkaldte pushbacks og lignende overgreb ved grænsen, EU har været vidne til de forgangne år.
Hvis vi har lært noget af de sidste 20 år i europæisk politik, er det, at kontrol, overblik og regulering i overensstemmelse med reglerne er en forudsætning for opbakningen til asylsystemet og for migration på tværs af EU's grænser i øvrigt, så vi i overensstemmelse med både menneskerettigheder og også almenmenneskelig moral kan sørge for, at mennesker på flugt også har et sted at flygte hen. Både i asyl- og migrationsmæssig sammenhæng er det derfor nødvendigt, at immigrations-, politi-, told- og retsmyndigheder i EU kan arbejde tæt og koordineret sammen. Her er tilbagesendelsesforordningen et centralt værktøj.
Vi synes, det er nødvendigt at sikre både et højt sikkerhedsniveau, men også et højt retssikkerhedsniveau inden for Schengenområdet, ikke mindst for dem, der bliver tilbagesendt. Afgørelser i sager om tilbagesendelse er så afgørende en begivenhed for den enkelte, og derfor er det vigtigt, at der er en klar og ensrettet retlig ramme for myndighederne på tværs af landene.
Jeg kan i høringssvarene læse, at Datatilsynet påpeger vigtigheden af, at adgangen til sagerne bliver forbeholdt en begrænset kreds af medarbejdere i den udlændingemyndighed, som ministeren bemyndiger til at varetage opgaven. De forudsætter også, at medarbejderne i den pågældende udlændingemyndighed ikke bliver givet adgang til flere oplysninger, end hvad der er nødvendigt af hensyn til varetagelsen af opgaven. De betragtninger, som de kommer med der, kan vi tilslutte os, og det er vigtigt, at ministeren også er opmærksom på det.
Derudover kan jeg bare sige, at SF støtter forslaget, der ligger her. Tak.