Tak til alle de partier, der har været på talerstolen, og særlig til dem, der bakker op om lovforslaget. En gang imellem viser gode tanker sig ikke at kunne realiseres i virkelighedens verden. Da det retlige grundlag for Europaskolen blev etableret, ønskede Københavns Kommune, at skolen skulle etableres på Vesterbro i organisatorisk tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium. Gymnasiet har med sit unikke musikalske miljø, sit internationale arbejde og sin faglige position erfaring med at drive folkeskole og gymnasium under et, så den oprindelige plan var at samlokalisere Europaskolen og Sankt Annæ Gymnasium.
Men den plan blev opgivet for 8 år siden. Det er kun Europaskolen, der er flyttet til Carlsberg Byen på Vesterbro, hvor det var tanken at begge skoler skulle ligge. Og når de to skoler ikke ligger på samme matrikel, er der ikke længere så mange elementer, der går på tværs. Der er ikke den ønskede og forventede faglige synergi, ligesom budgetterne til folkeskole, gymnasium og Europaskole i praksis holdes adskilt. Europaskolen og gymnasiet udbyder forskellige uddannelser, og de to skoler har også hver for sig en betydelig størrelse.
Københavns Kommune mener på den baggrund, at en organisatorisk tilknytning skolerne imellem med en fælles ledelse og bestyrelse ikke giver mening. Kommunen ønsker, at Sankt Annæ Gymnasium og Europaskolen bliver adskilt i to særskilte institutioner med hver sin leder og bestyrelse, og det ønske vil jeg gerne imødekomme. Jeg vil samtidig gerne imødekomme Danske Gymnasier, der i forbindelse med den første høring over lovforslaget i 2020 udtrykte bekymring for elevtilstrømningen til Europaskolen som følge af elevfordelingen, og derfor foreslår vi at etablere mulighed for at fastlægge et kapacitetsloft ligesom på andre offentlige gymnasier.
Lovforslaget indebærer altså, at kommunen får mulighed for at organisatorisk at adskille Europaskolen fra gymnasiet, så Europaskolen kan blive en særskilt kommunal institution i kommunen, og at ministeren efter høring af kommunen kan fastlægge et kapacitetsloft for Europaskolens sidste tre klassetrin, altså gymnasiedelen, og det sker for at undgå, at vi utilsigtet får skabt et smuthul i den kapacitetsstyring, der skal sikre en rimelig fordeling af gymnasieelever på tværs af skoler. Derudover indeholder lovforslaget nogle øvrige tekniske forhold vedrørende Europaskolen. Tak for debatten, som var hurtig, men effektiv. Jeg ser frem til eventuelle spørgsmål under lovbehandlingen.