Tak, formand. Med lovforslaget foreslås det, at dagpengemodtagere fra og med den 1. juli 2023 og frem til udgangen af 2023 får ret til at påbegynde et uddannelsesløft på 110 pct.s dagpengesats inden for fag, hvor der kan forventes behov for arbejdskraft; fag med behov for arbejdskraft afgrænses af en opdateret positivliste.
Det er mig uforståeligt, hvordan man på den ene side kan tale stort og flot om, at regeringen har stort fokus på uddannelse, og udvise forståelse for lønmodtagernes dilemma omkring økonomi i forhold til at skulle betale for hus og familie og samtidig have drømmen om en uddannelse og tale om at genindføre en rettighed – for så på den anden side at nøle helt vildt med at få forlænget ordningen, så flere har fået forpurret deres mulighed for at kunne få uddannelsesløftet i det halve år, der kommer til at gå, for at retten så bliver genindført i 6 måneder. Det synes jeg er meget, meget skuffende.
Vi har netop startet noget godt her. Det er noget, der endelig har karakter af et skifte, hvor vi sikrer, at retten til uddannelse kommer tættere på at blive en realitet for flere lønmodtagere efter et årti, hvor alt for mange døre er blevet lukket i. Bare se på brugen af revalidering: En af de bedste ordninger, der virkelig har hjulpet mange godt videre og sikret gode sporskifter senere i livet m.m., er nærmest ikkeeksisterende i nogle kommuner lige nu.
Jeg synes faktisk, vi skal tage det alvorligt, at vi ser, at flere og flere lønmodtagere føler en økonomisk utryghed, i takt med at sikkerhedsnettet og velfærdsmulighederne er blevet forringet. Vi skal vende den kurve. Vi skal vende det og sikre tryghed, frihed og muligheder, og derfor vil jeg gerne bruge min taletid til at appellere til, at vi bruger den lovbehandling, der kommer nu, til at finde fælles finansiering til at gøre ordningen permanent og sikre, at vi samtidig også kan gøre det sådan, at nogle af de uddannelsesmuligheder, som regeringen vil afskære folk fra, bliver åbnet op, at de fagligheder, som vi ved der er brug for nu og i fremtiden, kommer i spil igen.
Det handler om et politisk valg, og vi kan vælge, at vi vil sikre lønmodtagere bedre muligheder for uddannelse og omskoling. Ved at gøre ordningen permanent sikrer vi også, at folk i højere grad har en større jobsikkerhed. De ved, at hvis de bliver arbejdsløse om 3 år, vil de kunne bruge den her ordning.
Positivlisten ser vi i Enhedslisten også gerne blive bredt endnu mere ud. Resultatet nu ville jo være, at vi kigger på fortidens arbejdsmarked, i stedet for at vi ser fremad – hvilket flere jo også er blevet talspersoner for at vi skal gøre – og ser ind i fremtidens arbejdsmarked.
Ved at man kan tilegne sig viden om de kompetencer, som der er brug for, bliver vi langt mere fleksible til at løse de udfordringer, som kan opstå med den grønne omstilling eller med velfærdsteknologiens udvikling. Der er det simpelt hen dumt at begrænse lønmodtageres ret til og mulighed for at kunne tilegne sig ny viden, nye kompetencer og nye arbejdsmetoder.
Vi ved, at uddannelse er nøglen til, at man kan få bedre fremtidsmuligheder, et bedre arbejdsliv, stærkere kompetencer og faglig stolthed. Det er vigtigt for os i Enhedslisten, og jeg ser frem til udvalgsbehandlingen, hvor jeg håber, at vi kan få opbakning til at gå endnu længere end dette lovforslag. Tak.