Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
L 12 Bilag 2
Offentligt
27. juni 2022
Til Landbrugsstyrelsen
Høringssvar vedr. lovforslag om Fonden for Plantebaserede Fødevarer
(
j.nr. 21-1121-000001)
DI Fødevarer takker for muligheden for at komme med bemærkninger til høring vedr. lovforslag om
Fonden for Plantebaserede Fødevarer.
DI Fødevarer hilser oprettelsen af Fonden for Plantebaserede Fødevarer velkommen med
forventningen om, at fonden kan give et vigtigt rygstød til udviklingen af nye forretningsmuligheder
for producenter af plantebaserede fødevarer, ikke mindst når det handler om at få nye løsninger og
innovationer op i stor skala, udbredt til et større marked og få lagt grunden til et eksporteventyr for
Danmark.
Vedr. fondens formål
DI Fødevarer ser positivt på, at lovforslaget omfatter alle fødevarer, der er fremstillet af planter samt
spiselige svampe, alger og gavnlige mikroorganismer, herunder både uforarbejdede og forarbejdede
råvarer og ingredienser evt. i kombination med enzymer og andre ikke-animalske ingredienser, der
er egnede til fødevarefremstilling. Mange ingredienser og bioteknologiske løsninger skal i spil, for at
forbrugeren i sidste ende kan tilbydes gode, sunde og smagfulde plantebaserede fødevarer.
Det fremstår i lovudkastet uklart, om fødevarer og ingredienser fremstillet ved mikrobiel
fermentering er omfattet af fondens formål, herunder mælkeprotein fremstillet ved
præcisionsfermentering af en ikke-animalsk råvare.
Det foreslås i lovforslaget, at mindst halvdelen af fondens midler søges målrettet projekter, der
vedrører plantebaserede
økologiske
fødevarer. Det er imidlertid ikke klart defineret, hvad der forstås
ved
’økologi’.
Er det udelukkende eksisterende produktion, der i forvejen bærer Ø-mærket og lever
op til EU’s økologiforordning, der kan støttes, så vil det betyde, at fremtidens teknologier med store
uindfriede klima- og erhvervsmæssige potentialer er begrænset til under halvdelen af fondens
midler. Det kunne for eksempel dreje sig om enzymer og bioteknologiske løsninger eller nye
dyrkningsmetoder som for eksempel vertikalt landbrug, som ikke har mulighed for at kaldes
økologisk, da produktionen ikke finder sted i landbrugsjord.
DI Fødevarer er derfor bekymret for, at kravet om, at mere end halvdelen af fondens midler søges
målrettet økologiske projekter virker begrænsende og uhensigtsmæssigt for fondens formål om mest
effektivt at bidrage til klima-, vandmiljø- og biodiversitetsmålsætningerne. Økologi har været vigtigt
i de knap 40 år, det har eksisteret i Danmark, og det er stadig vigtigt. Men vi skal passe på med, at