Tak, formand. Med det her forslag anerkender vi seniorerne som den ressource, de er, og vi giver arbejdsduelige efterlønsmodtagere et incitament til at bidrage der, hvor det giver allermest mening. Sundhedsvæsenet er ramt, og vi er udsatte, når vores behandlingssystem ikke fungerer optimalt. Det skal vi håndtere, og lovforslaget her er et positivt tiltag i den henseende. Det kan ikke betale sig ikke at tage hånd om udfordringerne, og jeg synes, det er værd at hæfte sig ved det, som jeg ikke kan se som andet end en positiv afledt effekt, nemlig at mennesker, der endnu har meget og måske ovenikøbet til tider mest at byde på, får mulighed for at bringe deres kompetencer i spil på en måde, der er til glæde og gavn for os alle, inklusive for dem selv. Vi ved, hvordan det er et bidrage meningsfyldt til samfundet, og at det er forbundet med livsglæde. Alle har behov for, at nogle har brug for dem, og vi har brug for efterlønnerne. Det har vi ikke bare her, men i det hele taget.
Vi har haft en lang periode, synes jeg, hvor efterlønnerne er blevet talt ned. Vi har godt nok talt om det grå guld, men vi har også talt om det som noget, der på et eller andet tidspunkt skal ud af arbejdsmarkedet. Sådan ser jeg ikke på det. Vi har hyldet alle de nyuddannede, og det er kun dejligt, men der er jo også noget træls ved nyuddannede. Der er næsten ikke noget værre. De har tre problemer. For det første kan de huske, hvad de har lært. Det er problematisk for os, der er lidt oppe i alderen. For det andet kommer de med ny viden, hvilket kan være virkelig træls, og for det tredje er det dem, der har livet foran sig, hvilket vi andre jo på det nærmeste ikke har længere.
Jeg tror dog, at de fleste ved, at det giver noget i det øjeblik, hvor dem med erfaring sætter sig sammen med de nyuddannede, hvor de mennesker, der har været på arbejdsmarkedet i meget lang tid, sætter sig i samme rum som de nyuddannede og ikke bare sidder og siger, at det har de prøvet, men rent faktisk lytter til nye tanker, nye idéer, ny viden og dermed kombinerer det med den erfaring, man har, når man har været et sted i 40 år.
Det er ikke så lang tid siden, jeg var ovre ved Senior Erhverv i Odense og sad sammen med 50 mennesker, der supergerne ville i gang. De syntes stadig væk, de havde meget at byde på, og der var især en, der fortalte en historie, som ramte mig. Han havde været direktør, han havde været chef, i mange, mange år, og han søgte i virkeligheden bare job som lagermedarbejder, for han syntes, det kunne være superdejligt stadig væk at have nogle timer og være en del af noget. Men det job kunne han ikke få, medmindre han slettede tingene på sit cv. Så der har vi altså et menneske, der skal lyve sig selv dårligere for at få lov til at gøre en indsats. Det synes jeg er ærgerligt.
Det handler det her lovforslag jo i virkeligheden slet ikke om, men måske gør det alligevel. For måske opdager vi de gange, hvor vi rækker ud til dem, vi har brug for, hvor meget de i virkeligheden kan, og det ville være rigtig positivt, hvis det, når vi nu har opdaget det, også fik betydning efter det her lovforslag. Det her er jo et af flere initiativer i aftalen, der er indgået med Danske Regioner med henblik på at afhjælpe de aktuelle udfordringer i sundhedsvæsenet, og lad os nu honorere den aftale og den arbejdskraft på en måde, der kan betale sig for alle. Moderaterne siger ja, og vi siger også tak.