Vores indstilling til L 110 er positiv. Det handler om en genindførelse af ret til uddannelse for personer, der har arbejdet i minkerhvervet eller følgeerhverv, inden for en pulje i 2023. Vi vil dog gerne fremhæve, som det også fremgår af høringsnotatet, og bemærke, at det er kritisabelt, at der blev lovet en inddragelse af 3F, Kopenhagen Fur og Danske Minkavlere, som er hovedorganisationer for hovedparten af de beskæftigede i branchen. De blev lovet at blive inddraget i det oprindelige grundlag, men det blev de ikke, og det er der jo flere årsager til er noget skidt. For det første er det, fordi man skal holde, hvad man lover, og for det andet er det også, fordi en inddragelse kan være med til at gøre, at den beslutning, man træffer, bliver bedre, men også, at udmøntningen bliver det.
Jeg er f.eks. enig i den kritik, der handler om, at det er dårligt, at det er isoleret til kun at være kommunerne, som bestemmer, hvorvidt man som berørt har mulighed for at kunne få adgang til det, der egentlig er ens retmæssige uddannelsesmidler. Det burde være mere åbent. Vi burde lære mere af de erfaringer, der har været fra tidligere, hvor f.eks. a-kasser også kan blive inddraget i udmøntningen af uddannelsesmidlerne eller andre initiativer.
Ellers er der selvfølgelig kun at sige, at det skal de ansatte have mulighed for. De skal have ekstraordinære uddannelsesmuligheder og kunne opkvalificere sig, sådan at de også har en fremtid, og en fremtid i andre erhverv. Det har vi været stærke fortalere for i hele forløbet, og jeg synes, at en af de løsninger, der ligger her, giver mening, til trods for den kritik, jeg er kommet med, og derfor støtter vi selvfølgelig op om det. Og noget af det, som også er vigtigt, er, at målgruppen er defineret så bredt, som den er, og at der ikke er de sædvanlige snubletråde, som vi jo ellers ser er kendetegnende inden for uddannelsesområdet og ikke mindst inden for beskæftigelsesområdet.
Vi håber, at der er flere, som vil gøre brug af muligheden. Det at få væltet rundt på hele sin hverdag er svært, og det kan også være svært at finde en ny mening i sin hverdag og i sit liv, og det er også derfor, og det adresserede vi også sidste gang, ligesom bl.a. 3F, at vi egentlig burde have gjort det sådan, at puljen havde varet længere, for det kan altså også tage noget tid. Men derfor synes vi, det er positivt, at vi forlænger puljen nu, og vi håber også, at det kan give mulighed for, at man måske kan se en fremtid inden for grøn omstilling eller andre steder, hvor der virkelig er brug for det i vores samfund.
Derudover håber jeg også, at det, at man får nogle uddannelsesmuligheder, som er uden for de sædvanlige karensperioder, aktivering, økonomiske indsnævringer osv., giver dem, som er berørte, et stærkere afsæt i jobjagten og giver dem et bedre manøvrerum end det beskæftigelsessystem, vi jo ellers kender i dag, med alle dets begrænsninger og direkte skadelige virkninger ellers ville have.
Det tror jeg er det, jeg vil sige. Trods kritikken støtter vi selvfølgelig lovforslaget. Tak.