Tak for det, formand, og tak til alle deltagende ordførere for, synes jeg, en virkelig god debat. Også tak til Radikale Venstre for at have taget initiativ til at diskutere det her. Jeg synes på alle måder, det har været en opløftende debat, og hvis der er noget, der binder os sammen, er det jo et engagement i at få en god pædagoguddannelse. Jeg synes nærmest, engagementet driver ned ad væggene herinde: Der har været passioneret tale for sådan mere åndelighed, kritisk tænkning, mere musik og balance mellem teori og praksis i uddannelsen. Og hvis man skal omsætte det sidste til et slogan, lyder det, som om der er et ønske om mere praktik og lidt mindre Bourdieu. Tak til Nye Borgerliges ordfører for tilliden til, at det hele med mine egne ydmyge nordjyske rødder nok skal gå. Tak for det. Jeg bilder mig nu ikke ind, at de der rødder ligesom gør arbejdet af sig selv; der skal også noget handling på bordet.
Når vi diskuterer alle mulige ting, har vi jo sondringer imellem kvalitet og kvantitet, som om de er hinandens modsætninger, og det er de selvfølgelig også nogle gange. Jeg tror, at når det kommer til pædagoguddannelsen, er begge dele faktisk værd at tale om. Begge dele er på spil, og der er sådan set også en sammenhæng mellem de to ting.
Noget, vi ikke har diskuteret så meget i dag, er den rekrutteringskrise, som vi har på mange velfærdsuddannelser, herunder også på pædagoguddannelsen. I den anledning vil jeg bare flage, at jeg er glad for, at det lykkedes for ikke så længe siden at lave en justering af den udflytningsaftale, som blev indgået i sidste folketingssamling, så der nu alligevel ikke skal lukkes pladser i de fire store byer på de store velfærdsuddannelser. Det var der opbakning til i hele aftalekredsen, og det vil jeg gerne kvittere for. Det er et skridt på vejen, tror jeg, til at imødegå den rekrutteringskrise, der er, også på pædagoguddannelsen.
Så er jeg meget enig i det, som SF's ordfører, fru Sofie Lippert, sagde, nemlig at det her med rekrutteringskrise og kvalitet jo selvfølgelig også hænger sammen, men at højere kvalitet ikke løser rekrutteringskrisen alene, men at en højere kvalitet i uddannelsen selvfølgelig kan være et skridt på vejen.
Så er der blevet spurgt til regeringens handlinger, og der blev også spurgt sådan meget detaljeret til, hvem det er, der har sat tingene ikke bare på pause, men trykket på stopknappen, må man forstå. Var det Socialdemokratiet? Var det Venstre, Danmarks Liberale Parti? Eller var det Moderaterne? Der tror jeg, jeg kan glæde fru Lotte Rod med, at der ikke er nogen, der har trykket på stopknappen; der er ikke nogen, der siger, at ting skal stoppe, og at nu vil vi ikke mere. Tværtimod synes jeg, regeringen længe har sagt, at vi anerkender, at der skal handles på baggrund af den evaluering af pædagoguddannelsen, der ligger. Så der er ikke trykket på nogen stopknap her.
Når vi så tager fat og så trykker på startknappen sådan for alvor, tror jeg – det er bare lige en refleksion fra min side – det er meget, meget vigtigt, at det, når vi gør det, så sker med inddragelse af de parter, som faktisk kender sektoren og arbejder med den til daglig, af respekt for deres faglighed. Jeg ved, for jeg har lyttet mig til det, men jeg var desværre ikke selv en del af det, at man, da man udviklede den nye læreruddannelse, som træder i kraft til sommer, havde en rigtig, rigtig god og inddragende proces, som hele sektoren var rigtig glade for. Det tror jeg vi skal forsøge at eftergøre, når vi skal i gang med at kigge på en ny pædagoguddannelse.
Et af de elementer, som er bærende for den nye læreruddannelse, er jo respekten for kompetencefordelingen mellem os som politikere og så dem, der er faglige. Der er jo i virkeligheden i den nye læreruddannelse lagt meget stor vægt på, at der også skal være lokale friheder og faglige friheder til at gøre det, man er god til. Og i virkeligheden er det jo også et signal herfra om, at vi politikere jo ikke er pædagoger; det er ikke os, mener jeg, der skal fastlægge de pædagogiske metoder, og slet ikke her i Folketingssalen. Det tror jeg vi skal overlade til dem, som har forstand på det. Nu har jeg lyttet mig til, at vi har en pædagog i ordførerkredsen, og det er jo dejligt også på den måde at have en faglig ekspertise at drage nytte af, men jeg er som minister meget optaget af en ordentlig inddragelse af den berørte sektor, og at vi ikke går for langt i vores detailregulering fra politisk side, men faktisk insisterer på respekt for den faglighed, der bor også uden for Slotsholmen.
Det tror jeg skal være mine bemærkninger for nu.