Tak for det, og først og fremmest også tak til stillerne af forespørgslen for at sætte spørgsmålet om bl.a. prioritering på dagsordnen. For prioritering er en vigtig opgave i det danske sundhedsvæsen, men det er også en kompleks opgave.
Der bliver prioriteret hver eneste dag, 365 dage om året og 24 timer i døgnet, i det danske sundhedsvæsen. Det sker i det daglige ude på afdelingerne, det sker i direktionen på sygehusene, i Regionsrådet og også her på Christiansborg, hvor vi er med til at opstille rammerne for sundhedsvæsnet. Der foregår også en mere formaliseret form for prioritering i vores sundhedsvæsen. Det gælder eksempelvis i regi af Medicinrådet, som rådgiver om, hvilke lægemidler der skal være standardbehandlinger på landets sygehuse ud fra en vurdering af forholdet imellem effekt og omkostninger, og i Behandlingsrådet, der vurderer, om udgifterne til specifikke sundhedsteknologier og indsatser står mål med effekten.
For i sundhedsvæsenet som på alle andre områder er ressourcerne i sidste ende ikke uendelige, hverken de økonomiske, selv om vi bruger mange penge og fortsat kommer til at bruge endnu flere penge til at investere i vores sundhedsvæsen, eller for den sags skyld de menneskelige ressourcer. Der er grænser for, hvor mange medarbejdere og hvilke kompetencer der kan rekrutteres i en tid, hvor arbejdsstyrken falder, og der dermed er flere, der forlader arbejdsmarkedet og går på pension, end der er unge, der træder ind, også selv om vi har stort fokus på hele den massive udfordring omkring rekruttering i vores sundhedsvæsen.
Det nødvendiggør selvsagt, at vi bruger ressourcerne klogt, at vi ikke overbehandler, at vi ikke overdiagnosticerer, så vi behandler syge frem for raske, at patienterne bliver inddraget i deres sygdomsforløb og behandling, så de også kan være med til at vælge behandling til eller fra. Men det nødvendiggør også, at vi prioriterer, så vi får flest mulige sunde danske leveår for de ressourcer, vi har til rådighed, hvad end vi snakker økonomiske i form af penge, eller ressourcer i form af medarbejdere, for nu også at sige det lige ud, som det er.
Der er jo altid blevet prioriteret på sundhedsområdet, og det vil der også blive i fremtiden. Prioritering er et grundvilkår, men det er også aktualiseret af de udfordringer, der har præget vores sundhedsvæsen i efterhånden en rum tid, dels i relation til de demografiske udfordringer, vi ser ind i, med markant flere ældre og markant flere kronikere set i forhold til den erhvervsaktive del af befolkningen, dels i relation til hele behandlingsefterslæbet, som vi fortsat kæmper med efter covid-19, sygeplejerskestrejken, udfordringer med rekruttering og fastholdelse af personale, konkrete udfordringer på kræftområdet og meget, meget mere.
Det vigtige er, synes jeg, at vi også politisk diskuterer, hvordan vi skaber nogle gode rammer for prioriteringen, så det sker klogt og under hensyntagen til patienterne, herunder til dem med størst behov, og til personalet, så vi sikrer mest mulig sundhed for de ressourcer, der er til rådighed. Det er også baggrunden for, at vi fra regeringens side vil tage initiativ til at nedsætte et tværgående nationalt prioriteringsråd, som helt overordnet skal styrke det grundlag, som vi træffer beslutninger om prioriteringer i sundhedsvæsenet ud fra. Rådet skal bl.a. se på, hvordan vi reducerer overbehandling og øger patientinddragelsen i behandlingsvalg til gavn for patienten, personalet og kvaliteten i plejen og behandlingen i sundhedsvæsenet.
Derudover skal Robusthedskommissionen snart komme med sine anbefalinger, som også omhandler, hvordan vi sikrer en bedre prioritering og målrettethed i visitationen, så medarbejdernes tid bruges bedst til dem, der har mest behov, mens Strukturkommissionen skal komme med svar på, hvordan de strukturelle organisatoriske rammer tilrettelægges, så vi bruger ressourcerne bedst, så vi får mest og bedst mulig sundhed for pengene.
Når vi taler om en værdig død, som den her forespørgselsdebat også har valgt at adressere i sit spørgsmål til Folketinget, så synes jeg jo ikke mindst, at den palliative indsats er noget af det, der er helt afgørende. Det handler om fremme af livskvaliteten hos patienter og familier, som står over for problemer og svære tider og svære beslutninger, der er forbundet med livstruende sygdomme.
Regionerne har pr. januar måned her i år etableret en ny fagområdeuddannelse i palliation, det er gjort som led i at forbedre den palliative indsats og gøre palliation til et større fokuspunkt hos dem, der arbejder med alvorligt syge, alderdomssvækkede eller døende. Med uddannelsen kan speciallæger, der beskæftiger sig med specialiseret palliation, nu uddannes til fagområdespecialister i palliativ medicin. Uddannelsen forventes på sigt også at blive åben for et bredere udsnit af læger. På den måde skal den bidrage til at sikre et bredt kompetenceløft på tværs af sundhedsvæsenet, samtidig med at der arbejdes med at skabe bedre rammer for at dø i eget hjem, hvilket er et stort ønske for rigtig mange mennesker, men som vi er for dårlige til at sikre.
Spørgsmålet om prioriteringen i relation til en værdig død hænger også tæt sammen med spørgsmålet om, hvornår behandlingen af terminale patienter bør ophøre. Den konkrete stillingtagen til, hvornår en livsforlængende behandling bør ophøre, bør jo altid ske på baggrund af en lægefaglig vurdering. Men ikke mindst og nok så væsentligt skal vi også være langt bedre til at sikre, at vi inddrager patienten i beslutningen, så behandlingen også tilrettelægges på baggrund af det, som man kalder for fælles beslutningstagning i sundhedsvæsenet, og det vil variere fra patient til patient. For nogle patienter er det det rigtige at fortsætte behandlingen og kampen mod sygdommen, og for andre kan et nej til livsforlængende behandling være et udtryk for et valg om en mere værdig afslutning på livet. Derfor er det vigtigt, at patienterne altid har medindflydelse på deres eget behandlingsforløb, og at de inddrages tæt, og set i det lys er det godt, at der i regionerne er fokus på at understøtte uhelbredeligt syge i at træffe et aktivt valg om netop det. Her er behandlingstestamentet, hvor man i visse situationer kan fravælge livsforlængende behandling, også centralt, og generelt er det vigtigt, at der oplyses og lyttes til den enkelte patient, så man sammen med patienten får truffet de rette valg.
Samtidig må vi have øje for, at den vigtigste forudsætning for, at der også kan ydes både omsorg og behandling, i sidste ende er sundhedspersonalet, som hver dag yder en kæmpe indsats for patienterne på den korte bane, og noget af det, som vi arbejder med i regi af akutpakken fra februar måned, er en række tiltag, som jo også handler om at sikre sundhedspersonale til de områder, hvor der mangler arbejdskraft. Det er også noget af det, som Robusthedskommissionen har siddet og arbejdet med, i forhold til at komme med anbefalinger til, hvordan vi kan sikre et bedre arbejdsmiljø til sundhedspersonalet, og anbefalinger til, hvordan vi rekrutterer og fastholder flere sundhedsmedarbejdere.
Lad mig afslutningsvis fremhæve, at regeringen som bekendt har lanceret en sundhedspakke med et varigt løft på 5 mia. kr. årligt. Det er en massiv prioritering fra vores side af det danske sundhedsvæsen bredt, bl.a. med et særligt fokus på kræftområdet, men vi siger også klart og tydeligt, at pengene uanset hvad ikke gør det alene. For det handler også om, hvordan vi løser opgaverne, og det handler i sidste ende også om, hvordan vi prioriterer inden for det samlede sundhedsvæsen. Tak for ordet.