Tak. I Enhedslisten deler vi for en gangs skyld spændte følelser med Dansk Folkeparti, for vi er også meget spændte på regeringens planer for asylbehandling i Rwanda eller i et andet land uden for EU. Rwanda er ikke længere nævnt i det regeringsgrundlag, som Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne er blevet enige om.
I regeringsgrundlaget står der i stedet, at et modtagecenter uden for Europa skal etableres i samarbejde med EU eller en række andre lande. Vi må jo forstå det således, at der altså stadig arbejdes på at etablere et modtagecenter for asylansøgere uden for Danmarks grænser, men at regeringen ikke længere udelukkende har øje på Rwanda, og at der helst skal være flere lande involveret, som regeringen kan læne sig op ad.
Som jeg læser det, har regeringen et behov for at have nogle partners in crime, men uanset hvordan regeringen vælger at formulere det, uanset hvilke lande regeringen allierer sig med, og uanset hvilket land regeringen synes skal købe eller modtage – det er, hvordan man nu formulerer det – vores flygtninge, mener Enhedslisten stadig væk, at Danmarks asylforpligtelse på ingen måde kan eksporteres.
Idéen om at etablere et asylcenter uden for landets grænser har mødt en del kritik, både herhjemme og fra organisationer, hvis viden og kendskab jeg mener vi bør tage alvorligt. Det er jo f.eks. Amnesty, det er DIGNITY, det er Advokatsamfundet og andre organisationer, som har kritiseret idéen.
Hr. Lars Løkke Rasmussen har selv omtalt forslaget som »symbolpolitikkens overmand« og noget, der vil give stort, internationalt negativt fokus. Det var så selvfølgelig, inden hr. Lars Løkke Rasmussen selv blev en del af regeringen og blev udenrigsminister – bevares – men det ændrer ikke ved, at hr. Lars Løkke Rasmussen for en gangs skyld havde ret.
Af FN er ideen blevet kaldt et frontalangreb mod vores internationale asylsystem, og det skyldes jo ikke, at den daværende regering ønskede, at modtagecenteret skulle ligge i Rwanda, for det var sådan set ligegyldigt, hvor man placerede modtagecenteret uden for Danmarks grænser. Det handler grundlæggende set om, at vi eksporterer den forpligtelse, vi har, til at tage imod flygtninge, og det – altså at vi ønsker at eksportere – har FN kritiseret.
Et af argumenterne fra flere partier har jo været, at man med den her plan ønsker en værdig og bæredygtig fremtid for flygtninge og migranter; flygtninge skal beskyttes bedre, så de undgår kriminelle netværk af menneskesmuglere, som præger flugtruterne over Middelhavet i dag. Det er vi i Enhedslisten sådan set fuldstændig enige i, og ingen ønsker status quo – det tror jeg virkelig ikke der er nogen der gør.
Jeg tror ikke, der er nogen, der synes, at vi kan leve med den situation, vi står i i dag, hvor mere end 80 millioner mennesker på verdensplan er på flugt, hvor menneskesmugleres industri bliver understøttet, og hvor mennesker drukner i Middelhavet. Et modtagecenter i et såkaldt nærområde kommer bare ikke til at løse de problemer.
Da den daværende regering i sin tid afslørede, at den havde planer om et center i Rwanda, tog jeg selv til Rwanda for at undersøge forholdene. Her talte jeg bl.a. med det FN-personale, der til daglig arbejder i de flygtningelejre, der ligger i Rwanda, og de sagde: Ligegyldigt hvilket land I sender dem til – om det så er til himlen – vil de komme tilbage til det land, som har været deres mål fra starten af; det er det, de har ofret deres penge og liv for, og det vil de gøre igen, for der er årsager til, at de ikke kan vende hjem. Det er den menneskelige natur, for de har ikke noget at miste.
Står det til Enhedslisten, skal regeringen arbejde for en bedre fordeling af flygtningene internt i EU, så de lande, der grænser op til Middelhavet, ikke står alene med opgaven; skal regeringen i samarbejde med FN og de øvrige EU-lande lave lovlige flugtruter – det vil for alvor både stoppe menneskesmuglere og redde mange mennesker fra druknedøden; og sidst, men ikke mindst skal regeringen skabe gode asylprocesser og ordentlige forhold for de mennesker, der søger asyl i Danmark, og det skal foregå her i landet, præcis ligesom vi har gjort det med flygtningene fra Ukraine.
Vi skal tage imod mange flere kvoteflygtninge, end vi gør i dag. Det har vi råd til, midlerne er afsat, og hvad der forhindrer regeringen i at gøre det, står stadig lidt uklart; vi kunne jo bare tage flere kvoteflygtninge i dag, når nu det er så stor en del af regeringens plan.
Så skal jeg læse et forslag til vedtagelse op på vegne af Enhedslisten og Alternativet:
Forslag til vedtagelse
»Folketinget konstaterer, at Danmark skal bidrage til at løse flygtningekrisen ved overholdelse af flygtningekonventionen, ved at tage flere kvoteflygtninge og ved at bidrage til nærområderne med mere udviklingsbistand målrettet udviklingslandene«.
(Forslag til vedtagelse nr. V 15).