Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
B 76
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023-2963
Den 27. april 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål B. 76 spørgsmål nr. 1 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og
Fødevareudvalg har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 3. april 2023. Spørgsmå-
let er stillet efter ønske fra Franciska Rosenkilde (ALT) m.fl.
Spørgsmål B. 76 spørgsmål nr. 1 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 31/3-23 fra Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel,
Restaurant, Bager, Konditor og Kødbranchen om at kompetencegivende kurser i fremstilling af plante-
baserede måltider i offentlige køkkener er under undervikling, jf. B 76 - bilag 1?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Styrelsen for Undervisning og
Kvalitet, der har oplyst følgende:
”På baggrund af ”Aftale mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Al-
ternativet og Kristendemokraterne om finansloven for 2022” i december 2021 blev der afsat en bevilling
på finansloven på 500.000 kr. til styrkelse af AMU-kurser for køkkenprofessionelle, herunder med fokus
på plantebaseret mad.
Midlerne er afsat på Undervisningsministeriets område og administreres af Styrelsen for Undervisning
og Kvalitet (STUK). Midlerne blev øremærket til Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel, Restau-
rant, Bager, Konditor og Kødbranchen (Uddannelsessekretariatet), der er ansvarlig for opgaven med at
udvikle efteruddannelseskurser til kortuddannede op til erhvervsuddannelsesniveau i regi af arbejds-
markedsuddannelserne (AMU).
Ud over det øremærkede tilskud tildeler Undervisningsministeriet hver år tilskud til efteruddannelses-
udvalgenes arbejde på AMU-området med at sørge for korte, erhvervsrettede kursustilbud i offentligt
regi til kortuddannede på det danske arbejdsmarked. Det sker under UUL-puljen, puljen til udvikling at
uddannelse og læreruddannelse på AMU-området.
Tilskuddene fordeles til analyser af behov for nye kurser og til udvikling af kurser med tilhørende un-
dervisningsmaterialer og faglig læreruddannelse. På baggrund af en øget efterspørgsel efter ”grønne”
kompetencer har grøn omstilling og bæredygtighed været et prioriteret tema for udviklingsopgaverne i
de seneste 3 tilskudsrunder. Den øremærkede bevilling til Uddannelsessekretariatet bygger således oven
på andre erfaringer og udviklingsprojekter, der er indhentet og i gang.”
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Holbergsgade 6 • 1057 København K