Tak for det. Her 20 år efter at Danmark var med til at gå i krig i Afghanistan, ser vi på et land, der måske endda er i en endnu værre forfatning, end da man gik i krig i 2001. Mange mennesker i Afghanistan troede på, at vi ville hjælpe dem med at få et demokratisk styret land, hvor kvinder har de samme rettigheder som mænd, og hvor man ikke bliver straffet for at have en anden holdning end magthaverne, og hvor man ikke som journalist bliver straffet for at skrive kritisk om regeringsmagten. De rettigheder, vi taler om, er igen blevet indskrænket i Afghanistan. For godt halvandet år siden stemte vi om en aftale, der skulle sikre, at personer, der har bistået danske myndigheder i Afghanistan, har mulighed for at få midlertidig opholdstilladelse i Danmark. Forslaget blev som bekendt vedtaget. Det var også på sin plads, at vi i Danmark skulle hjælpe de afghanske borgere, der har hjulpet Danmark under krigen i Afghanistan.
Men den lov, der er vedtaget, er en særlov, og den er midlertidig. Vi sagde det også dengang, og nu siger vi det igen: Det var godt, at vi vedtog den lov, men loven giver kun 2 års midlertidig beskyttelse, hvilket er utilstrækkeligt, og derfor står vi her igen og taler om det her. Ikke så overraskende er forholdene i Afghanistan de samme; de er ikke blevet bedre, siden vi stod her og behandlede særloven for godt halvandet år siden. Taleban er stadig ved magten, og vilkårene for mennesker, som er uenige med dem, er urimelig hårde. Det er på ingen måde sikkert, og det er dermed ikke muligt at sende de evakuerede afghanere tilbage til Afghanistan. I dag behandler vi så det her beslutningsforslag, som skal forlænge opholdstilladelserne, således at personer, der er meddelt ophold efter særloven, får mulighed for forlængelse af deres opholdstilladelse. Det skal vi gøre, da det stadig ikke er sikkert at rejse tilbage til Afghanistan, på samme vis, som da vi stemte for at forlænge særloven for de ukrainske flygtninge.
Men jeg er også bare lige nødt til at pointere, at jeg er så ked af, at vi har lavet et asylsystem, hvor reglerne er så stramme, at vi bliver nødt til at lave særlove, for at vi kan hjælpe vores venner og de mennesker, som har akut brug for beskyttelse. Vi har et system i Danmark til at tage sig af mennesker på flugt fra krig – vi har et asylsystem – og selv om et stort flertal herinde har brugt rigtig mange år på at gøre det svært at få asyl og ophold i Danmark, er der ikke nogen tvivl om, at dem, som vi har evakueret fra Afghanistan, ville være berettiget til at få asyl efter udlændingelovens § 7, stk. 1, altså en beskyttelse, som ville give dem mange flere og meget bedre rettigheder end den særlov, som vi vedtog. Situationen for de evakuerede afghanere kunne altså dengang have været løst, ved at de blot fik lov til at indgive en asylansøgning med en hurtig behandling.
Enhedslisten stemte som bekendt for forslaget om særloven dengang. Det gjorde vi, fordi vi ikke kan byde mennesker med så stort et beskyttelsesbehov i en så akut situation, og som endda har hjulpet Danmark, så urimelig lange ventetider, som der er i det danske asylsystem. Vi er helt bevidste om, at det er vilkår, som de ganske få flygtninge, vi ellers modtager i Danmark, udsættes for, altså lange ventetider og ekstremt stramme regler. Det er de vilkår, som eksperter gang på gang har pointeret er med til yderligere at traumatisere flygtninge og sætte dem endnu længere tilbage i ledighedskøen, og det er vilkår, som der uden problemer kunne laves om på, hvis der var truffet et aktivt valg om ikke at gøre livet surt for flygtninge. Selvfølgelig skal det her beslutningsforslag stemmes igennem, så de her menneskers opholdstilladelse forlænges. Det er bare for at understrege, at det ikke er, fordi vi er tilhængere af særlove i Enhedslisten. Men i den her situation er det bare svært at se, hvad vi ellers skal gøre.
Så er det rigtigt nok, at vi foreslår, at det skal være inden for nærværende folketingssamling. Der må jeg bare sige, at det før er lykkedes for Udlændinge- og Integrationsministeriet at lave ret kompliceret lovgivning på ret kort tid. Der er jo nogle imponerende dygtige embedsmænd, der sidder i det ministerie, og derfor tror jeg sagtens, at man kan nå at lave et lovforslag, som forlænger opholdstilladelsen for de her mennesker. F.eks. kan jeg huske, at der engang blev fremsat et lovforslag om at fratage statsborgerskab, som var på ca. 80 sider eller sådan noget, og at vi havde 3 dage til at behandle det. Så det kan altså lade sig gøre. Det må jeg bare sige. Tak for ordet.