Tak for ordet, og også tak for en fin debat. Jeg glæder mig over, at vi i det mindste er meget enige om, at det her er noget, vi rigtig gerne vil, hvis vi kan få det på plads.
Det er jo sådan, at vi allerede i Danmark har taget en hel masse skridt for at bekæmpe vold og trusler og krænkelser. Det er meget ofte rettet mod kvinder, men det kan selvfølgelig også ramme mænd – og det gør det. Vi har f.eks. indført en selvstændig bestemmelse om stalking i straffeloven. Vi har fået en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse i straffeloven. Vi har fået en handlingsplan til bekæmpelse af partnerdrab. Og med den seneste flerårsaftale for politiet, har vi endda også lavet specialiserede teams, som har særlige kompetencer til at efterforske forbrydelser i nære relationer.
Vi har jo i SF været meget aktive i alle de her tiltag, fordi vi jo grundlæggende mener, at vi fortsat står med et stor og uløst problem, når det handler om både partnervold og partnerdrab. Partnerdrab er jo den største enkeltstående kategori af drab herhjemme, og vi ved bare, at der tit gemmer sig en rigtig ubehagelig forhistorie med trusler og stalking mod ofrene, psykisk vold, og de her ofre er henvist til at leve et liv i skræk og rædsel. Derfor er en styrket indsats mod stalking faktisk også en vigtig forebyggende indsats mod partnervold og partnerdrab.
Stalking er også i sig selv ekstremt nedbrydende og har voldsomme psykiske og sociale konsekvenser for offeret, og antallet af sager om stalking er eksploderet med en stigning på næsten 150 pct. fra 2017 til 2022. Når man så kigger ind i det, kan man se, at langt de fleste af de forhold skyldes et relativt lille antal gerningsmænd, som så til gengæld bare giver den hele armen og står for enormt mange stalkingtilfælde mod uskyldige ofre. Jeg har set sager, hvor der har været 3.200 brud på tilholdet – det er ganske mange.
Vi så også en 34-årig mand ved retten i Næstved, som blev idømt 1 års ubetinget fængsel for mere end 841 overtrædelser af tilhold for trusler og hærværk begået mod en tidligere kæreste og hendes nærmeste. Altså, jeg tænker, at der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor indgribende det egentlig må være i en hverdag.
Vi mangler, synes vi i SF, effektive midler til at hindre brud på tilhold og hindre den fysiske kontakt, som stalkere jo tit motiveres af. Det er derfor, vi synes, at man skulle kigge mod Norge, hvor man har indført den her omvendte voldsalarm eller omvendte fodlænke i sager om partnervold for at sikre beskyttelse af offeret og give den voldsudsatte et mere normalt liv. Det er jo en gps-fodlænke, som gerningsmanden får på, og hvis han kommer for tæt på offerets bopæl, udløser det den her alarm hos politiet.
I den udsendelse, som Danmarks Radio har lavet om det her, giver gerningsmanden faktisk udtryk for, at det her er hjælpsomt til at afholde gerningsmanden fra at tage kontakt til offeret. På den måde hjælper det ikke kun offeret, men faktisk også gerningsmanden. Og jeg tror, vi kunne få meget ud af det her, hvis vi ud over at støtte gerningsmanden til at lade være med at tage den her kontakt – for i Norge har det jo givet nul brud på tilholdet efterfølgende – også hjalp med en eller anden form for behandling eller opfølgning, så vedkommende ikke kaster sig over et nyt offer. Så jeg tror virkelig, vi kunne gøre noget effektivt på det her område.
Som sagt er erfaringerne fra Norge rigtig gode, og der har ikke været et eneste brud på tilholdet i de 70 sager, hvor man har anvendt omvendt fodlænke, og det tyder jo faktisk på, at ordningen giver en rigtig god beskyttelse af offeret og har den her afskrækkende effekt på udøveren.
Så må vi også sige, at en fodlænke selvfølgelig er et voldsomt indgreb i den enkeltes frihed, og derfor skal det også bruges med varsomhed. Men jeg må også bare sige, at jeg synes jo ikke, at det skal ligge offeret til last, at en gerningsperson ikke kan afholde sig fra at stalke eller true eller være voldelig. Der må vi sige, at en gerningsmand ligesom må tåle indgrebet i de her sager. Når man har udvist den her vedvarende og ekstreme og skadelige adfærd, bliver vi simpelt hen nødt til at stoppe det. Vi har også spurgt krisecenteret Danner, og de tænker sådan set også, at en fodlænke vil være en rigtig, rigtig god idé.
Så kan man jo så spørge sig selv: Er alle problemer med stalking og partnervold i øvrigt – i Norge har man jo brugt det rigtig meget i partnervoldssager – løst med det her tiltag? Nej, det tror vi ikke på. Der vil stadig væk forekomme stalking, fordi stalking i dag også rigtig ofte foregår digitalt. Og der vil jeg sige, at vi i SF i længere tid har ønsket, at vi får nedsat et udvalg, som kigger på alle de her ting, som kan bruges til at overvåge og stalke med digitalt – airtags og alt mulig andet, hvor man kan forfølge ofrene. Det giver også rigtig god mening, at vi følger op på den side. Det skal i hvert fald ikke betyde, at man ikke går videre med et forslag, som kan hindre den fysiske kontakt, for det er der også bare rigtig meget brug for.
Så vil jeg bare sige til sidst, at vi har hørt rigtig mange gange, at kapaciteten ikke må bestemme straffen; ergo må retspolitikken ikke udfordres af, at vi ikke har pladser i vores fængsler. Det har vi hørt til hudløshed, og jeg har tit sagt: Kapaciteten er i gang med at sætte begrænsninger for, hvad vi kan retspolitisk, for der er ikke pladser, og der er ikke hænder. Nu hører vi så, at kapaciteten bestemmer, om vi kan indføre en ordning med omvendt fodlænke, og vi må jo så tage til efterretning, at ministeren siger, at vi ikke bare sådan lige kan gøre det. Jeg synes jo stadig væk, at it-problemer hos politiet helst ikke må betyde, at vi ikke kan komme videre med den her meget vigtige ordning. Og i Norge er det altså kriminalforsorgen, der ligesom står for den her ordning – det er ikke politiet.
Men med de ord sagt håber jeg, at vi i fællesskab kan drive det her videre, og at vi hurtigst muligt får indført det her, som kan betyde en stor forbedring i voldsudsattes og stalkingudsattes liv. Og så skal jeg til allerallersidst sige, at Enhedslisten også støtter det her forslag – de kan desværre ikke være til stede i salen. Tak for ordet.