Tak for debatten. Jeg synes jo, det er en nødvendig debat, og jeg var i en proces, hvor jeg skulle udvælge, hvilket beslutningsforslag jeg ville fremsætte, som kan være til gavn for grisene, og det var jo svært at vælge. For man kunne jo også have fremsat et forslag om at reducere kastrationen af hangrise og måske sikre, at det skete med bedøvelse. Vi kunne have valgt noget om en senere fravænning af smågrisene. Det kunne være at kæmpe for, at søerne ikke skulle være fikserede, at man laver planer for, at ikke så mange grise skulle have mavesår, eller at vi gjorde noget alvorligt imod de der dyretransporter, som vi jo alligevel ikke kan gøre noget imod, fordi EU siger, at det er en vare, og at den der lille gris bare skal transporteres, hvis der er en køber til den. Så valgte jeg altså det her forslag om halekupering, fordi det jo vedrører alle grise og ikke kun hangrisene, så jeg fik ligesom den størst mulige mængde ved at udvælge det her forslag. Men der kunne sådan set fremsættes andre gode beslutningsforslag, som kunne gøre noget, som kunne arbejde for, at vi fik en bedre dyrevelfærd for grisene.
Jeg synes nok, at det her er så stort et problem, fordi så få kender til det. Altså, vi har jo hovedsagelig en griseproduktion, som foregår indenfor i nogle stalde, og nu har vi så fået et vidnesbyrd om, at der er to folketingspolitikere, der har været inde at se sådan en svinestald, og som egentlig er lidt rystede over det. Så vil jeg sige, at jeg havde en god oplevelse ved at tage ud og besøge en økologisk griseproducent. Han producerer 2.600 slagtegrise om året, så han er altså ikke bare sådan en hyggeøkolog, men han er en landmand, som først har været konventionel svineavler, og som så er gået over til det økologiske, og som har indrettet sin stald, som han syntes det var bedst.
Kan man få noget ud af at putte en chip i øret på en gris? Det koster 10 kr., og der har vi allerede en fordyrelse af produktionen. Men han havde faktisk en produktion, hvor han brugte noget moderne teknik. Der var videoovervågning over det hele, han kunne følge med inde fra computeren, om der var et problem, og han kunne gribe ind, og der var også nogle vægte. Så når grisene skulle ind og have noget at spise, blev de vejet, og så kunne han se, hvor meget de tog på i vægt, og når de kom frem til den dato, hvor de havde slagtevægten, så var der altså lige en udgang til den ene side i stedet for ind til maden. Han skulle ikke ud at fange dem i en eller anden stresset situation, men han brugte sådan set noget teknik til at gøre hele produktionen mere håndterbar.
Havde grisene det så godt? Ja, de vidste jo ikke, hvor de skulle ende, men det var jo stalde med frisk luft, masser af halm og hø, og som havde plads til dem. Det var jo grise, som var lidt forskrækkede, når der kom sådan en folketingspolitiker i hvid sikkerhedsdragt, men det kom de meget hurtigt over, og de var meget nysgerrige. Jeg vil jo sige, at sådan nogle staldforhold ikke er noget, som bare er på én måde, men at det er noget, som kan udvikles. Og kigger man ind i de her konventionelle svinestalde, kan det altså ikke lade sig gøre at komme frem til en god dyrevelfærd, uden at man giver de grise noget mere plads.
Halebid er slemt, og det er halekupering også, og hvis man fortsætter med at have de her stalde, hvor en stor slagtegris på 100 kg kun har 0,65 m² at være på og den har mange andre grise lige ved siden af sig, så har man et staldsystem, som medfører stress for de dyr. Og vi er nødt til at komme frem til noget, hvor grisen har noget rodemateriale, og det er ikke noget, der bare sådan fra i morgen harmonerer med en spaltestald, hvor man skal have gyllen ud af systemet på et tidspunkt. Så vi er nødt til at kigge på noget, hvor vi ikke bare laver et forbud mod halekupering, men hvor vi går ind og ser på, hvad det er for et minimumsareal, en gris skal have, og hvad det er for et rode- og beskæftigelsesmateriale, den skal have, og arbejder aktivt for, at den har så gode vilkår, at den ikke bider naboen i halen.
Vil det medføre dyrere kød? Ja, det vil det. Koster bedre dyrevelfærd? Ja, det gør det. Men der er jo vel også et hensyn at tage til, at vi politisk skal kunne forsvare den produktion, der foregår i Danmark, og jeg kan godt høre, at det her lynhurtigt går hen og bliver et spørgsmål om beskæftigelse og økonomi. Ja, det er det. Men hvad er det, man skal tjene sine penge på? Det er vel ikke dårlig dyrevelfærd. Så er det vel bedre ikke at tjene penge.
Vi er nødt til at se mere kritisk på det her, og vi har som mennesker et ansvar over for de dyr, vi har, og der er man altså nødt til at have bekendtgørelser og regler, som tager hånd om de dyr, vi har ansvaret for. Og indimellem kommer man til at overse de produktionsdyr, vi har, og så bliver det hele et spørgsmål om, hvordan en halvvild hest har det ude i en naturnationalpark. Vi har altså de har 30 millioner grise i vores stalde i Danmark, hvor hovedparten af dem er i konventionel produktion og har meget lidt plads.
Må vi forholde os kritisk til det? Ja, det må vi gerne, og jeg er egentlig glad for, at så mange ordførere i dag har givet udtryk for, at de sådan set kan se, at der er et problem, og det er der jo også, når der i 28 år har været systematisk halekupering, og det bare er noget, der er foregået. Jeg synes, det er ret vildt, at man sådan har en produktion, hvor man ude ved landmanden nu om dage skal ind i sin computer og beskrive, hvad det er for et problem, man har med halebid, og at man så skal skrive lidt om, hvad det er for en handlingsplan, man har, og at der så ikke er nogen kontrol med, om man følger op på den handlingsplan, og når landmanden ligesom har den plan, kan han så halekupere, fordi han engang har haft noget halebid. Så har han en masse smågrise, som på et tidspunkt bliver fravænnet, og så kan han sælge dem til en anden landmand, som udelukkende har en produktion, hvor han opfeder den slags grise. Og der er der ikke nogen krav til, at han skal have nogle staldforhold af en særlig karakter; han skal bare have 0,65 m² pr. gris.
Hvis han i stedet for vælger at eksportere de der grise, har vi jo sådan set firmaer i Danmark, som har sådan en standard for, hvad det er for nogle grise, der skal af sted på den lange rejse, og her er der så et firma, som forbeholder sig retten til at kræve, at grise, der formidles via dette firma, skal være halekuperede efter gældende lovgivning, såfremt køberne af grisene har den nødvendige dokumentation for det. Det vil sige, at landmanden ude i Europa nok skal have et eller andet stykke papir, hvor der står, at han engang har haft problemer med halebid, og at det derfor er nødvendigt for ham at importere nogle grise uden haler.
Så kører hele møllen der, og hvad laver de danske myndigheder? Hvad laver de danske politikere? Ja, det får lov at køre. Jeg synes, det er lidt trist. Så jeg håber virkelig, at vi kan komme frem til nogle løsninger, hvor grisevelfærden i Danmark bliver højnet, og at vi kommer frem til, at vi kan have glade grise med krølle på halen.