Jeg sætter ikke tommelfinger over navnet på forslagsstilleren, da jeg sætter forslagsstilleren meget højt, så den del af talen vil jeg straks vende mig imod.
Tak for ordet, og tak til Enhedslisten for forslaget om at udarbejde en strategi for energieffektiviseringer inden den 1. juni 2023. Jeg vil gerne kvittere for de gode intentioner i forslaget. Vi enige i, at der er behov for et stærkt fokus på energieffektiviseringer, både i husholdninger, virksomheder og offentlige bygninger.
I morgen er det et år siden, Rusland invaderede Ukraine. De sidste 12 måneder har gjort det meget tydeligt for os, hvor vigtigt det er, at vi sparer på energien og bruger den effektivt. Energieffektiviseringer gør os mindre sårbare over for stigende priser. Det mindsker vores afhængighed af importerede fossile brændsler, ikke mindst russisk gas.
Danskerne er i det forgangne år blevet langt mere bevidste om fordele og ulemper, men også om vigtigheden af, at vi bruger energien rigtigt, og jeg tror, at mange af os har været villige til at leve med nogle af ulemperne. Jeg har i hvert fald selv med lidt stigende interesse fulgt med i udsalgspriserne på uldtrøjer den seneste tid. Og i dag er det jo helt normalt, at vi diskuterer energipriser og deler ud af gode sparetips, når man sidder rundt om middagsbordet med gode venner. Jeg tror, mange ligesom jeg selv har downloadet en app, der viser, hvornår elregningen både er mest grøn og billigst og dyr. Og jeg prøver at få mine teenagebørn til at interessere sig for det med samme ildhu, som jeg selv gør.
Det skyldes selvfølgelig, at energipriserne ligger på et langt højere niveau end det, vi har været vant til i mange år. Heldigvis er priserne faldet igen siden august, hvor vi oplevede nogle helt ekstreme priser på både el og gas. Men priserne ligger fortsat strukturelt højere end det, vi er vant til, og høje energipriser motiverer os til at tage action og nedbringe vores energiforbrug. Sidste år reducerede vi således i Danmark vores gasforbrug med hele 19 pct.
Så priserne er et ekstremt vigtigt element i at sætte turbo på danskernes ønske om at udskifte deres gasfyr til fjernvarme eller energieffektive varmepumper. Det får danskerne til at investere i bedre vinduer og lægge mere isolering på loftet. Før min tid som minister har Folketinget gjort det mere attraktivt at vælge en elbil frem for en bil med forbrændingsmotor, og det giver generelt også energieffektivisering, når vi skrotter forbrændingsmotoren og går over på en elbaseret løsning, der som hovedregel er mere energieffektiv.
Vi oplever også danske virksomheder, som prioriterer at blive mere energieffektive, fordi det gavner deres bundlinje, forsyningssikkerheden og gør deres produktion mere grøn. Når vi om få år får indført en CO2-afgift på industrien, bliver erhvervslivet endnu mere motiveret for at investere i energieffektive løsninger. Det er også godt.
Danskerne er og har været gode til at spare på energien. Men vi er ikke ude af energikrisen endnu. Vi skal også indstille os på, at energi højst sandsynligt vil blive ved med at være dyrere end det, vi har været vant til. Vi skal derfor fastholde vores eget og danskernes fokus på gode energivaner og rentable energieffektiviseringer.
Hvorfor indleder jeg min tale sådan her? Jo, det gør jeg for at understrege, at mange af de tiltag, vi gennemfører i disse år, bidrager til øget energieffektivitet. Når vi producerer energi på vind og sol frem for gas, så er det energieffektivt. Når vi elektrificerer vores energiforbrug, sparer på energien og bruger energien mere smart, bliver vi et mere energieffektivt og omkostningseffektivt land. Energieffektivitet er således indlejret i rigtig, rigtig mange af de beslutninger, vi træffer, og er på den måde en levende del af den hverdag, vi lever i, og i den regulering, vi generelt gennemfører.
Jeg vil derfor gerne slå fast, at jeg deler intentionerne i dette beslutningsforslag om, at energieffektivisering er ekstremt vigtigt, men regeringen er ikke enige i timingen for den her strategi. Som I nok ved, er den danske indsats for energieffektiviseringer i høj grad reguleret gennem EU-lovgivning, særlig via to direktiver, nemlig energieffektivitetsdirektivet og bygningsdirektivet. Det er rigtig godt, for så sparer hele EU og ikke kun Danmark på energien, og det åbner i øvrigt også et ret stort eksportmarked for danske virksomheder.
Der pågår netop nu forhandlinger i EU om de to direktiver. Danmark arbejder her ud fra de ambitiøse forhandlingsmandater, som blev fastlagt under den tidligere regering med stor opbakning i Folketinget. En strategi for energieffektiviseringer inden sommer vil ikke kunne tage bestik af den kommende regulering fra EU. Det betyder risiko for, at strategien bliver mangelfuld og hurtigt forældet. Regeringen vil derfor afvente udfaldet heraf, så rammerne for vores arbejde er kendte, og så vi bruger ressourcerne bedst muligt.
Afslutningsvis vil jeg sige: Indsatsen for energieffektivisering vil fortsætte. Dagsordenen er vigtig, og når EU-lovgivningen er på plads, vil vi selvfølgelig kigge samlet på indsatsen og lægge en plan for, hvordan vi kan leve op til de nye krav. Her ser vi frem til at drøfte de videre indsatser for en ambitiøs energieffektiviseringspolitik med partierne i Folketinget. Tak for ordet. Jeg ser frem til den videre drøftelse.