Tak. Jeg vil gerne starte med at sige tak til forslagsstillerne for at fremsætte det her beslutningsforslag, som sætter fokus på en efter min mening utrolig vigtig problemstilling, nemlig mere fleksibel hjælp til borgere med handicap, herunder i forbindelse med flytning mellem kommuner. Beslutningsforslaget pålægger regeringen inden udgangen af oktober i år at fremsætte et lovforslag om afbureaukratisering af og mere fleksibel hjælp til borgere med handicap. Lovforslaget skal indebære, at borgere kan beholde de hjælpemidler og tilbud om hjælp, som de var visiteret til i fraflytningskommunen, i en periode på mindst 2 år efter flytning til en anden kommune, med mindre der sker ændringer i deres situation eller livsvilkår.
Jeg vil gerne sige indledningsvis, at vi fra regeringens side for så vidt deler intentionen bag beslutningsforslaget, om end vi ikke kan støtte det i sin konkrete udformning. Men det vil jeg vende tilbage til.
I et velfærdssamfund er det klart, at man som borger med funktionsnedsættelse ikke skal leve med angsten for pludselig at miste al den hjælp, som man er afhængig af for at kunne få hverdagen til at fungere. Og derfor deler vi selvfølgelig intentionen, men vi mener ikke, at den skal føres ud i livet ved at fastlåse hjælpen i en periode på 2 år, hvis man flytter til en anden kommune. I stedet mener vi, at man bør styrke borgernes retssikkerhed generelt, og her har både den tidligere regering og den nuværende regering allerede sammen med Folketingets øvrige partier taget nogle initiativer. Og jeg vil sige, at med den økonomiaftale, der er landet i går, mener jeg, vi tager et væsentligt skridt i den retning, idet at vi skal ind og kigge på en ny model for merudgiftsydelsen. Og er man borger med handicap eller forældre til børn med handicap, er en af de største frustrationer i hverdagen, at man skal kæmpe fra regning til regning, og i øvrigt at kommunerne også der har – selvfølgelig, for vi har jo kommunalt selvstyre i Danmark – forskellige måder at gribe det an på. Og med den aftale, der er landet med økonomiaftalen i går, er kommunerne og regeringen blevet enige om, at der skal laves en ny model for merudgiftsydelsen. Det vil sige, at i forhold til den enkeltstående ting, som skaber størst problemer for borgere med handicap, skal vi have lavet en ny model, og dermed løser vi efter min mening et af de store problemer, der er forbundet med de forskelle, som ligger bag det her beslutningsforslag.
Så vil jeg i øvrigt fremhæve den retssikkerhedspakke, som der blev afsat midler til med SSA-aftalen fra 2022 til 2025, og det vil sige en aftale, som de fleste partier i Folketinget har været med til at lave. Den har titlen »Borgeren i centrum«, og meningen med den er, at den skal styrke både tillid og samarbejde og borgerinddragelse og tryghed, forudsigelighed og kontinuitet i forhold til den hjælp, den enkelte får. Jeg vil bare nævne nogle ting fra den pakke, f.eks. initiativet om lovændring om skærpet krav til kommunalbestyrelsens behandling af Danmarkskortet, som trådte i kraft sidste år. Der er alle kommuner langt fra med endnu, men idéen med Danmarkskortet var at få kommunalbestyrelsen til at behandle Danmarkskortet. Så er der initiativet omkring et handicapbarometer til måling af juridisk sagsbehandlingskvalitet, som er i fuld gang, og der er initiativet om juridisk serviceeftersyn, hvor kommunerne får pligt til at genoptage sager, hvor afgørelsen er ugyldig. Det er også i fuld gang.
Så selv om vi gennem en årrække har iværksat en række initiativer i forhold til at understøtte kvaliteten af kommunernes sagsbehandling, f.eks. retssikkerhedspakken, som jeg har nævnt her, mener jeg også, der er brug for yderligere tiltag, og det er økonomiaftalen fra i går også et udtryk for.
Så mener vi i øvrigt, at vi skal se på forenkling af lovgivningen, så den er nemmere at forstå og nemmere at administrere, så der bliver truffet flere rigtige afgørelser. Det er vigtigt, at vi får hjulpet kommunerne med at få adgang til den rette højt specialiserede viden om målgrupper og indsatser. Den viden er selvfølgelig fuldstændig afgørende for at kunne træffe de rigtige afgørelser for den enkelte borgere, også i de særlig komplekse sager. Derfor indeholder regeringsgrundlaget et væsentligt element, nemlig specialeplanlægningen. Med indførelsen af specialeplanlægning på den højt specialiserede del af handicapområdet vil vi skabe en organisering af området, der sikrer, at der er en fælles faglig forståelse og en fælles viden, fælles kompetencer og fælles forståelse af indsatser i forhold til de enkelte specialeområder. Og det skal jo gerne afbøde nogle af de store forskelle, vi ser i den behandling, borgere med handicap får.
Men lad mig sige, hvad der så er begrundelserne for ikke at kunne støtte beslutningsforslaget. Den første del af beslutningsforslaget handler om at beholde sine hjælpemidler og tilbud om hjælp i en periode på mindst 2 år, hvis man flytter til en anden kommune. For de hjælpemidler, som man har fået bevilget, og som man fortsat har behov for, gælder det allerede i dag, at man kan tage dem med sig, hvis man flytter til en anden kommune. Man kan altså tage sin kørestol, sin benprotese eller sit synskompenserende oplæsningsprogram til computeren med sig ved flytning, og først når der opstår behov for reparation eller udskiftning af hjælpemidlet eller der opstår behov for et nyt hjælpemiddel, og det kan være, fordi hjælpebehovet har ændret sig, skal man søge i den nye kommune, man flytter hen til. Og derfor kan man sige, at den del af beslutningsforslaget allerede er gældende ret, altså at man kan beholde sit hjælpemiddel.
I forhold til at beholde den øvrige hjælp ud over hjælpemidlet, som fraflytningskommunen har visiteret til – det kan være en hjælperordning, eller det kan være socialpædagogisk støtte – er der nogle mere principielle indvendinger, og det er jo selvfølgelig, fordi vi har kommunalt selvstyre i Danmark. Det kender vi fra alle velfærdsområder, som er under kommunerne, hvor det altså er sådan, at der er forskel på, hvilket serviceniveau man har lagt. Det gælder i folkeskolen, det gælder i ældreplejen, og det gælder i forhold til borgere med handicap. Og der støder vi selvfølgelig jævnligt på diskussionerne om, om det så betyder, at folkeskolen skal være hundrede procent ens i alle kommuner, så børn kan flytte fra den ene skole til den anden, eller om det betyder, at serviceniveauet skal være hundrede procent ens i alle kommuner, så man kan få det samme. Eller er det sådan, at når man går til valg i forbindelse med kommunalvalg, er ens stemme med til at afgøre, at her i kommunen har vi valgt, at borgere med handicap skal have bedre hjælp, bedre støtte, end man har valgt andre steder, hvor man har valgt at prioritere pengene på eksempelvis skoler?
Man kan sige, at med det kommunale selvstyre kommer altså, at der er forskel på, hvilket serviceniveau der er, og derfor er vi inde og pille ved noget meget principielt, hvis man siger, at man i al fremtid skal kunne beholde det serviceniveau, som man har haft i den kommune, man er fraflyttet. På samme måde kan et barn, der går i folkeskolen, ikke påberåbe sig, at fordi man som elev har gået i en klasse i en kommune, hvor man har valgt en klassekvotient på 18, så skal det samme være tilfældet, når man flytter til en ny kommune. Så man kan sige, at de forskelle, der er mellem serviceniveauer kommuner imellem, er der også på alle de andre velfærdsområder, og det, der så selvfølgelig er udfordringen for borgere med handicap, er, at i modsætning til eksemplet med skolebarnet er det her noget, der er meget tættere på en selv. Det samme gælder i øvrigt for ældrepolitikken.
Men spørgsmålet om det kommunale selvstyre er selvfølgelig afgørende, og en kommune skal kunne fastlægge sit eget serviceniveau og ikke være bundet af andre kommuners beslutninger. Og så er det selvfølgelig omvendt også klart, at forskellene ikke må blive for store, og slet ikke når vi taler om noget, der er så tæt inde på borgeren som det her. Der vil jeg gerne fremhæve lige præcis den del omkring merudgiftsydelser, som vi har besluttet i går, hvor det, at vi laver en ny model, vil betyde, at man i hvert fald på en del af handicapområdet kommer til at få en meget mere ensartet struktur. Men hjælpen til den enkelte borger skal jo gives ud fra en konkret og individuel vurdering. Og man kan sige, når vi kigger på specialeplanlægning, at noget af det, der jo er afgørende, er, at man eksempelvis på folkeskoleområdet har det, der hedder fælles mål. Man kan godt diskutere, om der er blevet lavet lidt for mange fælles mål, men man har dog en eller anden fælles idé om, hvad det er, man forestiller sig med historieundervisning i folkeskolen.
Det, der kan være udfordringen på handicapområdet, er, at vi ikke har samme forestilling om, hvad der egentlig skal til. Derfor går jeg og regeringen mægtig meget op i specialeplanlægning, fordi den systematik, vi kender fra sundhedsområdet, og den systematik, vi kender fra skoleområdet, ikke gør sig gældende, når vi taler om borgere med handicap. Og derfor bliver udsvingene i det serviceniveau, man får, ikke tilsvarende forskellen på en klassekvotient på 18 og 22, men væsentlig meget større, altså forskellen mellem de forskellige måder, man tackler et handicap på, som egentlig ikke nødvendigvis hænger sammen med serviceniveauet, men som simpelt hen hænger sammen med en manglende viden om og en manglende beskrivelse af, hvad den gode måde er at tackle forskellige typer af et handicap på.
Jeg mener så også, at det at skabe for mange bindinger af den her karakter, ud over at pille ved det kommunale selvstyre, også åbner op for en mulighed for at spekulere i postnummer. Det har vi haft tidligere på børneområdet, og det er ikke vanvittig hensigtsmæssigt, så der ligger altså nogle principielle udfordringer i forbindelse med det, hvis man gik ind og besluttede det her. Så en del af beslutningsforslaget er allerede gældende ret, og en del af beslutningsforslaget mener jeg simpelt hen pirker til noget, som kan blive enormt problematisk.
Det ændrer ikke på, at intentionen bag beslutningsforslaget er god nok, altså at vi skal kigge på, hvordan vi sikrer, at der er et ordentligt velfærdssamfund omkring borgere med handicap, herunder i forbindelse med flytning mellem kommuner, fordi man som borger selvfølgelig ikke skal være stavnsbundet. Og der mener jeg, vi har taget det første skridt, måske faktisk et af de allervigtigste, i forbindelse med den aftale, vi har lavet med kommunerne i går, om merudgiftsydelsen, så det glæder jeg mig rigtig meget til at kigge nærmere ind i.
Vi har givet håndslag på, at den konkrete udmøntning af det vil blive lavet i fællesskab med parterne på området, det vil bl.a. sige Danske Handicaporganisationer, KL og regeringen og andre. Så det er bare for at sige, at der synes jeg, vi får taget et væsentligt skridt i den retning. Og jeg vil selvfølgelig også være åben over for andre ting. Nu har vi taget et skridt med merudgiftsydelsen, og der kan være andre områder, hvor man sådan ret konkret kan gå ind og sige: Her kan vi lave en langt bedre model end den, der er i dag. For der er gevaldige udfordringer med den måde, handicapområdet er organiseret på, efter min mening. Tak for ordet.