Tak for det, formand. Og undskyld min forvirring. Der er flere ordførere, der har anført, at det her forslag har været fremsat før, og det har det. Men vi har fået en ny regering, og vi har fået 65 nye friske medlemmer af det her Ting, og vi havde jo en forhåbning om, at det kunne have fået fornuftens stemme ind i det danske Folketing. For det her er fornuft, og det er et forslag, som er rimeligt og retfærdigt over for de unge mennesker i Danmark. I USA, som vi jo beundrer, og det ærgrer mig, at jeg ikke fik spurgt hr. Mads Fuglede herom, er det jo sådan, at man, hvis man bliver født der, så automatisk bliver statsborger der. Ja, man kan endda blive præsident, og jeg ved jo, at hr. Mads Fuglede er en stor beundrer af den amerikanske kultur og den amerikanske drøm, og derfor tænker jeg jo, at vi i hvert fald burde kunne få ordføreren til at forstå forslagets betydning.
Men det er jo ikke sådan, det er i Danmark. Eldison Abulovic er født i Aalborg – det er selvfølgelig også derfor, jeg nævner ham, det er jo min valgkreds – og han tænker i perioder dag og nat over, hvorfor han ikke er dansk statsborger. Han føler sig udelukket fra sit land. Han er født i Aalborg, han er opvokset på Als, han er ikke kriminel, han har gået i en dansk børnehave, folkeskole og på en ungdomsuddannelse, han har fået en læreplads som speditør, og han arbejder med lastbiltransport, men han kan ikke nemt blive dansk statsborger, fordi hans forældre flygtede fra den grusomme krig i Jugoslavien og de ikke er danske statsborgere, og det gør det jo vanskeligt for en som ham, og det har gjort det vanskeligt for ham. Han har ikke kunnet tage på studieture eller ferierejser, og mange af de her unge kan jo ikke få et job, hvor de skal rejse ud i verden, fordi de så skal søge om visum, og der er bøvl og besvær. De kan ikke blive politi- eller fængselsbetjente, og dem har vi jo brug for, og de har ikke stemmeret til folketingsvalget – det har mange ordførere også berørt – tusinder af dem kan ikke stemme ved et folketingsvalg.
Det er et stort demokratisk problem, når borgere, som er født og opvokset i Danmark, sættes bagerst i køen til medbestemmelse og medborgerskab. Det er også sværere for dem at optage et lån, og når de så, efter at de har boet her hele deres liv, ønsker at få et statsborgerskab, tager det dem mange år, og det kan koste dem i tusindvis af kroner i gebyrer. Det hører vi dog nu regeringen vil ændre på, og tak for det. Men det er alt for mange, som ikke får muligheden for at blive det, de ønsker, nemlig at være danske statsborgere, og de føler sig som danske. Aarhus Universitet og Danmarks Statistik har lavet en undersøgelse, hvor man har spurgt 1.446 unge mennesker, som på en skala fra 1 til 10 skulle svare på, hvor vigtigt det er at være dansk for den person, du er – hvor 1 var mindst vigtigt og 10 var mest vigtigt – og de unge med en dansk oprindelse havde et gennemsnit på 6,8, mens efterkommere uden et dansk statsborgerskab havde et gennemsnit på 7,4. Det er vigtigt for dem at være danske, det er vigtigt for dem at føle sig som danske.
Det er jo ikke, fordi vi med det her forslag slipper alle øvrige krav. Man skal have aflagt folkeskolens afsluttende prøver med et gennemsnit på mindst 0,2 efter syvtrinsskalaen, man må ikke være til fare for Danmarks sikkerhed, man må ikke have begået alvorlig kriminalitet, og man må heller ikke have retssager, der kører imod en, men det helt fundamentale er, at man, når man er født og opvokset i Danmark og man opfylder de betingelser, så skal have en lettere adgang til et dansk statsborgerskab.
Med forslaget vil vi jo også sikre, at vi overholder internationale forpligtigelser. Som vi har hørt det i behandlingen af forslaget, vurderer Institut for Menneskerettigheder, at vi ikke lever op til vores internationale forpligtigelser, som ifølge konventionen om statsborgerret siger, at det skal være lettere for personer, der er født og opvokset i et land, at opnå statsborgerskab. Det lever vi ikke op til i dag, vurderer Institut for Menneskerettigheder. Det ønsker vi at vi skal, og de regler, som vi foreslår, er jo netop ikke rabiate eller urimelige. De er, som hr. Peder Hvelplund så fint sagde det, regler, der har været der tidligere, regler, der har virket, regler, som mange af de partier, der sidder i det danske Folketing, igennem tiden har forsvaret, og som de endda har kæmpet for. Så det har virket, og det kan virke igen, det vil sikre lige rettigheder, og det vil sikre bedre muligheder, det vil styrke integrationen, det vil styrke demokratiet, og det vil styrke Danmark, og det er jo derfor, vi går ind for forslaget, og vi håber, at andre vil gå med. Tak for ordet.