Tak. Modsat andre i den her sal er vi ikke bange for ligestilling i samfundet. Vi vil gerne, at de, der er en del af det danske samfund og aktivt har et ønske om at blive i samfundet, skal have mulighed for det uden konstant at have hængende over hovedet, at de kun er her på lånt tid. Når man har været i Danmark længe og udsigten tyder på, at man kommer til at bruge resten af sit liv her i landet, skal man også have mulighed for at deltage i det danske samfund på lige vilkår med alle os andre.
Igennem mange år har vi jo i Danmark strammet udlændingeloven. Vi har skabt et samfund, hvor vi indskrænker nogle menneskers rettigheder, selv om der er tale om mennesker, der har boet i Danmark i mange år. Vi taler om mennesker, som måske endda er født her i landet. For dem har vi skabt et samfund, hvor man ikke kan tage en uddannelse, for så risikerer man at forsinke sin egen mulighed for at få permanent ophold.
Man står derfor med et urimeligt valg, og man må undlade at uddanne sig, hvis man ønsker at sikre sig en fremtid i Danmark. Men vi lever altså i et land, hvor uddannelse er en af adgangsbilletterne til det danske arbejdsmarked. Derfor er det vanvittig urimeligt, at vi så siger til den her gruppe af unge mennesker, at det ikke kan betale sig for dem at tage en uddannelse, fordi det jo så forsinker deres egen mulighed for at få rettigheder her i landet. Det skaber andenrangsborgere, og det skaber et B-hold uden uddannelse og uden rettigheder her i landet.
Samtidig står vi jo så også med en regering, som ønsker, at flere unge skal tage en erhvervsuddannelse. Det ønsker vi også i Enhedslisten. Men dem, som er i Danmark på midlertidigt ophold og gerne vil have permanent ophold, bliver faktisk forsinket, hvis de tager en erhvervsuddannelse. Faktisk vil jeg gå så langt som at sige, at de bliver straffet for at tage en erhvervsuddannelse.
At regeringens politik på det her område ikke hænger sammen, er ikke nyt for os i Enhedslisten. Men jeg synes, at man især i forhold til erhvervsuddannelserne står tilbage med et meget stort spørgsmål. Den tidligere regering og den tidligere udlændingeminister – faktisk ikke bare den tidligere udlændingeminister, men også den nuværende udlændingeminister – har selv sagt, at læretiden under erhvervsuddannelser skal medregnes, når man søger om permanent ophold.
Faktisk var der et lovforslag klar, som man bare kan fremsætte, og så skal vi nok trykke på knapperne og sørge for, at det kan blive vedtaget. Derfor undrer det mig også lidt, at både ministeren, hr. Kasper Sand Kjær og hr. Mads Fuglede siger: Ja, ja, det der med erhvervsuddannelserne kan vi godt kigge på – det skal tælle med. Altså, venner, det er klar. Det ligger klar. Vi kan bare gennemføre det. Vi skal nok støtte det, hvis I lægger det frem i Folketingssalen.
Jeg kan heller ikke forstå, at det, at man tager en pædagoguddannelse, en sygeplejerskeuddannelse eller en maskinmesteruddannelse, som jo er videregående uddannelser, hvor man også er ude i praktik og bidrager til samfundet og derfor ikke kan have et arbejde ved siden af, ikke tæller med, når man søger om permanent ophold. Jeg synes, at al uddannelse burde tælle med. Men vi burde da som minimum kunne blive enige om at sikre, at de uddannelser, hvor beskæftigelse faktisk på en eller anden måde er en del af det, også tæller med, og jeg synes, at det er virkelig ærgerligt, hvis vi herinde i Folketingssalen ikke kan blive enige om, at det skal tælle med.
Jeg kan slet ikke forstå, at en socialdemokratisk udlændingeminister og en socialdemokratisk statsminister, altså ministre, som kommer fra et parti, som i den grad er bygget på at sikre lige adgang til uddannelse og at sikre lige muligheder for uddannelse, og som altid har arbejdet for, at arbejderklassen skulle løftes fra at være ufaglært til faglært, ikke synes, at det samme gælder i udlændingepolitikken. Det er mig uforståeligt. Det kan jo være, at jeg kan få en socialdemokratisk historielektion ved lejlighed, hvor jeg så kan få forklaret, hvordan det hænger sammen.
Jeg vil sige tak til Radikale Venstre for at have fremsat det her beslutningsforslag. Vi kan meget varmt bakke det op i Enhedslisten og glæder os til udvalgsarbejdet. Så synes jeg også, at vi i udvalget skal bruge noget tid på at finde ud af, hvad det præcis er for nogle dele, som regeringen ikke kan bakke op om. For så må vi da kunne få udpenslet, hvad det så er for nogle dele, regeringen kan bakke op om, så vi kan få dem vedtaget.
Vi har jo hørt, bl.a. fra partiet Moderaterne, at nu skulle det være slut med den såkaldt fjollede udlændingepolitik. Det er da det, det her beslutningsforslag handler om at gøre op med, og alligevel kan Moderaterne ikke støtte det. Det kommer bag på os i Enhedslisten. Vi kan i hvert fald støtte det, og vi glæder os til udvalgsarbejdet.