Jeg gik egentlig herned i Folketingssalen i et allerhelvedes humør – det må man måske ikke sige, men så i et pokkers humør – for jeg er så dybt irriteret på de her menneskers vegne over, at vi ikke er kommet længere med hensyn til de udsatte mennesker, som det her handler om. Men jeg vil så også sige, at efterhånden som jeg har siddet og lyttet til debatten, bliver jeg også gladere indvendig, for der er rigtig mange i den her Folketingssal, som faktisk er optaget af de her mennesker, og som gerne vil gøre noget for de her mennesker. Det er også derfor, det er så frustrerende, at vi ikke er kommet videre med det endnu. Men jeg opfatter det faktisk som et oprigtigt ønske om at gøre noget i forhold til de mest udsatte stofbrugere. Sidst vi havde debatten, var vi jo sådan set også enige om, at der skulle ske noget – der er bare ikke rigtig sket noget. Og så har den nye regering jo droppet at gennedsætte den arbejdsgruppe, som blev sat i gang i sidste periode, og det er baggrunden for, at vi tager debatten en gang til.
SF's holdning er i hvert fald, at man ikke kan straffe sig ud af afhængighed. Jeg ville sådan ønske, at vi kunne begynde at anskue afhængighed som et sundhedsproblem i stedet for et kriminalitetsproblem. Vi kunne aldrig finde på at anskue alle mulige andre afhængighedsproblemer på den måde. Hvis man har et alkoholproblem, så får man hjælp; hvis man er overvægtig, så får man hjælp. Hvorfor skal det være sådan, at når det handler om stoffer af forskellig art, substanser, som folk dulmer et tit smertefuldt liv med, så reagerer vi med straf? Det er jo helt skørt og vanvittigt.
Sidste gang mente og den her gang mener rigtig mange partier, at vi ikke skal jagte mennesker, der er afhængige af stoffer. Politiet skal koncentrere sig om at gå efter bagmændene – ikke dem, som kæmper med et problem. Vi bør møde dem med hjælp i stedet for straf. Men jeg må også bare sige, at selv om vi var enige om det i forståelsespapiret i den tidligere regeringsperiode – vi endda fik et løfte fra den nuværende statsminister om et id-kort til de mest udsatte stofbrugere – så er der bare ikke rigtig sket noget. Den tidligere regering leverede aldrig på statsministerens løfte, selv om det kunne tage lidt af presset af de mest udsatte borgere – og heller ikke engang selv om der var et flertal for at gå den vej. Det er jo virkelig urkomisk. Det stod jo i det tidligere forståelsespapir. Og arbejdsgruppen, som vi så i fællesskab fik nedsat sidste gang med en beretning, blev forhalet lige netop så meget, at den aldrig nogen sinde kom til at levere noget, og det, der lå, viser jo også, at det i høj grad blev syltet i en proces, som var meget problematisk.
Det kan godt være, at det er lidt unfair at sige det sådan, men det kan næsten føles, som om der sidder nogen og blokerer for, at det her kan blive til noget. Vi har i 16 år gået rundt og troet, at det her system, vi har, hvor politiet kan give en advarsel og lade være med at konfiskere stoffet, blev brugt. Vi kunne godt se, at antallet af advarsler var rigtig lavt, men at de så i et svar pludselig angiver, at de sådan set ikke har de sociale og sundhedsmæssige oplysninger, der gør, at de kan vurdere, om en borger skal have en advarsel, er jo helt skørt – hvorfor har de ikke sagt noget om det? Jeg ved, at fru Pernille Skipper fra Enhedslisten har haft justitsministeren i samråd omkring problemstillingen, og det er aldrig blevet nævnt, at det havde de sådan set ikke muligheden for. Og det er jo derfor, at vi tyer til det her id-kort, for så har man i det mindste noget, man kan vise, altså et fysisk bevis på, at man er i den målgruppe.
Jeg er godt klar over, at det ikke bare er en nem ting at skabe sådan et id-kort, men vi laver så mange andre identifikationsløsninger, så noget må man jo simpelt hen kunne gøre på det her område. Og jeg vil til enhver tid mene, at det er mindre stigmatiserende at have et id-kort at forevise for at undgå at få konfiskeret sine stoffer og blive sendt en tur i retten, end det er ikke at have et id-kort, så man får konfiskeret sine stoffer og kommer i retten og måske endda skal tage et par sexkunder mere den dag, fordi man så skal skaffe penge til nogle nye ting. Det synes jeg i hvert fald ikke er værdigt, og mange har nævnt lige præcis værdighed i dag.
Jeg tror, at der, hvor hunden ligger begravet, i virkeligheden er i forhold til politiet og Justitsministeriet, og det er derfor, jeg også er ret irriteret over, at de to gange, jeg har fremsat det her forslag og har ønsket, at det skulle behandles i Retsudvalget, så havner det hos socialministeren. Men det er i virkeligheden dem, der sidder med nøglen til, at vi kan få løst det her problem. Det er politiet, der mener, at et id-kort ikke er en god løsning, fordi de har nogle hensyn at tage til efterforskning og andre ting – det siger de. Men vi hørte på nøjagtig de samme bekymringer i forhold til heroinbehandling og fixerum og den slags, og der er ikke nogen, der tænker, at vi skal rulle det tilbage. I øvrigt har vi jo et advarselssystem allerede, som burde undtage lige præcis den her målgruppe. At de så får et id-kort, kan jeg bare slet ikke se skulle skabe de problemer, som man mener.
Jeg kan forstå, at i arbejdsgruppen har politiet ikke villet lægge dokumentation frem for, hvordan de arbejder med de her advarsler, så vi kan sådan set ikke engang få et indblik i, hvordan de laver de her ting. Min tese er, at de ikke laver dem, og at de ikke undersøger det – og det har de jo også sagt at de ikke kan – og at det er derfor, de ikke er så glade for at lægge dokumentation frem.
Den anden ting er, at ud over at de ikke vil lægge det frem, har de sådan set forkastet alle andre løsningsforslag, der bliver lagt på bordet. Nogle har foreslået, at der skulle være en lovændring, hvor man ændrer, at de »kan« give en advarsel, til, at de »skal« give en advarsel. Det er også blevet forkastet. Der er spørgsmålet om, om man kunne lave en eller anden afkrydsningsrude, så politiet ligesom kan vise, at de har lavet en undersøgelse af, om den her borger skal have en advarsel. Det er også blevet forkastet. Der er sådan set ikke rigtig kommet nogen løsninger ud. Så min vurdering er sådan set – og det må jo stå for egen regning – at det er politiet og Justitsministeriet, vi skal have fat i for at få løst problemerne for den her gruppe. Jeg synes ikke, vi kan være det bekendt over for de mest udsatte borgere. Jeg synes faktisk, det lidt er at gøre grin med dem, at vi inviterer dem ind i en arbejdsgruppe for derefter at forkaste hvert eneste forslag, de har. Det synes jeg ikke er værdigt.
Nu bliver vi så stillet en ny løsning i udsigt. Vi ved ikke helt, hvad den kommer til at indeholde, men vi kan forstå, at den er mangefacetteret, og at der kommer en god løsning – på et eller andet tidspunkt i hvert fald. Det må vi jo så afvente og se. Regeringen sidder jo med et flertal og med nøglen til at få det her løst. Jeg håber bare på de udsattes vegne, at vi virkelig kommer videre ad den her vej.
Jeg er jo fuldstændig enig med dem, som har nævnt, at afkriminalisering sådan set var det, vi bare kunne gøre, og så havde vi løst den her udfordring. Det kommer der aldrig nogen sinde et politisk flertal for, tror jeg. Det vil der altid være regeringer der sidder og blokerer for kan blive en løsning. Men det her med at kunne hjælpe de mest udsatte borgere tror jeg vi kan blive enige om, og det er derfor, at vi i SF tænkte, at det her id-kort kunne være en løsning, hvor vi for en gangs skyld kunne enes om at gøre noget i forhold til en gruppe, som alle jo kan se virkelig har det svært.
Det er jo rigtigt, at man også godt kan tilbyde dem misbrugsbehandling og alt muligt andet, som andre har nævnt, men jeg tror bare, at forskellige afhængigheder kræver forskellige løsninger: Nogle vil have gavn af misbrugsbehandling; nogle vil have gavn af et id-kort; andre vil have gavn af heroinbehandling. Jeg tror virkelig, det er individuelt, og der er ikke en one size fits all-løsning i forhold til de her mennesker.
Lad os håbe på, at der kommer en løsning den her gang. Jeg takker i hvert fald for debatten. Det er trods alt opløftende, at vi er så mange herinde, som gerne vil de her mennesker det godt. Så lad os se, om vi ikke denne gang kan trille en eller anden løsning i mål. Det håber jeg. Tak for debatten.