Tak for ordet. I dag giver vi den danske regering en unik mulighed, en mulighed for at stoppe den kortsigtede, uforståelige, uansvarlige og uetiske beslutning om at åbne dansk minkavl igen. Stemmer regeringen for det her forslag om at gøre forbuddet mod minkavl permanent, som vi i Socialistisk Folkeparti har fremsat sammen med Enhedslisten og Alternativet, så lover jeg til gengæld, at ministeren ikke kommer til at høre ét ord fra mig om hverken fodslæberi, hykleri, zigzagkurs eller noget som helst andet. For det er ingen skam at blive klogere, og selv om beslutningen om at lukke produktionen skulle have været taget for mange år siden, er det aldrig for sent at gøre det rigtige.
Ser jeg realistisk på det, også ud fra debatten i dag, så er der dog ikke meget, der tyder på, at Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne vender på en tallerken og lytter til hverken SF, Danmarks Naturfredningsforening, Dyrenes Beskyttelse eller andre aktører i den her sag. Nej, på grund af minksagen, som har fyldt så meget, er minkavl blevet til symbolpolitik, der har gjort regeringstoppen uimodtagelig over for rationelle argumenter om dyrevelfærd og miljø, og det er altså trist at være vidne til. Men fordi jeg mener, at det er vigtigt, at dyrene har en stemme her på Christiansborg, fordi jeg mener, at miljøet skal sættes over profitten, og fordi jeg mener, det er en skændsel, at borgerne nu skal til at betale for en genopstart af minkavl i Danmark, når man nu endelig var blevet fri, så jeg har nu alligevel tænkt mig at udfolde, hvorfor SF og jeg mener, at vi bør skrive minkavl ind i historiebøgerne og lade det blive dér for altid.
For når det kommer til behandlingen af andre arter, er vi etisk inkonsistente i Danmark. Lad mig give et eksempel. I Danmark er det ulovligt at spærre en ræv permanent inde i et bur for at flå den for dens pels, men gør man det samme med en chinchilla, er det helt okay. I Danmark har opdræt af harer i enhver form for anlæg, herunder bure, været forbudt siden 1997. Vil man spærre en kanin inde på samme måde, er der dog ikke nogen minimumsstandarder. I Danmark vil vi udfase buræg – det er uetisk at putte høns i bure, lyder det – men samtidig genstarter vi aktivt minkavl. Mink må gerne spærres inde i bure, må man forstå. Uanset om man går ind for permanent indespærring af uskyldige dyr eller ej, må man erkende, at vores regler på det her område er dobbeltmoralske, og at de ikke giver mening.
Hvad der til gengæld giver mening og er etisk konsistent, er at sige, at dyr ikke skal tilbringe hele deres tilværelse i et lillebitte bur. Det er uetisk, og det hører fortiden til, og når det kommer til mink, som vi debatterer i dag, så er det uetisk af en hel række af grunde. Mink er solitære dyr. De kan altså bedst lide at være alene. Alligevel står de tusindvis tæt sammen, op og ned ad hinanden i produktionen. Mink er territoriale dyr, der i naturen bevæger sig over kæmpestore områder. Et bur kan aldrig leve op til deres behov. Mink er aktive rovdyr med svømmehud mellem tæerne, de lever både til lands og i vand. Intet bur kan tilnærmelsesvis give dem muligheden for at røre sig på den måde, som en mink har behov for. Og det er da også derfor, at regeringens rådgivende organ Det Dyreetiske Råd i deres seneste udtalelse klart har sagt, at hold af mink i de eksisterende bure ikke er acceptabelt. Det er regeringen tydeligvis ikke enig i. Men det er til gengæld 1,7 millioner borgere i Europa, der aktivt har skrevet under for at få forbudt pelsdyravl en gang for alle. Næsten 60.000 af de her underskrifter kommer altså fra lille Danmark, og det er mere, end hvad der skal til for at få fremsat et borgerforslag. Så også en tak til jer her fra SF – en tak til alle de mennesker, der har skrevet under.
At så mange borgere har skrevet under, er ikke bare bemærkelsesværdigt; det bør også have betydning for Danmarks overvejelser om at genstarte produktionen, for de mange underskrifter kan ende med at betyde, at minkproduktion bliver forbudt i hele EU inden for en overskuelig årrække, og eftersom mange lande allerede har forbudt det, er det ret sandsynligt, at det kommer til at ske, fordi de lande jo nok vil bakke op om et europæisk forbud. Det er jo altså lande som Østrig og Holland, og der er også lande som Kroatien og Slovenien, Italien, Frankrig, Estland, Norge og mange andre, som har besluttet at forbyde minkavl, og der er en kæmpe folkelig bevægelse imod det.
Men ikke nok med det: Et EU-forbud mod minkavl kan også komme ad en anden vej. Ifølge Fødevareministeriet selv er der nemlig risiko for eller chance for, om man vil, at mink kommer på listen over ikkehjemmehørende invasive arter og dermed bliver forbudt at opdrætte i EU af hensyn til den store skade, som de forvolder på naturen, når de slipper ud. Og ifølge Fødevareministeriet kan det altså allerede ske fra år 2024, dvs. næste år. Det betyder altså, at regeringen lige nu genstarter en produktion, der om få år risikerer at skulle nedlægges igen. Og det bliver værre endnu. Man tillader nemlig ikke bare produktionen at starte igen, nej, man beder ligefrem skatteborgerne om at betale for opstarten med opstartsbonus til minkavlerne og skattefinansiering af hovedparten af de smitteforebyggende tiltag. Det er altså absurd, og det kan enhver med øjne i hovedet se.
Jeg må også sige, at det faktisk overrasker mig, at corona ikke har gjort Folketinget klogere, når det kommer til zoonotiske sygdomme – altså sygdomme, der spreder sig mellem dyr og mennesker – for når regeringen genåbner minkavl, gør den det, til trods for at vi ved, at minkavl giver optimale vilkår for smittespredning. Den gør det, til trods for at højpatogen fugleinfluenza, H5N1, altså den ekstremt farlige fugleinfluenza, er konstateret hos mink i Spanien, og det har skabt stor bekymring i forskningsmiljøet, fordi man er bange for, at den på et tidspunkt bliver bedre til at smitte mennesker og potentielt også fra menneske til menneske, hvilket ville være katastrofalt, fordi dødeligheden er så høj.
Man starter det også op, til trods for at FN's miljøprogram har udpeget intensiv animalsk produktion, f.eks. netop minkavl, som en af de helt store risici i forhold til udviklingen af fremtidige pandemier. Og vores egen SSI-direktør, Henrik Ullum, sagde i dag i forbindelse med 3-årsdagen for nedlukningen af Danmark her forleden, at dyrehold udgør en væsentlig risikofaktor for fremtidige pandemier. Jeg synes, man burde lytte lidt mere til eksperterne og overveje, om det her virkelig er vejen at gå, og om det er en risiko, der er værd at tage.
Jeg kunne snakke længe om, hvor meget regeringen er på vildspor her, men summa summarum er, at det, at man kan synes, at pelsfrakker til overklassen er så vigtigt, at man vil se stort på sundhedsrisiko, naturskade, miljøforurening og horribel dyrevelfærd, simpelt hen rækker ud over min fatteevne. Og jeg kan garantere, at jeg vil fortsætte kampen for naturen, for menneskers sundhed og for dyrene, indtil alle bure er tomme. Tak for ordet.