Tak for ordet. Fordi jeg glemte det i sidste tale, skal jeg skynde mig at hilse fra Alternativet og Enhedslisten. Nu gør jeg det først, for så glemmer jeg det ikke.
Tak for debatten. Nu havde vi jo i hvert fald en person her i rummet, som havde oplevet drugging. Men ved I, hvordan det rent faktisk er, når man kommer til sig selv oven på en forgiftning af amfetamin og metamfetamin? Man vil typisk opleve voldsomme opkastninger, man vil skære tænder, og så vil man få muskelkramper i arme og ben. Det er, tror jeg, virkelig ubehageligt, og det er der selvfølgelig ikke nogen, der skal udsættes for. Men det er bare det, som det kan ende med, hvis man et kort øjeblik stiller sin drink fra sig på en natklub og nogen ser sit snit til at proppe noget i den.
Vi kan jo høre på talen fra fru Fie Hækkerup, at det altså er noget, som unge mennesker i dag tænker rigtig, rigtig meget over. Jeg hører også selv fra unge mennesker, som befinder sig i nattelivet og går i byen, at det her er en ting. Alle har hørt om det og kender nogen eller kender nogen, som kender nogen, som har været udsat for det her. Jeg synes bare, at det er rigtig foruroligende. Det skaber en utryghed i nattelivet, og nattelivet er jo et af de væsentligste ungdomsfællesskaber, der findes. Mange unge går derned og har en fest sammen, og det skal bare være trygt. Om få dage – faktisk her på mandag – står to unge mænd tiltalt ved retten i København for netop at have proppet både amfetamin og metamfetamin i en uskyldig kvindes drink. Og det fænomen, som vi også kender som drugging, indebærer jo som sagt, at man tilsætter stoffer til en anden persons mad eller drikke.
De her beretninger fra unge bliver bakket op af både Giftlinjen og politiet, som bekræfter, at vi står med et problem. Giftlinjen har på det seneste modtaget et øget antal henvendelser fra borgere, som mener, at de har været udsat for drugging. Ofrene beretter om en form for beruselse, de ikke kan genkende, og mange kan pludselig ikke støtte på benene og får blackouts eller kan efterfølgende slet ikke huske noget som helst. I 2015 fik Giftlinjen 95 opkald fra folk, som havde mistanke om drugging. Det er nu steget til 535 opkald, altså mere end en femdobling på få år. I Københavns Politi oplever de, at stadig flere bliver udsat for det her, og tendensen har været stigende i det københavnske natteliv i de senere år. Københavns Politi modtog 5 anmeldelser om drugrape i 2016, og i 2021 var det antal oppe på 28 anmeldelser. Det er en seksdobling på få år. Så der er altså et ret stort problem her.
I SF mener vi, at drugging udgør et omfattende problem, og det er også noget, som vi skal tage mere alvorligt. Sagerne kan tit være svære at efterforske, fordi stofferne hurtigt er ude af kroppen, og det gør det svært at bevise, at der har fundet en forbrydelse sted. Derfor mener vi faktisk også, at ofre bør have ret til at få taget en blodprøve ved mistanke. I dag skal de over politiet, som så sender dem af sted til en blodprøve. Men ved det risikerer vi jo altså, at stofferne for længst er ude af kroppen.
Så synes vi også – og det er det, forslaget handler om her i dag – at drugging skal have sin egen bestemmelse i straffeloven. For det første synes vi, at det er et voldsomt overgreb, og derfor skal det indskrives med en selvstændig paragraf. Det handler om at signalere klart over for borgere, myndigheder, gerningspersoner og vidner, at det her er en forbrydelse, som vi ikke vil acceptere. For det andet er drugging meget udbredt, og der er ikke noget, der tyder på, at vi har set det her fænomen toppe endnu – desværre tværtimod. Derfor skal vi udvise rettidig omhu og skrive det ind i straffeloven. For det tredje er det en god politisk ambition hos en bred kreds af partier, at vi i Danmark skal have et trygt natteliv. Og da vi sidst diskuterede det her, var det faktisk med den forhenværende justitsminister hr. Nick Hækkerup, som faktisk også var optaget af det her og nærmest lovede os, at det her skulle vi handle på. For det fjerde finder drugging sted med en lang række stoffer, som alle har til formål at få den enkelte til at miste sin orienteringsevne og sin dømmekraft. Nogle stoffer får den druggede til at blive kærlig og befinde sig i en opløftet tilstand; andre virker sløvende.
I alle tilfælde øger det bare risikoen for, at den druggede person bliver udsat for yderligere kriminalitet, vold, voldtægt, overgreb og tyveri osv. Det er en særlig ondsindet, synes vi, og spidsfindig form for kriminalitet, som bør fremgå klart af straffeloven.
Det er jo rigtigt, som flere har sagt i dag, at vi allerede kan straffe for vold og lignende. Og der bliver løbende dømt i druggingsager efter paragraffer om vold og legemsbeskadigelse, men den her dobbelte kriminalisering finder vi jo også på andre områder. Det handler f.eks. om terror, menneskehandel, grooming, stalking, og krigsforbrydelser er på vej osv. Så der er jo masser af eksempler på, at vi vælger at sende et signal og gøre særskilt opmærksom på en forbrydelse i vores straffelov, og derfor kan vi naturligvis også gøre det her.
Omfanget af drugging i Danmark kan være langt større, end antallet af henvendelser viser, og vi tænker, at der er et stort mørketal, fordi ofrene nok er tilbageholdende med at politianmelde hændelsen, fordi de er usikre på, hvad der egentlig er sket, eller fordi de ikke er bevidste om, at drugging er en kriminel handling. En egentlig paragraf ville jo betyde, at vi i hvert fald begyndte at opgøre antallet af sager. Jeg blev en lille smule usikker på, om justitsministeren faktisk ville tilvejebringe et bedre grundlag og sørge for, at vi kan følge antallet af druggingsager, hvilket vi jo ikke kan i dag, fordi det er blandet ind i paragraffen om vold. Men det kan vi jo prøve at tage i udvalgsbehandlingen, og så kan ministeren uddybe, om det er nogle tal, som vi fremover skal have.
Nu tror jeg, at vi er ved at være på kanten til en weekend, hvor nogle af vores unge faktisk skal ud i byen og more sig. Jeg ville ønske, at vi kunne give dem en god og tryg oplevelse. Og jeg synes i hvert fald, at vi klart skal sende et signal herfra i dag om, at det er langt over stregen at drugge folk. Og derfor bliver vi nødt til at diskutere flere initiativer i den her sag. Det sidste ord er ikke sagt endnu. Tak for det.