Tak, formand. Jeg ved næsten ikke, om man skal le eller græde, i forhold til at det overhovedet er blevet nødvendigt, at der skal fremsættes borgerforslag om det, der er indeholdt i det her borgerforslag, nemlig at man ønsker at indføre en moms på idræt – moms på, at folk bevæger sig i deres fritid. Det omhandler en ordning, man har haft i Danmark med fuld tilfredshed siden 1967. Så jeg ved ikke, om man skal grine eller græde – jeg har mest lyst til det sidste. Jeg synes i hvert fald, det er bundærgerligt, at man vælger at ødelægge noget, der fungerer. Men når noget fungerer godt, skal det splittes ad.
Så har undskyldningen jo været, at det er, fordi der er kommet en EU-dom. Og der spørger vi bare i Danmarksdemokraterne: Er der kommet en EU-dom imod Danmark? Nej. Er der kommet en EU-dom imod dansk momslovgivning? Nej. Er der kommet en åbningsskrivelse fra EU til den danske skatteminister? Nej, det er der heller ikke. Er der rejst nogen sager over for Danmark omkring vores praksis i dag? Nej, det er der heller ikke. Alligevel vælger regeringen tilsyneladende at ville gennemføre det her med et ændret styresignal gennem Skattestyrelsen uden almindelig formel lovbehandling her i Folketinget. Det er der, hvor kæden springer fuldstændig af. Vi forstår i Danmarksdemokraterne ikke, at det skal være en måde at håndtere det på.
Jeg er helt med på, at der kan være ting, der skal undersøges osv., men man gør det ikke ordentligt, hvis man bare ligesom henholder sig til, at fordi der findes nogle EU-domme omkring surferskoler og køreskoler, kan man ligesom lave et juridisk responsum i Skatteministeriet, hvor man siger, at så må det også gælde for danske danseskoler og det, de har opereret efter siden 1967. Det synes vi ikke er en rigtig måde at gøre det på. Vi synes i Danmarksdemokraterne, at man i det mindste skal vise skyldigt hensyn til de mange virksomheder, de mange kunder, de mange borgere, de mange forældre, som betaler for, at deres børn kan gå til idræt – også for, at de selv kan dyrke zumba og pilates og have fitnessabonnementer og alt muligt andet.
Hvis man gennemfører den her praksisændring, har det en sådan karakter, at det efter vores opfattelse skal overgå til en reel lovgivningsmæssig behandling her i Folketinget. Og det giver også mening, at Folketinget høres, når de folkevalgte gentagne gange aktivt vedtager momsfritagelser eller ikke momsfritagelser for de ydelser, der nu skal pålægges moms. Alternativet til det her vil jo være, at der i praksis vil være styresignaler, som er i modstrid med den nugældende lovgivning, hvilket bryder med legalitetsprincippet og gør læsning af lovgivningen mere avanceret. Og det synes jeg måske at skatteministeren og regeringen grundigt og kyndigt burde overveje i forhold til netop legalitetsprincippet. For det er i hvert fald et af de steder, hvor der er organisationer i Danmark, bl.a. Dansk Erhverv, der har udtrykt bekymring om den del af det og den tilgang til det.
Derfor synes vi i Danmarksdemokraterne, at det er principielt vigtigt og ordentligt, at det her bliver gennemført med skyldig respekt for og hensyntagen til de mange berørte. Og det gør man altså ikke ved at gøre det via en form for bemyndigelse gennem Skattestyrelsen. Det gøres ved, at det er her i Folketinget, hvor vi har et Skatteudvalg, og hvor vi har nogle politikere, som har mulighed for at stille alle de spørgsmål, som vi ønsker der skal belyses, og det gør man ikke på den her måde.
Nu sagde ministeren før, at man stadig væk var i proces, og at der stadig væk var afgørende spørgsmål. Det noterede jeg mig at ministeren sagde i sin ministertale, og det er også fint nok. Men der vil vi i Danmarksdemokraterne så anbefale, at den proces måske skulle indbefatte en lidt mere nøgtern vurdering af, om ikke det giver rimelig god mening, at man inddrager Folketinget, parlamentet, demokratiet, folkestyret i, at det her ikke bare med et pennestrøg skal ændres uden om de folkevalgte, efter at det har virket upåklageligt siden 1967.
Det er ærgerligt, at det er sådan, det ser ud til at kunne gå, især hvis man kigger på partiet Venstre, som jo nu i mellemtiden er blevet en del af den nye regering – forstå det, hvem der forstå det kan – for Venstre indkaldte selv til samråd om nøjagtig den her problemstilling den 22. september 2022. Der var det den nuværende kirkeminister, fru Louise Schack Elholm, som var skatteordfører for Venstre, og hun har bl.a. udtalt, at det er noget, man er dybt bekymret over fra Venstres side. Derfor er det jo underligt, at man nu lige pludselig synes, at det hele er fryd og gammen. Men det må Venstre selvfølgelig selv stå på mål for.
Vi ønsker bare, at regeringen tager det til sig, og at vi får det her til politisk lovbehandling i Folketinget. Tak.