Sundhedsudvalget 2022-23 (2. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
2749109_0001.png
Slotsholmsgade 10-12
DK-1216 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 12-09-2023
Enhed: FOST
Sagsbeh.: DEPADMA
Sagsnr.: 2308234
Dok. nr.: 2815000
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 471 (Alm. del), som Folketingets
Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 7. juni 2023.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Louise Brown (LA).
Spørgsmål nr. 471:
”I
forlængelse af SUU alm. del - svar på spm. 210, bedes ministeren oplyse risici for
sygdom og skade angivet i procent for en mand ved indtag af 21 genstande fordelt
jævnt over en uge.”
Svar:
Til besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen, der op-
lyser følgende, som jeg vil henholde mig til:
”En mand, som drikker 21 genstande om ugen, indtager hver uge ca. 252 g alkohol.
Ifølge risiko-estimaterne i den australske rapport
1
, som Sundhedsstyrelsen blandt
andet har bygget udmeldingerne om alkohol på, vil en mand, som jævnt fordelt
over ugen indtager omkring 252 g alkohol, have en risiko for at dø på grund af en
alkoholrelateret tilstand på omkring 5 procent.
Alkohol øger risikoen for en række sygdomme. Det er for eksempel leverkræft, kræft i
bugspytkirtlen, og tyk- og endetarmskræft. Evidensen bag viden om alkohol og risi-
koen for en lang række sygdomme er gennemgået i rapporten fra Statens Institut for
Folkesundhed (2020):
Alkoholrelaterede helbredskonsekvenser
en systematisk litte-
raturgennemgang af nyeste evidens.
Som et eksempel kan nævnes, at for mænd vil et forbrug på 1-4 genstande pr. dag
ifølge rapporten øge risikoen for tyk- og endetarmskræft med 17 procent. For øvrige
eksempler henvises til rapporten.”
Med venlig hilsen
Sophie Løhde
1
Australian Guidelines to Reduce Health Risks from Drinking Alcohol, 2020, National
Health and Medical Research Council