Sundhedsudvalget 2022-23 (2. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
2729713_0001.png
Sundhedsudvalget 2022-23 (2. samling)
L 123 - endeligt svar på spørgsmål 1
Offentligt
Slotsholmsgade 10-12
DK-1216 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 23-05-2023
Enhed: FOST
Sagsbeh.: DEPADMA
Sagsnr.: 2213653
Dok. nr.: 2694754
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L 123), som Folketingets
Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 11. maj 2023.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Thiesen (DF).
Spørgsmål nr. 1 (L 123):
”Vil
ministeren redegøre for antal brugere af opvarmet tobak med smag fordelt på al-
dersgrupper (5-årsintervaller)?”
Svar:
Til brug for besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen,
der oplyser følgende, som jeg vil henholde mig til:
”Sundhedsstyrelsen
har indhentet bidrag fra Statens Institut for Folkesundhed. I
Dan-
skernes Rygevaner 2022,
der er en opgørelse for 15-79-årige, bliver der ikke spurgt
ind til opvarmede tobaksvarer med smag. Statens Institut for Folkesundhed har der-
for taget udgangspunkt i undersøgelsen
§-Røg
en undersøgelse af tobak, adfærd og
regler,
der er en opgørelse blandt 15-29-årige.
Statens Institut for Folkesundhed oplyser, at andelen, der bruger opvarmet tobak
med smag, ikke er tilstrækkelig stor til, at det kan opgøres fordelt på 5-årsintervaller.
Statens Institut for Folkesundhed har derfor opgjort andelen, der bruger opvarmet
tobak for aldersgruppen 15-29 år.
Der er 5,9 %, der har erfaring med at bruge opvarmet tobak. Andelen, der bruger op-
varmet tobak dagligt eller lejlighedsvist er 0,6 %.
Blandt de 0,6 % fordeler brugen af smag sig således:
Smag af tobak: 37 %
Smag af mentol: 25 %
Smag af frugt, slik eller anden sød smag: 27 %
Spearmint eller anden mint: 20 %
Det er således størstedelen, af dem, der bruger opvarmet tobak, som anvender smag
af andet end tobak.
Herudover er der spurgt til smag af alkohol og ’anden smag’, men her er der for få be-
svarelser til at angive et forbrug.
Det skal bemærkes, at ovenstående fordeling af smag, skal tolkes med forsigtighed,
da det er baseret på få respondenter.
Sundhedsstyrelsen kan oplyse, at WHO anbefaler, at opvarmet tobak bør underlæg-
ges den samme regulering som andre tobaksprodukter i overensstemmelse med
SUU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 449: Spm. om, hvor stor en andel børn og unge under 18 samt personer fra 15-29 år, der anvender opvarmet tobak dagligt
WHO Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) ud fra et argument om, at al
tobaksforbrug er skadeligt.
Sundhedsstyrelsen understreger, at selvom det aktuelle forbrug af opvarmede to-
baksprodukter er relativt lavt ift. forbruget af eksempelvis cigaretter, er det fortsat
vigtigt at forebygge brugen af alle tobaksprodukter, inklusiv opvarmet tobak, og
undgå at forbruget stiger yderligere.”
Herudover kan jeg tilføje, at forbuddet mod at markedsføre opvarmede tobaksvarer
med en kendetegnende aroma følger af et delegeret direktiv fra EU. Direktivet er en
reaktion på markedsudviklingen i EU. Af Kommissionens rapport om konstatering af
en væsentlig ændring af forholdene (KOM(2022) 279) fremgår det, at der har været
en stigning i salgsvolumen af opvarmede tobaksvarer på mindst 10 pct. i mindst fem
medlemslande, og at salgsvolumen af opvarmede tobaksvarer i detailhandlen overgår
2,5 pct. af det samlede salg af tobaksvarer på EU-plan.
./.
Til baggrund er vedlagt det delegerede direktiv og Kommissionens rapport om kon-
statering af en væsentlig ændring i forholdene.
Med venlig hilsen
Sophie Løhde
Side 2