Sundhedsudvalget 2022-23 (2. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
2717693_0001.png
Slotsholmsgade 10-12
DK-1216 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 31-05-2023
Enhed: FOST
Sagsbeh.: DEPEMMA
Sagsnr.: 2304411
Dok. nr.: 2638071
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 264 (Alm. del), som Folketingets
Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 27. marts 2023.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Louise Brown (LA).
Spørgsmål nr. 264:
”Vil
ministeren redegøre for, hvordan det offentlige sundhedsvæsen anvender body
mass index som vejledende i forhold til adgang til sundhedsbehandlinger, f.eks.
fertilitetsbehandlinger, gastric bypass m.m., og vil ministeren redegøre for, hvilken
sundhedsvidenskabelige overvejelser de danske sundhedsmyndigheder ligger til
grund for brugen af en BMI-grænse i forbindelse med forskellige sundhedstilbud?”
Svar:
Til besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen, der
oplyser følgende, som jeg vil henholde mig til:
”BMI
indgår i overvejelser ift. en række kirurgiske indgreb i sundhedsvæsnet. Ud fra
bl.a. BMI vurderes risikoen for eventuelle komplikationer ifm. bedøvelsen eller ifm.
det kirurgiske indgreb. Et højt BMI kan også have betydning for sårhelingen efter
operation. Kvinder med BMI over 35 tilbydes ikke fertilitetsbehandling på offentlige
sygehuse. BMI over 35 forringer muligheden for at opnå graviditet, øger risikoen for
spontan abort, øger risiko for komplikationer under graviditet (gestationel diabetes,
svangerskabsforgiftning etc.) og øger risiko for komplikationer i relation til fødsel.
Forhøjet BMI kan således have betydning på det forventede resultat samt eventuelt
reducere succesraten af en behandling. Derudover er der indgreb og sundhedsfaglige
tilbud, som er specifikt relateret til BMI, det kan fx være gastric bypass eller vurdering
af behovet for CPAP ved søvnapnø. Ved disse behandlingstilbud indgår BMI i den
samlede vurdering af patienten.
De anvendte BMI-grænser er baseret på WHO’s klassificering af vægtstatus, som
afspejler mængden af fedt på kroppen og de helbredsmæssige konsekvenser. Ved
vurdering af helbredsrisiko hos den enkelte, kan BMI ikke stå alene. Det kan fx være
relevant at se på fedtfordelingen på kroppen og øvrige helbredsmæssige forhold.”
Med venlig hilsen
Sophie Løhde