Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023 - 6645
Den 13. november 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 818 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 18. september. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Carl Valentin (SF).
Spørgsmål nr. 818 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Miljø-
og Fødevareudvalget modtog den 14. september 2023 en komitésag om maksimalgrænseværdier
for perchlorat. Vil ministeren med afsæt i komitésagen, jf. MOF alm. del
–
bilag nr. 571 besvare følgende
spørgsmål:
1. Perchlorat findes eksempelvis i kunstgødning. Vil en god landmandspraksis uden kunstgødning el-
ler/og økologisk produktion kunne forhindre, at maksimalgrænseværdien hæves og dermed også forsla-
get om at øge befolkningens udsættelse for perchlorat?
2. Perchlorat dannes, når drikkevand kloreres. Hvilke planer er der for at udfase brugen af klor som
rensemiddel i drikkevand i EU
–
og dermed brugen af vand, der indeholder perchlorat til fødevarer?
3. Brugen af perchlorat og andre klorerede stoffer steg under coronaepidemien, fordi stoffet slår virus
og bakterier ihjel. Hvilke planer er der for at udfase klorede stoffer til denne anvendelse og dermed be-
folkningens udsættelse for bl.a. perchlorat?”
Svar
Det er vigtigt, at forbrugernes eksponering af forurenende stoffer begrænses mest muligt. Det er samti-
dig vigtigt, at grænseværdier fastsættes på baggrund af videnskabeligt baserede risikovurderinger, som
sikrer at reguleringen sker på baggrund af relevante data.
Svar på spørgsmål 1 og 2
Til brug for besvarelsen af spørgsmål 1 og 2 har jeg indhentet bidrag fra Fødevarestyrelsen, der har oplyst
følgende:
”Vand,
jord og gødning betragtes som mulige kilder til forurening af fødevarer med perchlorat. Nogle
steder i Europa er der perchlorat i vandet, og det kommer sandsynligvis fra brugen af gødning på mar-
ker. Anvendelse af gødning har været reguleret siden 2019 for at forhindre dette. Der er ikke kun én
kilde til perchlorat, og det er allerede i miljøet. Derfor kan det være svært at mindske indholdet i føde-
varer og dermed befolkningens udsættelse for stoffet. Der er ikke data, som kan dokumentere forskel i
indhold i økologisk produktion i forhold til konventionel produktion, men de steder, hvor perchlorat
findes i jord og grundvand, vil man også kunne finde perchlorat i afgrøderne uden yderligere bidrag fra
kunstgødning.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Holbergsgade 6
•
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk