Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
2765076_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023 - 6621
Den 12. oktober 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 817 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 18. september. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Carl Valentin (SF).
Spørgsmål nr. 817 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Miljø-
og Fødevareudvalget modtog den 14. september 2023 en komitésag om maksimalgrænseværdier
for 3-MCPDestre,
hvor det fremgår, at ”Grænseværdier for denne type stoffer fastsættes ud fra ALARA
princippet (As Low As Reasonably Achievable), hvilket er et kompromis mellem det sundhedsmæssigt
acceptable og det praktisk mulige”. Vil ministeren med afsæt i komitésagen, jf. MOF alm. del –
bilag nr.
568, besvare følgende spørgsmål: Hvilke tekniske muligheder findes der for at undgå, at de kræftfrem-
kaldende stoffer dannes i fremstillingsprocessen, og hvilke planer og krav er der til ændring af fremstil-
lingsprocessen, sådan at disse stoffer undgås, jf. at der ikke er nedre grænse for den kræftfremkaldende
effekt?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”3-MCPDestre
er en stofgruppe, der dannes under varmebehandling af fødevarer eller råvarer til føde-
varer. I forhold til modermælkserstatning er kilden til stofferne den vegetabilske olie, hvor stofferne
dannes under raffineringen. Siden stofferne blev opdaget, har den europæiske oliebranche arbejdet på
at reducere dannelsen af stofferne.
Det er dog ikke muligt helt at undgå stofferne. For at reducere dannelsen af 3-MCPDestere i olien kan
man mindske mængden af acylglyceroler og chlorforbindelser i de frø, frugter og kerner, der bruges til
at lave olien. I den forbindelse findes der forskellige tekniske tiltag, som kan reducere stofferne i frem-
stillingsprocessen. Først og fremmest kan stofferne reduceres i fremstillingsprocessen ved at undgå brug
af klorholdig vand og gødning, da det kan øge de skadelige stoffer. Derudover kan stofferne mindskes i
produktionen ved at opbevare oliefrø tørt og ved temperaturer under 25 grader. Den europæiske olie-
branche fortsat arbejder på at optimere processen, og data fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsau-
toritet (EFSA) viser, at indholdet af stofferne er faldet. Dette har været baggrunden for Kommissionens
forslag om en reduktion af grænseværdierne i modermælkserstatning og tilskudsblandinger.”
Jacob Jensen
/
Peter Hallenberg
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Holbergsgade 6
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
[email protected]
www.fvm.dk