Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
2742114_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023 - 5712
Den 28. august 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 726 (alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri 8. august 2023. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Franciska Rosenkilde (ALT).
Spørgsmål nr. 726 (alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Københavns
Universitet har tidligere for Fødevarestyrelsen udregnet, at der vil være en samfundsøko-
nomisk gevinst på mellem 6 og 20 mia. kr., hvis enten et gennemsnit af danskerne eller alle danskere
følger kostrådene (mellem 12 og 38 mia. kr., hvis værdien af tabt livskvalitet indregnes). Hvis der indfø-
res et nationalt krav om, at alle offentlige institutioner skal servere mad, som følger kostrådene, må det
betyde, at flere danskeres kost opfylder kostrådene, og at flere danskeres kost derudover kommer tæt-
tere på kostrådene. Kan ministeren estimere, hvor stor en positiv virkning det vil have på (A) de offent-
lige finanser og (B) andre sundhedsøkonomiske gevinster, hvis der indføres et nationalt krav om at følge
kostrådene i offentlige institutioner; eventuelt fordelt på hvor stor en del af effekten der vil komme fra
forskellige typer institutioner, afhængigt om alle eller nogle måltider indtages, f.eks. offentlige arbejds-
pladser, hospitaler, plejehjem, daginstitutioner, m.v.?”
Svar
Et nationalt krav om, at alle offentlige institutioner skal servere mad, som følger kostrådene, må forven-
tes at medføre sundhedsøkonomiske gevinster. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er imid-
lertid ikke i besiddelse af viden, der kan belyse spørgsmålet om størrelsesordenen af gevinsten.
Det kan i øvrigt oplyses, at det for daginstitutioner med madordning allerede i dag gælder, at hvis de
serverer et frokostmåltid, skal det leve op til de officielle danske kostanbefalinger for de pågældende
aldersgrupper. For offentlige køkkener på hospitaler og plejehjem kan der gælde særlige diæter og hen-
syn til kosten, der adskiller sig fra kostanbefalingerne til raske personer.
Jacob Jensen
/
Mathilde Mammen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Holbergsgade 6
1057 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
[email protected]
www.fvm.dk