Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
NOTAT
Fødevarer og Veterinær
J.nr. 2023-882
Ref. PAWKV
Dato: 09-02-2023
Fagligt notat til besvarelse af spørgsmål nr. 67 (Alm. del) fra MOF
1. Anvendelse af fiskemel til foder, til hvilke dyr, fisk og fugle, i kg pr. år med
angivelse af grænseværdier for indhold af miljøfremmede stoffer, herunder
PFAS, og påviste koncentrationer fra kontrol.
Fiskemel kan bruges som proteinkilde i visse typer foder. Det kan bruges i foder til små-
grise, økologiske høns og slagtekyllinger, men typisk kun som en meget lille andel af fode-
ret, normalt maksimalt 5 pct. Fiskemel anvendes også i foder til opdrættede fisk, hvor det
udgør en større andel af foderet (15-25 pct.).
Fødevarestyrelsen har i 2021-22 undersøgt en prøve af fiskemel på baggrund af mistanke
om forurening med PFAS. Det målte indhold af PFAS i fiskemelet på 3,5 mikrogram/kg gav
ikke Fødevarestyrelsen anledning til bekymring.
Fødevarestyrelsen har ikke data for omfanget af årligt forbrug af fiskemel, da fiskemel kom-
mer i foder ad forskellige veje, herunder ved at besætningsejere selv iblander fiskemel. Der-
udover anvendes fiskemel også som foder til dyr, der ikke indgår i produktion af fødevarer.
Der er ikke fastsat grænseværdier for PFAS i foder, herunder fiskemel. For andre miljø-
fremmede stoffer i foder, herunder fiskemel, er der fastsat grænseværdier for dioxin, PCB,
tungmetaller og chlorerede pesticider. Fødevarestyrelsen analyserer hvert år prøver af fi-
skemel for disse stoffer. Resultaterne af analyserne bliver løbende offentliggjort i årsrap-
porter på Fødevarestyrelsens hjemmeside:
Resultater af foderkontrol.
2. Forekomst af og grænseværdier for miljøfremmede stoffer, herunder
PFAS, i fødevarer og helseprodukter produceret på basis af fiskemel.
Fiskemel bruges ikke som ingrediens til fødevarer, men indgår som proteinkilde i dyrefo-
der. Forurening i foder, herunder fiskemel, kan overføres til fødevarer fra de dyr, der spiser
det forurenede foder.
Der er fastsat EU-maksimalgrænseværdier for PFAS i kød, æg, muslinger og fisk i Kommis-
sionens forordning nr. 2022/2388 om ændring af forordning nr. 1881/2006 for så vidt an-
går grænseværdier for perfluoralkylstoffer i visse fødevarer. Grænseværdierne trådte i kraft
den 1. januar 2023. Grænseværdier for andre miljøfremmede stoffer i fødevarer (f.eks.
tungmetaller og dioxin) findes i Kommissionens forordning nr. 1881/2006 om fastsættelse
af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer. Fødevarer med indhold hø-
jere end grænseværdierne må ikke markedsføres, hvilket betyder, at de hverken må sælges
eller på anden måde overdrages til forbrugere.
Fødevarestyrelsens kontrol har igennem årene vist et generelt lavt indhold af PFAS i ani-
malske fødevarer til almindeligt konsum. Hovedkilden til indtag af PFAS er fisk, selvom
indholdet i fisk generelt er lavt og ikke vurderes at udgøre en sundhedsmæssig risiko som
en del af en variereret kost.
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00 • Fax +45 72 27 65 01 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk