Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
2729443_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023-4982
Den 27. juni 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 662 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 20. juni 2023. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 662 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Den såkaldte markskydningsordning, dvs. skydning og afblødning af kreaturer på marken, f.eks. af-
græsningskreaturer der har gået ude på marken det meste af deres liv, har fungeret uden problemer i
mange år, men der er opstået administrativt bøvl og regelbureaukrati, der truer med at spænde ben for
og stoppe hele den nicheproduktion, der ligger i afgræsningskreaturer og deraf afledte lokale aktiviteter,
f.eks. gårdbutikker m.v. Kan ministeren bekræfte, at skydning og afblødning af kreaturer fortsat kan
foretages på marken, som det er sket i mange år, således: – Kreaturerne går på marken. – Landmanden
rekvirerer vagtembedsdyrlægen (typisk den lokale dyrlæge), som syner og godkender, hvor kreaturet
går på marken, hvorefter man på det lokale slagteris ansvar har op til 24 timer til, at kreaturet skydes på
marken og afblødes på stedet, uden at vagtembedsdyrlægen igen skal være tilstede. – Umiddelbart her-
efter transporteres det skudte og afblødte kreatur til det lokale slagtehus, hvor resten af slagteprocessen
foregår?”
Svar:
Jeg er optaget af, at vi ved slagtning af dyr ikke pålægger besætningsejere og slagterier unødvendige
byrder, samtidig med at vi sikrer dyrevelfærden og en høj fødevaresikkerhed.
Med de fælles EU-regler fra maj 2021 om slagtning af uhåndterbare dyr på bedriften er der krav om, at
en embedsdyrlæge er til stede, som skal foretage syn af dyrene før slagtning og overvåge slagtning og
afblødning af dyrene. Den i spørgsmålet anførte praksis er derfor udelukkende mulig efter ”gårdslagt-
ningsmodellen” og med de forudsætninger, der gør sig gældende for denne slagtemodel.
Jeg kan i øvrigt henvise til, at der på Fødevarestyrelsens hjemmeside er en oversigt over modeller for
slagtning på bedriften, samt hvilke betingelser der skal være opfyldt for at benytte de forskellige model-
ler.
Jacob Jensen
/
Peter Hallenberg
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Holbergsgade 6 • 1057 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk