Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
NOTAT
Dyresundhed
J.nr. 2023-14-169-03240
Ref. MERGA
Den 21. april 2023
Skriftlig orientering vedr. status på indsatser ift.
beredskabsplaner og forebyggelse mv.
Problemstilling
Fødevarestyrelsen er blevet anmodet om en status på indsatser ift. beredskabsplaner og forebyggelse
mv., jf. pkt. 5 i aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet), Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti,
Enhedslisten, Alternativet og Frie Grønne om opgravning og bortskaffelse af mink ved Karup og
Holstebro.
Dette notat giver en status på:
1) Evaluering af Fødevarestyrelsens beredskabsmæssige COVID-19 indsats.
2) Status på bortskaffelsesanalysen og implementering af anbefalinger herfra.
3) Status på Fødevarestyrelsens arbejde med zoonotiske virus og andre zoonotiske smitstoffer,
herunder smitstoffer med pandemisk potentiale.
4) Status for opdatering af Fødevarestyrelsens veterinære beredskabsplaner.
Baggrund
1) Evaluering af Fødevarestyrelsens beredskabsmæssige COVID-19 indsats
Fødevarestyrelsen afsluttede i februar 2022 en intern evaluering af håndteringen af COVID-19 i mink.
Evalueringen indeholdt anbefalinger til, hvordan styrelsen kan udvikle sig til en stadig mere robust
beredskabsorganisation. Evalueringen anbefalede blandt andet sammenskrivning og forenkling af
styrelsens beredskabsplaner og styrket kriseorganisering. I 2022 har styrelsen bl.a. udviklet nye fælles
modeller for kriseorganisering og forenklet struktur for styrelsens beredskabsplaner.
Opdateringen af faglige beredskabsplaner og øvrige beredskabsdokumenter skal fremadrettet ske inden
for denne fælles ramme mhp. effektiv tværgående håndtering af kriser.
Videreudvikling af styrelsens samlede beredskab før, under og efter kriser vil ske løbende over de
kommende år. Styrelsen anvender Beredskabsstyrelsens vejledninger på området, herunder
Vejledningen om helhedsorienteret beredskabsplanlægning (maj 2022).
2) Status på bortskaffelsesanalysen og implementering af anbefalinger herfra
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med Miljøstyrelsen udarbejdet en analyse af muligheder og
kapacitet for bortskaffelse af dyr, der aflives som led i bekæmpelse af dyresygdomme.
På baggrund af rammerne i lovgivningen, resultaterne af kapacitetsanalysen og erfaringer fra tidligere
udbrud er der lavet en vurdering af, hvilke tiltag man vil kunne iværksætte for at imødekomme
situationer, hvor det kan blive nødvendigt at aflive og bortskaffe mange dyr.
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • 2600 Glostrup
Tlf. 72 27 69 00 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk