Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
2663959_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023-1552
Den 20. februar 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 184 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 13. februar 2023. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Franciska Rosenkilde (ALT).
Spørgsmål nr. 184 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Ministeren bedes redegøre for, hvor stort et potentiale der er for upcycling af restprodukter fra fødeva-
reindustrien samt madspild fra detailhandlen og større private og offentlige køkkener til foder for en-
mavede dyr som svin og fjerkræ, hvis man udnyttede alle tilgængelige reststrømme efter kaskadeprin-
cippet (dvs. fødevarer har første prioritet, derefter foder og til sidst energi) og samtidig brugte varmebe-
handling eller en anden hygiejniseringsform med det formål at kunne se bort fra gældende regler for,
hvilke reststrømme der kan anvendes til foder. Dog antages forbud mod kannibalisme fortsat at skulle
gøres gældende. Potentialet bedes opgjort i foderenheder (FE).”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”Fødevarestyrelsen arbejder generelt for at sikre rammerne, herunder at fjerne barrierer for bæredygtig
produktion i Danmark, så længe det ikke kompromitterer menneskers eller dyrs sundhed. Det omfatter
også fødevarevirksomheders mulighed for at upcycle restprodukter til foderbrug. Det er op til virksom-
hederne selv at udfylde rammerne.
Fødevarestyrelsen indsamler ikke information om restprodukter og reststrømme i fødevareindustrien
og detailhandlen eller om mængden af madaffald fra private og offentlige køkkener. Det er derfor ikke
er muligt for Fødevarestyrelsen at estimere potentialet for upcycling af de restprodukter, som kan an-
vendes til yderligere forarbejdning til fødevareanvendelse. Ligeledes er det ikke muligt at kvantificere
potentialet for upcycling af restprodukters brug som foder ved enten direkte anvendelse eller efter yder-
ligere behandling i foderindustrien eller på den enkelte bedrift.
Det er Fødevarestyrelsens umiddelbare vurdering, at potentialet for upcycling af rest-/sidestrømme til
foder bl.a. er afhængigt af prisen pr. foderenhed (FE), næringsstofindholdet pr. FE samt af praktiske
forhold på den enkelte bedrift.”
Jacob Jensen
/
Paolo Drostby
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Holbergsgade 6 • 1057 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk