Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
2659182_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023-520
Den 7. februar 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 15 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 13. januar. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Per Larsen (KF).
Spørgsmål nr. 15 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren begrunde vurderingen af, at kød må ligge på frost i op til 50 år og sælges?”
Svar
Der er ikke nogen fastsat grænse for, hvor lang en holdbarhed kød må have, uanset om det opbevares på
køl eller frost. Det er producentens ansvar at fastsætte en holdbarhed, så kødet er sikkert og egnet til
menneskeføde.
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”Frosset kød, som har ligget på frost i flere år, udgør ikke en sundhedsrisiko for forbrugerne. Mikroor-
ganismer vokser ikke i frosset kød. Eventuelle sygdomsfremkaldende (patogene) eller fordærvende mi-
kroorganismer vil ikke kunne vokse i kød eller andre fødevarer, der opbevares ved -18 °C eller lavere
temperatur. Professionelle frostlagre opbevarer normalt kød og andre fødevarer ved -25 °C eller lavere
temperatur.
Under frostlagring kan kødets fedt med tiden iltes (harske), hvilket påvirker smagen negativt. Derfor er
tiden på frost vigtig for den kulinariske kvalitet. Den maksimale tid på frost afhænger af mængden af
fedt, fedtets sammensætning og pakkemetoden. Vakuumpakning vil forlænge holdbarheden, da ilten
fjernes.”
Jacob Jensen
/
Paolo Drostby
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Holbergsgade 6 • 1057 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk