Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
2667588_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023 - 1447
Den 27. februar 2023
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 127 (MOF alm. del) stillet den 31. januar 2023 efter ønske
fra Kim Edberg Andersen (NB).
Spørgsmål nr. 127
”Deler ministrene den opfattelse, at vi bør gå i gang med at regulere sælbestanden af hensyn til
sælormen, der ødelægger danske fødevarer, herunder torsken? Eller hvordan mener ministrene, at vi
kan sikre kvaliteten og sikkerheden i vores fødevarer med udbredelsen af sælorm i f.eks. torsk? Der
henvises til artiklerne ”Sælers parasitter volder bekymring: Første dansker er blevet smittet med
sælorm”, Fiskeritidende, den 24. august 2022 og ”Du kan blive syg af torsk med sælorm”, Berlingske,
den 7. oktober 2013.”
Svar
Når det samlede økosystem er i ubalance, eksempelvis pga. iltsvind, stigende havtemperaturer,
forurening, dårlig fødetilgang mv., bliver fisk mindre modstandsdygtige mod angreb af parasitter.
Økosystemet i Østersøen er i ubalance. Derfor er jeg også optaget af, at vi kan få genoprettet det samlede
økosystem.
I Danmark har vi to sælarter, hhv. gråsæl og spættet sæl, som begge er værter for parasitiske arter af
rundorme, der også findes i fisk. Både spættet sæl og gråsæl er omfattet af habitatdirektivet. Udnyttelse
af arterne skal derfor som udgangspunkt være foreneligt med opnåelse eller opretholdelse af gunstig
bevaringsstatus. Hvis man ønsker at fravige dette, kræver en reguleringstilladelse, at tre betingelser er
opfyldt: 1) der findes ikke nogen anden brugbar løsning, 2) foranstaltningen hindrer ikke opretholdelse
af den pågældende bestands bevaringsstatus i dens naturlige udbredelsesområde, og 3) foranstaltningen
er begrundet i en af bestemmelsens oplistede interesser, eksempelvis for at beskytte pressede
fiskebestande og forhindre alvorlig skade på fiskeri. Stillingtagen til ansøgning om regulering af gråsæl
og spættet sæl sker ud fra en konkret vurdering og sagsbehandles af Naturstyrelsens lokale enheder.
Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, der oplyser, at selv få sæler, som er inficeret med
sælorm, sandsynligvis vil kunne smitte et stort antal torsk, hvis torsken i forvejen har et svækket
immunforsvar. Dermed vil der fortsat være risici for, at torsk indeholder sælorm, selvom sælbestanden
måtte blive reduceret betydeligt. Det er Miljøstyrelsens vurdering, at det ikke vil være muligt, inden for
rammerne af habitatdirektivet, at regulere sælbestanden i et omfang, som vil betyde, at der ikke
forekommer sælorm i torsk.
For så vidt angår fødevaresikkerhed har jeg indhentet et bidrag fra ministeren for fødevarer, landbrug
og fiskeri, der har oplyst følgende:
”Alle fiskevarer skal inspiceres for synlige parasitter af den fødevarevirksomhed, der
håndterer fiskevarerne. Hvis der findes en parasit, skal den fjernes, eller den inficerede del
Miljøministeriet • Frederiksholms Kanal 26 • 1220 København K
Tlf. 38 14 21 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 127: MFU spm. om ministrene deler den opfattelse, at vi bør gå i gang med at regulere sælbestanden af hensyn til sælormen, der ødelægger danske fødevarer, herunder torsken
af fisken bortskæres. Hvis en forbruger køber fersk fisk, kan det ikke udelukkes, at der kan
findes levedygtige parasitter i kødet. Dette skyldes, at parasitterne kan sidde dybt i kødet,
og dermed ikke er synlige. Parasitterne kan dog slås ihjel via en række
tilberedningsmetoder.
I hygiejneforordningen for animalske fødevarer (EF) 853/2004 er der en række
bestemmelser, der skal sikre, at eventuelle levedygtige parasitter slås ihjel i tilberedte
fiskeprodukter og i fiskeprodukter, der skal serveres rå. Hvis fiskevarer skal serveres rå
eller ikke undergår anden parasitdræbende behandling, skal de undergå en
frysebehandling først for at sikre, at eventuelle parasitter dræbes. Varmebehandlede
fiskevarer skal nå en kernetemperatur på minimum 60 °C i 1 minut. Dette er ligeledes
tilstrækkeligt til at dræbe parasitter som f.eks. sælorm. Tilpas kraftig saltning og
marinering er også tilstrækkeligt til at sikre, at der ikke er levende parasitter i fiskevaren.
Fødevarevirksomhederne skal kunne dokumentere over for Fødevarestyrelsen, at deres
valgte opskrift ikke tillader overlevelse af parasitter. Overholdes disse forholdsregler, vil
der ikke være levende parasitter i fiskevarerne, når de når den endelige forbruger, uanset
om den naturlige population af parasitter stiger.
For så vidt angår fødevarernes kvalitet, så indeholder de særlige mærkningsregler for fisk
ikke regler vedrørende parasitter eller kvalitet vedrørende parasitter. Ministeriet for
fødevarer, landbrug og fiskeri har ikke yderligere information om parasitters påvirkning af
fødevarekvaliteten af fisk.”
Magnus Heunicke
/
Katrine Nissen
2