Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
Folketingets Lovsekretariat
Christiansborg
1240 København K
Den 25. februar 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 118 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevare-
udvalg har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 30. januar. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 118 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren oplyse, hvor længe der har været forbud mod rutinemæssig halekupering i EU og
angive andelen af grise i den danske svineproduktion, der har fået kuperet halen i hver af årene
siden?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der
har oplyst følgende:
”I 1994 trådte svinedirektivet
1
i kraft med kravet om, at halekupering ikke må foretages rutine-
mæssigt. Svinedirektivet fastsætter ikke et totalt forbud mod halekupering.
Der foretages ikke en systematisk registrering af, om besætninger har halekuperede grise. Det er
dog stadig hovedsageligt grise i specialproduktioner, der ikke halekuperes. Specialproduktionen er
primært målrettet det danske marked, og andelen udgør endnu kun en lille del af den samlede
produktion. Fødevarestyrelsen vurderer, at andelen af producerede grise med hele haler de senere
år har været under 5 pct.”
Jacob Jensen
/
Paolo Drostby
1
Rådets direktiv 91/630/EØF af 19. november 1991 om fastsættelse af mindstekrav med hensyn til beskyttelse
af svin
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Holbergsgade 6 • 1057 København K