Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 19. februar 2023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 103 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 26. januar 2023. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 103 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren oplyse, hvilken kontrol der føres med PFAS i fødevarer, og vil ministeren tage initiativ
til mere kontrol?”
Svar
Fødevarestyrelsen har lavet analytisk kontrol af PFAS i fødevarer siden 2012. Omfanget af denne kontrol
har været øget i 2021 og 2022 som følge af fund af PFAS i forskellige geografiske områder, hvor Føde-
varestyrelsen har taget prøver af kød og blod fra dyr, der har græsset på forurenede områder. På bag-
grund af fundet af forøgede mængder af PFAS i økologiske æg har jeg i gangsat et bredere screeningsar-
bejde af PFAS i fødevarer. Fødevarestyrelsen har øget antallet af prøver både for den almindelige stik-
prøvekontrol og for antallet af mistankeprøver. Kontrollen udvides desuden til flere typer af fødevarer,
herunder korn, frugt og grønt.
Jacob Jensen
/
Paolo Drostby
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Holbergsgade 6 • 1057 København K