Uddannelses- og Forskningsudvalget 2022-23 (2. samling)
UFU Alm.del Bilag 82
Offentligt
2695239_0001.png
ÅRSBERETNING
G R Ø N T U DV I K L I N G S - & D E M O N S T R AT I O N S P R O G R A M
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0002.png
2022
1. januar 2022 - 31. december 2022
GUDP-sekretariatet
Landbrugsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V
Tlf. 72 54 40 00
[email protected]
www.gudp.dk
ISBN 978-87-7120-164-2
Fotos tilhører GUDP, hvor intet andet er nævnt. Videreudnyttelse kræver tilladelse.
Forsidefoto: Projektet SvampeMad, der har fået tilsagn i 2022, vil producere nye proteinrige
fødevareingredienser ved fermentering af organiske restprodukter. Foto: Colourbox
INDLEDNING
Indledning
Forord v. Mikael Thinghuus
Fokus i 2022
FAKTA OM GUDP
Bevillinger i tal 2022
Hvem har fået støtte i 2022?
Hvor virker GUDP´s støtte?
Principper for vurdering af GUDP-projekter i 2022
Projekternes forventede effekter
ALLE PROJEKTER I 2022
Nye projekter fra ordinære runder
Klima
Fremtidens grønne proteiner
Mindsket miljøpåvirkning
Opgradering af sidestrømme / Begrænset fødevarespild
Dyrevelfærd
3
4
6
8
9
10
12
13
15
16
17
19
21
23
24
26
27
Nye projekter fra økologipuljen
Nye projekter fra europæisk samarbejde
Afsluttede projekter i 2022
INFORMATION & KONTAKT
Informationsmøder & dialog
Konference
Bestyrelsen i 2022
Sekretariatet
28
29
30
31
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0003.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Indledning
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) er en er-
hvervsstøtteordning under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri. GUDP giver tilskud til projekter, der understøtter
grøn omstilling af fødevareerhvervet på tværs af værdikæden
– fra primærproduktionen i landbrug, fiskeri og akvakultur over
forarbejdning til afsætningsledet.
GUDP´s ministerudpegede bestyrelse udvælger de projekter,
som modtager tilskud. Bestyrelsen betjenes af GUDP-
sekretariatet i Landbrugsstyrelsen.
GUDP har siden sin start i 2010 bidraget til innovation og grøn
udvikling på mange forskellige måder inden for fødevare-
erhvervets værdikæde. Siden 2010 har GUDP sammenlagt
givet tilsagn til grønne projekter for over 3 mia. kroner.
Ved udgangen af 2022 havde 604 projekter fået tilsagn om
projekttilskud, mens 396 er afsluttet.
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
3
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0004.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
For den klimavenlige
og bæredygtige
fødevareproduktion
I 2022 gav vi tilsagn om i alt 227,8 mio. kr. til 39 projekter
med dét fælles formål, at de alle som et vil bidrage til en
mere klimavenlig og bæredygtig fødevareproduktion. En-
ten ved at udvikle nye teknologier, ved at demonstrere ny
viden eller ved at etablere netværk, som binder organisati-
oner sammen om den grønne omstilling.
Selvom jeg har siddet som formand for GUDP-bestyrelsen
i snart mange år, bliver jeg til stadighed overrasket over
den idérigdom, der præger ansøgningerne. Det er godt for
Danmark, og det er i særdeleshed godt for vores planet. Der
er mange problemstillinger, som skal adresseres, og det gør vi
ofte bedst gennem nytænkning og innovation. Mængden og
kvaliteten af projekter er en sund modvægt til det ind i mellem
temmelig mørke fremtidsbillede, som dominerer den offentlige
debat. Der er desværre al mulig god grund til at være bekym-
ret over fremtiden – men hvis bekymringerne kun fører til
mismod og ikke til nytænkning og virkelyst, risikerer de at blive
selvforstærkende.
Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige de afgående besty-
I år har vi samlet set behandlet 172 ansøgninger om projekttil-
skud. De fordeler sig på vores to ordinære runder, vores sær-
relsesmedlemmer en stor tak for det gode samarbejde, som
har præget bestyrelsesarbejdet de forgangne fire år.
I 2022 har GUDP fået en ny bestyrelse, sammensat af drifti-
ge og dygtige mennesker fra stort set alle led og kanter af
fødevareerhvervet. Det er til stor gavn for udvælgelsen af nye
projekter, at vi har så mange perspektiver med i beslutnings-
processen. Jeg ser derfor frem til de kommende års arbejde,
hvor der venter mange vigtige beslutninger i GUDP, med en
god blanding af høje forventninger og sindsro.
Projekter med GUDP-støtte
lige økologipulje samt vores internationale opslag. Kvaliteten
i ansøgningerne er generelt på et rigtigt højt niveau. Det gør
naturligvis projektudvælgelsen til en yderst vanskelig manøvre,
og desværre hænger valg altid sammen med fravalg.
I den sammenhæng skylder jeg at sige, at selvom et projekt
ikke opnår tilsagn første gang, ser vi altid gerne en finpudset
version af ansøgningen igen. Ofte er det de små marginaler,
der gør forskellen, når bestyrelsen træffer afgørelse om, hvilke
projekter der skal have tilsagn.
Midler uddelt siden 2010
3 mia. kr.
604
4
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0005.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Afsluttede projekter
Selvom jeg har siddet som for-
En af de sidste opgaver, som den forrige bestyrelse påtog sig,
var et forberedende arbejde til en ny firårig strategi for GUDP.
Et arbejde som blev igangsat ved, at bestyrelsen indhentede
bidrag fra GUDP’s centrale interessenter på GUDP´s konferen-
ce d. 3. februar 2022, suppleret med en høring af relevante
myndigheder og interessenter inden for fødevare-, jordbrugs-,
fiskeri-, akvakultur- og miljøsektoren.
Den nye bestyrelse har således et godt udgangspunkt for at
færdiggøre arbejdet med den nye GUDP strategi, som forven-
tes at kunne træde i kraft d. 1. juni 2023.
Jeg glæder mig rigtig meget til at fortsætte engagementet i
GUDP, og ikke mindst til at se, hvad årets projektansøgninger
byder ind med for en mere klimavenlig og bæredygtig fødeva-
reproduktion.
mand for GUDP-bestyrelsen i snart
mange år, bliver jeg til stadighed
overrasket over den idérigdom,
der præger ansøgningerne.
396
Mikael Thinghuus
Formand for GUDP-bestyrelsen
Marts 2023
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
5
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0006.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Fokus i 2022
I handlingsplanen for 2022 havde GUDP-bestyrelsen udset sig
fire overordnede fokusområder, der dækker over klima, bære-
dygtige og klimavenlige fødevarer, udvikling af ny strategi samt
formidling af den store evaluering af GUDP, udført af Damvad
Analytics og Muusmann i 2021.
Særligt er der under de to førstnævnte fokusområder udfoldet
flere underliggende fokusområder. Således har bestyrelsen haft
fokus på at støtte projekter, der arbejder for at styrke biodiversi-
teten, og som skåner miljøet både til lands og til vands.
Begrænset klimapåvirkning var igen i 2022 et helt centralt
omdrejningspunkt for GUDP. Derfor stillede bestyrelsen krav
til ansøgere om at angive projektets direkte eller indirekte
klimaeffekt. I 2022 adresserede 54 procent af GUDP´s nye
projekter fokusområdet begrænset klimapåvirkning som
primært indsatsområde.
I 2022 har bestyrelsen haft fokus på projekter, der adresserer
bæredygtige og klimavenlige fødevarer, herunder bedre
ressourceudnyttelse. Det ses afspejlet i årets projektportefølje,
hvor 54 procent af projekterne netop adresserer fokusområ-
det bæredygtig ressourceudnyttelse.
Klima i fokus
Bæredygtige og klimavenlige
fødevarer til alle
54 PROCENT
af alle nye GUDP-projekter i 2022 angiver
begrænset klimapåvirkning som slutmål
Udvikling af ny strategi
Arbejdet med forberedelsen af den nye strategi blev sat
godt i gang med indhentning af input fra interessenter
på GUDP’s konference d. 3. februar 2022 suppleret med
en høring af relevante myndigheder og interessenter
inden for fødevare-, jordbrugs-, fiskeri-, akvakultur- og
miljøsektoren. For at sikre den nye GUDP-bestyrelses
mulighed for at give input til strategien, er den
nuværende strategi forlænget til d. 31. maj 2023.
Den nye strategi forventes at træde i kraft pr. 1. juni 2023.
Evaluering af programmet
I 2021 gennemførte GUDP en omfattende evaluering af
programmet. Derfor ønskede bestyrelsen at have fokus på
ekstern formidling af evalueringen i 2022. Det er bl.a. sket
med udgivelse af Damvad Analytics og Muusmann-rappor-
ten på GUDP´s hjemmeside.
Rapporten kan tilgås her
17 PROCENT
flere projekter angiver bæredygtg ressourceud-
nyttelse som slutmål sammenlignet med 2021
1. JUNI ´23
træder ny GUDP-strategi i kraft
6
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0007.png
INDLEDNING
FOTO: COLOURBOX
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
FAKTA OM GUDP
ÅRSBERETNING 2022
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
7
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0008.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Bevillinger i tal
Midler uddelt under GUDP
2018
129
11
7
9
156
777,3
47,7
14,6
25
864,6
31
6
4
6
47
182,4
25
8
9,8
225,2
2019
104
10
10
11
135
618,3
46
17
122,3
803,6
34
6
3
5
45
187,3
30,7
3,7
29
250,7
2020
109
22
34
20
185
712,6
130,3
45,7
134
1.022,6
27
6
8
6
47
182,3
37,4
14
39,1
272,8
2021
122
20
36
-
178
628,2
131,4
64
-
823,6
33
8
6
-
47
191,5
47,9
11,1
-
250,5
2022
103
25
15
-
143
708,4
140,2
20,8
-
869,4
28
9
2
-
39
173,7
49,3
4,8
-
227,8
I 2022 er der givet tilsagn om projekttilskud for 227,8 mio.
kroner fordelt på 39 projekter. I de to ordinære GUDP-runder
fik 28 projekter tilsagn om projekttilskud. 9 projekter opnåede
støtte fra den særlige økologipulje Organic RDD (ORDD-8),
mens 2 europæiske samarbejdsprojekter opnåede tilsagn via
ERA-netværk.
GUDP oplever fortsat en stor interesse for at søge tilskud i de
fire puljer, og har i 2022 behandlet 143 ansøgninger, der tilsam-
men har søgt om projekttilskud for 869,4 mio. kroner.
Til de ordinære puljer modtog GUDP 103 ansøgninger. Her blev
uddelt 173,7 mio. kroner til 28 projekter. Økologipuljen modtog
25 ansøgninger, hvoraf 9 projekter blev udvalgt og modtog et
samlet tilsagn for 49,3 mio. kroner. Slutteligt modtog GUDP 15
ansøgninger i forbindelse med ERA-netværk. Her blev 2 projek-
ter udvalgt til at modtage tilskud for i alt 4,8 mio. kroner.
Ansøgninger (antal)
Ordinære ansøgningsrunder
Organic RDD
ERA-netværk
Særpuljer*
I alt
Ansøgt beløb (mio. kr.)
Ordinære ansøgningsrunder
Organic RDD
ERA-netværk
Særpuljer*
I alt
Antal projekter udvalgt (antal)
Ordinære ansøgningsrunder
Organic RDD
ERA-netværk
Særpuljer*
I alt
Tilsagn (mio. kr.)
Ordinære ansøgningsrunder
Organic RDD
ERA-netværk
Særpuljer*
I alt
GUDP indkalder i nogle tilfælde til ansøgningsrunder for særlige indsatser. I 2018 og 2019 gennemførte GUDP en særlig indsats målrettet
udvikling af Grøn Bioraffinering. I 2020 gennemførte GUDP en særlig indsats målrettet udvikling af klimavirkemidler og -tilpasning.
143
ansøgninger om projekttilskud modtog GUDP i 2022
869,4
mio. kroner ansøgtes der samlet set om i 2022
39
projekter blev udvalgt til at få projekttilskud i 2022
227,8
mio. kroner blev der i alt givet tilsagn for i 2022
8
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0009.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
De fik tilsagn i 2022
40
2022
2021
GUDP-projekter involverer typisk både små, mellemstore og
store virksomheder samt forsknings- og vidensinstitutioner, der
kan forene teori og praksis i innovative løsninger, metoder og
samarbejder.
Siden programmets start i 2010 har over halvdelen af projek-
ternes deltagende partnere været virksomheder, hvilket har
været med til at sikre, at ny viden, teknologi og metoder, som
udvikles i projekterne, bliver taget i brug i erhvervet. I 2022 var
62 procent af deltagerne virksomheder, mens 38 procent af
deltagerne fordelte sig på offentlige og private forsknings- og
vidensinstitutioner.
35
30
25
20
15
10
5
0
d
d
d
sfo Priv
rm at
id for
lin sk
gs ni
in ng
st s-
itu o
tio g
n
irk
so
m
he
ks
om
he
irk
so
m
he
st
ng
ffe
n
tlig
fo
rs
kn
i
sin
itu
tio
n
vir
landet. Tyngden af projektdeltagere ligger omkring de store
universitetsbyer, hvilket til dels afspejler videns- og forskningsu-
niversiteternes relativt høje repræsentation i projekterne.
vid
en
O
et billede af, at de nye GUDP-projekter er spredt jævnt i hele
M
ell
Betragtes den geografiske fordeling af projektdeltagere, tegnes
em
st
or
v
St
or
v
Li
lle
Procentvis fordeling af virksomheder og universiteter i projekterne fra de ordinære runder i 2022 sam-
menlignet med fordelingen i 2021. En lille virksomhed: mindre end 50 ansatte og en årsomsætning på
under 10 mio. euro. Mellemstor virksomhed: mellem 50-250 ansatte og en årlig omsætning på max.
50 mio. euro. Stor virksomhed: over 250 ansatte og en årsomsætning på over 50 mio. euro.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10<
Ovenstående angiver antal projektdeltagere fra de ordinære runder fordelt på kommuner. Såfremt
den samme organisation deltager i flere projekter, er hver projektdeltagelse medtalt i opgørelsen.
32
procent af projektdeltagerne i de nye projekter fra
2022 består af små virksomheder
85
procent af de nye projekter i 2022 har deltagelse af
en offentlig eller privat forskningsinstitution
49
kommuner er repræsenteret gennem projektpart-
nere i de nye projekter fra 2022
27
gange er organisationer fra Aarhus Kommune repræ-
senteret i de nye projekter fra 2022. Det er den højeste
repræsentation i landet
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
9
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0010.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
GUDP giver tilskud til udviklings-, demonstrations- og net-
værksprojekter indenfor fødevareproduktionen. Programmet
dækker hele værdikæden, og yder således tilskud til projekter i
primærproduktionen til lands og til vands, til teknologiudvikling,
forædling og forarbejdning såvel som til afsætningsledet.
Af den årsag virker GUDP´s støtte i stort set alle hjørner og
afkroge af det danske fødevaresystem. På tværs af strategi-
er, handlingsplaner, mål og visioner, kan GUDP´s støtte dog
kategoriseres i otte overordnede områder, hvortil der siden
programmets start i 2010 samlet set er tilført over 3 mia. kroner
i bevillinger.
De otte kategorier er: Klima; Alternative proteiner; Forarbejd-
ning; Økologi; Planter; Husdyr og foder; Akvakultur og fiskeri;
Grøn bioraffinering.
Fordelingen af midler til de forskellige kategorier varierer år fra
år, afhængig af GUDP-bestyrelsens strategi og handlingsplaner,
og deraf prioriterede indsatsområder.
Langt størstedelen af GUDP´s
projekter adresserer problemstillinger
i forhold til fødevareproduktionens
klimapåvirkning. Enten direkte i kraft
af projektets aktivitet, eller som en
positiv afledt effekt af projektet.
Siden programmets opstart har
GUDP´s strategier haft reduceret
klimapåvirkning som en prioriteret
dagsorden for programmets indsats-
områder. Flere af GUDP´s projekter
har tilstræbt at reducere udledningen
af metan, lattergas og kuldioxid fra
primærproduktionen, men der er
også mange andre eksempler på
klimaprojekter, f.eks. projekter der
arbejder med at reducere mad-og
fødevarespild og derved bidrager til
en reduceret klimaudledning.
Alternative proteiner er helt centrale
i fremtidens proteinkilder. Både i for-
hold til fødevarer til forbrugere såvel
som foder hos producenterne – både
inden for husdyr og fiskeopdræt.
Adskillige GUDP-projekter er allerede
sat i søen med henblik på at udvikle
ny teknologi såvel som metoder til
produktion af velsmagende planteba-
serede fødevarer, samt fødevareingre-
dienser med et højt proteinindhold i
god kvalitet af danske råvarer.
I forarbejdningsledet er der et stort
behov for nye teknologier, der kan
bidrage til bedre ressourceudnyttelse
såvel som reduktion af madspild.
Derfor støtter GUDP eksempelvis
projekter, som tilstræber at udnytte
sidestrømme til produktion af nye
fødevarer.
Hertil støtter GUDP projekter med
fokus på ressourcevenlig eller bære-
dygtig emballering indenfor fødeva-
reområdet, som kan genbruges eller
komposteres, og som ikke trækker på
fossile ressourcer.
Klima
Alternative proteiner
Forarbejdning
10
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
FOTO PÅ DENNE SIDE: COLOURBOX
Her virker GUDP´s støtte
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0011.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
FOTO PÅ DENNE SIDE: COLOURBOX
Økologi
Økologisk forskning og udvikling
udgør et væsentligt fokusområde i
GUDP. Igennem flere år er der afsat
særskilte midler fra forskningsre-
serven, øremærket til økologiske
projekter, der skal bidrage til at udvikle
sektoren. Størstedelen af de midler,
der bevilges til økologiske projekter
sker i samarbejde med ICROFS, via
økologiprogrammet Organic RDD.
Akvakultur og fiskeri
Fersk fisk og skaldyr er generelt en
mere klimavenlig spise sammenlignet
med proteinkilder fra klovdyr. Det er
derfor positivt, at den globale efter-
spørgsel på fisk stiger. Men for at be-
skytte både dyr, vandmiljø og natur, er
det vigtigt, at vi ser ind i udviklingen
af nye produktionsmetoder, således at
efterspørgslen kan imødekommes på
en bæredygtig måde.
Derfor har GUDP fokus på projekter,
der enten ser ind i skånsomme fiskeri-
metoder, udvikling af det bæredygtige
dambrug samt projekter med fokus
på nye fiske- eller skaldyrsbaserede
fødevarer baseret på invasive eller
overrepræsenterede arter.
Planter
Planteproduktion dækker i GUDP et
bredt spektrum af produktionsom-
råder. Alt fra væksthusgartneri med
prydplanter, over juletræer og økolo-
giske frilandsgrøntssager til udvikling
af nye plantebaserede fødevarer og
intensiv konventionel kornproduktion
indgår i GUDP´s projektportefølje.
Gældende for alle projekter er, at
de bidrager til en mere effektivt res-
sourceudnyttelse, reduceret brug af
hjælpestoffer eller mindre udledning
af næringsstoffer, klimagasser og
pesticider.
Husdyr og foder
Husdyr og produktion af foder udgør
den tungeste post i landbrugets
udledninger af klimagasser. Af den
grund har GUDP et vedvarende fokus
på husdyrprojekter, der kan reducere
sektorens udledning af klimagasser
såvel som næringsstoffer. Samtidig er
dyrevelfærd et centralt omdrejnings-
punkt, hvorfor mange GUDP-projekter
tilstræber udvikling af skånsommere
produktionsmetoder med blik for
dyrenes sundhed og trivsel.
Grøn Bioraffinering
Grøn Bioraffinering har et stort
potentiale for at styrke bæredyg-
tigheden i primærproduktionen i
landbruget. Derfor har GUDP siden
2013 støttet udvikling af teknologi, der
understøtter eller forbedrer områdets
potentiale. Det sker både med et blik
for udvikling af selve teknologien i
grøn bioraffinering, på udnyttelsen af
det producerede protein fra grøn bio-
masse til foder og human ernæring
samt for den optimale anvendelse
af restproduktet til f.eks. foder eller
biogas.
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
11
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0012.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Principper for vurdering
af GUDP-projekter 2022
GUDP-bestyrelsens udvælgelse af projekter bygger på en vur-
dering af, hvor godt projekterne opfylder lovens formål samt
af deres grønne og økonomiske effekter, nyhedsværdi, faglige
kvalitet, relevans og deltagernes kompetencer. Kriterierne
fremgår af GUDP’s strategi.
For at opnå tilskud fra GUDP skal et projekt have en dobbelt
bundlinje i form af effekter på både grøn og økonomisk bære-
dygtighed. De grønne parametre repræsenterer de miljø- og
De blå parametre repræsenterer projektets evne til at skabe et
- Begrænset påvirkning af miljøet fra næringsstoffer (kvælstof
og fosfor), pesticider og klimagasser
- Bæredygtig ressourceudnyttelse
- Fødevaresikkerhed og kvalitet, human sundhed og ernæring
- Skånsomme produktionsmetoder
Alle GUDP´s projekter skal bidrage til mindst én grøn bæredyg-
tighedseffekt og mindst én økonomisk bæredygtighedseffekt.
Dermed er det ikke et krav, at det enkelte projekt har effekt på
alle grønne og økonomiske parametre.
- Projektdeltagernes provenu
- Videre økonomisk effekt
samfundsudfordringer, som programmet skal bidrage til at løse:
provenu eller videre økonomiske effekt:
Begrænset påvirkning af miljøet fra næringsstoffer (kvælstof og fosfor), pesticider og klimagasser
Bæredygtig ressourceudnyttelse
Fødevaresikkerhed og kvalitet, human sundhed og ernæring
Skånsomme produktionsmetoder
Projektdeltagernes provenu
Videre økonomisk effekt
12
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0013.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
2022
2021
Projekternes forventede
effekter
Bestyrelsen ser med tilfredshed tilbage på 2022, hvor 54
procent af GUDP´s nye projekter har begrænset klimapåvirk-
ning som primært indsatsområde. Selvom det er et fald på 19
procent i forhold til 2021, så er det overordnet set et tilfredsstil-
lende resultat, idet det samtidig har givet plads til andre vigtige
og prioriterede indsatsområder, hvoraf størstedelen desuden
har en afledt klimaeffekt.
Minimere kvælstofoverskud (N)
Minimere forsforoverskud (P)
Reducere pesticidanvendelsen
Begrænse klimapåvirkningen
Bæredygtig resourceudnyttelse
Det gælder eksempelvis projekter, der arbejder for bæredyg-
tig ressourceudnyttelse, hvor der i 2022 ses en stigning på 17
procent. Et område bestyrelsen har haft særligt fokus på i 2022.
Samme positive udvikling ses også i projekter, der arbejder
med udvikling af skånsomme produktionsmetoder, hvor der
ses en stigning på 15 procent. Dette indsatsområde, som bl.a.
omfatter øget biodiversitet og dyrevelfærd, har ligeledes været
prioriteret.
På de økonomiske parametre forudser hele 93 procent af pro-
jektvirksomhederne et provenu som effekt af projektet, mens
57 procent forudser en videre samfundsøkonomisk effekt. Alle
projekter forudser mindst én økonomisk effekt, mens adskillige
både forudser et provenu for virksomheden samt en sam-
fundsøkonomisk gevinst som effekt af projektet.
0
10
20
30
40
50
60
70
80
90
100
Videre økonomisk effekt
Provenu
Skånsomme produktionsmetoder og dyrevelfærd
Fødevaresikkerhed og kvalitet, human sundhed og ernæring
Figuren viser, hvor stor en andel af årets nye projekter, som vil få effekt på de ni forskellige parametre.
Det er de seks parametre i GUDP’s spiderweb suppleret med en opdeling af parameteret for reduktion af
udledninger i fire underkategorier: N, P, pesticider og drivhusgasser. Tallene er angivet i procent af alle
nye projekter. NB: Idet alle projekter har effekt på mere end ét parameter, skal summen ikke give 100.
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
13
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0014.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
ALLE PROJEKTER 2022
ÅRSBERETNING 2022
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
14
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0015.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Nye projekter fra
ordinære runder
GUDP indkalder to gange årligt til ordinære runder, hvor
hoveddelen af GUDP´s tilskudsmidler uddeles. I 2022 modtog
GUDP 103 ansøgninger, der samlet set ansøgte om projekttil-
skud for 708,4 mio. kroner.
I alt endte 28 projekter med at få tilsagn om projekttilskud for
173,7 mio. kroner fra GUDP´s to ordinære puljer. 10 projekter fik
tilsagn i runde 1, mens 18 projekter fik tilsagn i runde 2.
Projekttemaerne fordeler sig over en bred kam af indsatsom-
råder. Således udfoldes problemstillinger i hele værdikæden,
både til lands og til vands.
Følgende præsentation af årets nye GUDP-projekter er temati-
seret som følger:
- Klima
- Fremtidens grønne proteiner
- Mindsket miljøpåvirkning
- Opgradering af sidestrømme / Begrænset fødevarespild
- Dyrevelfærd
Projekttitel
Klima
ZERO – Zero-Emission Food Chain – The case of Ryebread and Oats
METAKS
BioSubstrate 2.0
Udvikling af synergi mellem biogas og pyrolyse
Fremtidens grønne proteiner
ASAP Bælg Netværket
PLANTASTISK
RAPS
SøStem
VALUEKELP
HQProtein – Development of high quality grass-protein foods
SvampeMad
G2BWBEP
Mindsket miljøpåvirkning
Elektrisk ukrudtsbekæmpelse i frøafgrøder
PiBalance
ANAKORN
New Microbial consortia for control of fungal diseases in cereals
CROPDRONE
PRÆCISIONSFRØAVL
PFAS Detect
Opgradering af sidestrømme / Begrænset fødevarespild
Ny teknologi til saltning
YeastHealth
OPTIKVAL
FrostProInno
KRABFISK
SOLID-PRO
Dyrevelfærd
Fish vision
Hovedansøger
Tilsagn i mio. kr.
(afrundet)
1
5
10
15
SEGES Innovation P/S
SEGES Innovation P/S
Teknologisk Institut
Vrejlev Energy ApS
1
5
10
15
SAGRO I/S
Teknologisk Institut
Danish Agro
Aurelis ApS
Royal Greenland Seafood A/S
Københavns Universitet
Aalborg Universitet
G2B BioSolutions ApS
1
5
10
15
Møller Andersen ApS
SEGES Innovation P/S
SEGES Innovation P/S
Bioomix ApS
Danfoil A/S
Brancheudvalget for Frø
Pisco ApS
1
5
10
15
Process Technic Aps
Aarhus Universitet
Teknologisk Institut
Aarhus Universitet
Danmarks Tekniske Universitet
Scicular ApS
1
5
10
15
Sincere Aquaculture ApS
SEGES Innovation P/S
Københavns Universitet
Medarbejdere på Bioomix’ mikrobiologiske laboratorie. Biomix
er hovedansøger på GUDP-projektet ”New Microbial consortia
for control of fungal diseases in cereals” Foto: Bioomix.
Bedre klovsundhed med kunstig intelligens
Velfærdshønen
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
15
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0016.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Klima
Klima har også i 2022 været helt central i udvælgelsen af
nye GUDP-projekter. Af samme årsag har bestyrelsen igen
stillet krav til, at alle ansøgere skulle angive projektets direkte,
målbare klimaeffekter. Alternativt, gældende for projekter der
ikke har haft klima som hovedfokus, har det været et krav at
projektansøgningerne skulle beskrive projektets eventuelle
afledte klimaeffekter.
At ovenstående krav til ansøger har været rejst, ses tydeligt
afspejlet i årets projektportefølje, der med kun få undtagelser
FOTO: COLOURBOX
har klima som fokusområde. Dermed kunne de fleste af årets
projekter i realiteten kategoriseres under temaet klima, hvilket
bestyrelsen ser tilbage på med stor tilfredshed.
Det er kendetegnende for GUDP, at den grønne indsats ikke
er begrænset til hverken sektor eller et bestemt stadie af vær-
dikæden. GUDP dækker grønne indsatser i hele værdikæden
– fra jord til bord – hvilket nedenstående projektoversigt tydeligt
eksemplificerer.
Indenfor temaet Klima er der i
2022 givet tilsagn om projekt-
tilskud for et samlet beløb på
34,2 mio kr.
ZERO – Zero-Emission Food Chain – The
case of Ryebread and Oats
Med fokus på havregryn og rugbrød, vil projektet udvikle
klimaneutrale fødevarer ved hjælp af tre virkemidler:
Brug af 1) grøn ammoniak og 2) nitrifikationshæmmere
ude på marken og 3) at omdanne halmen fra havren og
rugen til biochar (biokul), som senere vil lagre kulstof i
jorden, og eksempelvis kompensere for klimaaftrykket fra
havregrynsemballagen. Hertil vil en udvidelse af projektets
onlineplatform bane vejen for dokumenterbar, klima-
neutral produktion, mens projektet vil undersøge hvilke
kommunikationsmæssige virkemidler, der bedst skaber
tillid til begrebet ”klimaneutral” hos forbrugeren.
Udvikling af synergi mellem biogas og
pyrolyse = Fordobling af gasudvindingen
fra landbrugets restprodukter
Projektet vil optimere energiudnyttelsen på biogas ved at
kombinere et biogasanlæg med pyrolyseteknologi. I dag
udnyttes ca. 35 procent af energiindholdet fra eksempelvis
halm i et biogasanlæg. Resten forbliver uudnyttet biomas-
se, der bringes tilbage på markerne. Ved at integrere py-
rolyse i biogasanlægget, vil samspillet af de to teknologier
opnå en forbedret energiudnyttelse, samtidig med at man
fastholder mineraler og kulstof, der senere tilbageføres til
landbrugsjorden.
METAKS
Projektet vil medvirke til at måle metanemissionen fra
kvæg med henblik på at implementere foderadditiver til
reduktion af metanemissionen fra koen. Det vil give et
unikt forsøgssetup til at afprøve og optimere tildelingen af
foderadditiver under praksisforhold.
BioSubstrate 2.0
Projektet vil udvikle et nyt produkt, der kan erstatte jord-
forbedringsmidlet sphagnum, da klimabelastningen fra
sphagnum er tung og regenereringen langsom. Projektets
mål er at substituere 50% af sphagnum-forbruget i Dan-
mark frem mod 2030.
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
SEGES Innovation P/S
Tilsagn (DKK)
SEGES Innovation P/S
Tilsagn (DKK)
Teknologisk Institut
Tilsagn (DKK)
Vrejlev Energy ApS
Tilsagn (DKK)
4.908.279
6.872.328
7.843.856
14.526.243
16
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0017.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Fremtidens grønne proteiner
Et af årets centrale temaer blev allerede cementeret på
GUDP-konferencen i februar måned, hvor emnet ”Proteiner for
fremtiden” var omdrejningspunktet. Fremtidens grønne pro-
teiner udgør ofte krumtappen for fødevaresektorens grønne
omstilling, hvilket også ses afspejlet i den høje andel af nye
GUDP-projekter, der har fokus på netop dét område.
I både hvad angår fødevarer til mennesker såvel som foder til
dyr, er der behov for at proteinkilderne bliver mere klima- og
miljøvenlige. Derfor har GUDP i 2022 støttet syv projekter med
FOTO: COLOURBOX
fokus på udvikling af fremtidens grønne proteiner.
Fokus ses både at være direkte rettet på udvikling eller forbed-
ring af selve proteinkilden, eller indirekte ved at fokusere på
fodertilsætning, der eksempelvis skal hjælpe husdyr med at
omsætte og fordøje klimavenlige proteinkilder.
Indenfor temaet Fremtidens grønne
proteiner er der i 2022 givet tilsagn om
projekttilskud for et samlet beløb på
40,7 mio kr.
SøStem – Udvikling af omkostningseffek-
tivt Søl dyrkningssystem samt udvikling af
ASAP Bælg Netværket
Netværksprojektet har som formål at undersøge hvilke
problemstillinger, der virker som barrierer for udviklin-
gen og udbredelsen af konsumafgrødedyrkning og
forarbejdning af bælgfrugter i Danmark. Målet er at samle
repræsentanter fra hele værdikæden, således at aktørerne
i fællesskab kan løse de påpegede problemstillinger.
Søl baserede fødevareprodukter
PLANTASTISK
Plantastisk vil udvikle nye og bæredygtige plantebaserede
fiskealternativer. Projektet omfatter udvikling af innovative
ingrediensløsninger, og bygger på nye ideer indenfor
proces- og produktudvikling med fokus på tekstur, smag,
udseende og næringsværdi.
RAPS
Den proteinrige plante, raps, der dyrkes i Danmark, er
allerede udbredt – bl.a. som foder til malkekvæg. Imidlertid
er rapsen ikke ideel som foder til grise, hvilket projektet
RAPS håber at ændre på ved at optimere protein- og
fosfortilgængeligheden i rapskager og –skrå.
Projektet vil udvikle et omkostningseffektivt dyrknings-
system for rødalgen Palmaria Palmata (også kaldet Søl),
der i dag primært anskaffes ved sankning. Da rødalgens
fremtrædende aroma kan være svær at arbejde med, ser
projektet også ind i udvikling og produktion af et tangba-
seret produkt, henvendt til den almene forbruger.
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
SAGRO I/S
Tilsagn (DKK)
Teknologisk Institut
Tilsagn (DKK)
Danish Agro
Tilsagn (DKK)
Aurelis ApS
Tilsagn (DKK)
451.156
1.927.472
3.094.392
4.076.572
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
17
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0018.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Fremtidens grønne proteiner
FOTO: COLOURBOX
SvampeMad – Produktion af nye protein-
VALUEKELP – Lavenergi stabilisering af
tang og udvikling af nye sikre højværdi
fødevareprodukter
Projektet vil udvikle nye klimavenlige løsninger til
stabilisering af frisk tang, der betegnes som en klima- og
miljøvenlig fødevare grundet dets evne til at optage CO2
og næringssalte. Høstsæsonen af tang udgør imidlertid
kun to uger i forsommeren, hvilket afføder et flaskehals-
problem, da tangen skal stabiliseres inden syv dage efter
høst. Stabiliseringen foregår i dag ved enten tørring eller
frysning, der kræver et højt energiforbrug.
rige fødevareingredienser ved fermente-
HQProtein – Development of high quality
grass-protein foods
Projektet vil udnytte græs- og bælgplanteproteiners
særlige egenskaber og skabe et hvidt, smagsneutralt
proteinprodukt med god funktionalitet og høj ernærings-
mæssig kvalitet. Det vil projektet opnå ved at udvinde
græs- og bælgplanters spiselige proteiner, identificere de
ernæringsmæssige egenskaber, færdigudvikle et plante-
protein-baseret produkt i form af næringsrig, vegetabilsk is,
og endelig demonstrere den kommercielle anvendelighed
ved en forbrugerundersøgelse.
ring af organiske restprodukter
Projektet vil anvende et nyt innovativt bioreaktorsystem,
der ved hjælp af bæredygtig svampefermentering kan
opgradere sidestrømme såsom mask (et restprodukt fra
ølproduktionen) til proteinrige fødevareingredienser med
god smag og ernæringsmæssig sammensætning. Pro-
duktionen foregår med minimalt vand- og energiforbrug
og helt uden sidestrømme/affaldsprodukter. Projektet vil
undersøge og karakterisere proteinerne, og derpå udvikle
nye fødevareprototyper, som slutteligt skal evalueres af
forbrugerne.
G2BWBEP – Upcycling Food Waste to a
High quality Protein for Feed and High
Grade Bioethanol
Projektet vil udvikle en metode til upcycling af madspild
(primært brødrester) til grøn bioethanol. Sidestrømmene
fra produktionen vil efterfølgende blive anvendt til udvik-
ling af et nyt vegetabilsk protein, der skal testes i foder til
fisk og svin som en supplement til importeret soja. Projek-
tet lægger byggestenene for Danmarks første affaldsfri,
bæredygtige bioethanolproduktion med CO2-opsamling
og produktion af kvalitetsproteiner.
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Royal Greenland Seafood A/S
Tilsagn (DKK)
Københavns Universitet
Tilsagn (DKK)
Aalborg Universitet
Tilsagn (DKK)
G2B BioSolutions ApS
Tilsagn (DKK)
5.730.779
6.737.319
9.078.087
9.581.721
18
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0019.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Mindsket miljøpåvirkning
I 2022 har GUDP også haft fokus på projekter, der bidrager til
mindsket miljøpåvirkning i form af begrænset påvirkning fra
kvælstof, fosfor og pesticider.
Groft inddelt kan projekternes fokusområde i dette tema
opdeles mellem to projektkategorier. I den første kategori har
projekterne fokus på optimal udnyttelse af kvælstof, fosfor og
pesticider, eksempelvis i form af præcisionssprøjtning og opti-
mal gødskning. I den anden kategori har projekterne fokus på
udvikling af alternative bekæmpelsesmidler såsom biofungici-
der såvel som mekaniske metoder.
Indenfor temaet Mindsket
miljøpåvirkning er der i 2022 givet tilsagn
om projekttilskud for et samlet beløb på
43,5 mio kr.
FOTO: COLOURBOX
PiBalance – Bedre fosforudnyttelse ved
Elektrisk ukrudtsbekæmpelse i
frøafgrøder
Projektet vil udvikle et alternativ til kemisk ukrudtsbekæm-
pelse i frøbranchen. Målet er en elektrisk ukrudtsfjerner,
der, ved at overføre strøm til ukrudtsplanten, ødelægger
plantens celler, hvorved planten på kort tid nedvisner.
Kommer projektet i mål, vil teknologien kunne anvendes i
både konventionelt og økologisk landbrug.
positionsbestemt tilførsel og anvendelse
af biochar
Projektet vil forbedre udnyttelse af fosfor i dansk landbrug
med biochar, og samtidig reducere tabet, ved at udvikle
et værktøj til positionsbestemt fordeling af fosfor på
marken. Ved at anvende nye metoder, bl.a. satellitdata, til
kortlægning af fosforindhold, vil projektet sikre, at tilførslen
af gødningen svarer til afgrødens reelle behov.
ANAKORN
Analyser af kornkerner efter høst forventes at kunne
afsløre, om en afgrøde har manglet næringsstoffer under
væksten. Den viden kan bruges til at optimere de følgende
års gødningsplaner. Dog mangler et værktøj til at kunne
analysere kernerne nemt og billigt, hvilket projektet ANA-
KORN vil forsøge at udvikle.
New Microbial consortia for control of
fungal diseases
Projektet vil udvikle nye bæredygtige mikrobielle biofungi-
cider til bekæmpelse af svampesygdomme i kornafgrøder
og teste deres effekt i hvede og byg. Projektet forventer at
indsatsen vil resultere i nye produkter, der kan hjælpe land-
brugeren med at kontrollere svampesygdomme i marken.
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Møller Andersen ApS – Maskiner til frøavl
Tilsagn (DKK)
SEGES Innovation P/S
Tilsagn (DKK)
SEGES Innovation P/S
Tilsagn (DKK)
Bioomix ApS
Tilsagn (DKK)
1.064.319
4.205.740
5.117.878
5.688.608
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
19
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0020.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Mindsket miljøpåvirkning
FOTO: COLOURBOX
PRÆCISIONSFRØAVL
Projektet vil udvikle et nyt dyrkningskoncept for frøgræs
med det formål at reducere behovet for pesticidanven-
delse. I dag forsvinder de kemiske løsninger til ukrudts-
bekæmpelse hurtigere, end alternative løsninger skabes.
Det gør det vanskeligt at opretholde markedets høje
kvalitetskrav. PRÆCISIONSFRØAVL vil, på baggrund af
markdata, udvikle algoritmer til afgrødegenkendelse samt
software, der kan omsætte informationerne til digitale
kort for præcisionsukrudtsbekæmpelse. Det forventes at
teknologien også vil kunne overføres til andre afgrøder.
PFAS Detect
Projektet vil udvikle en række måleinstrumenter til
detektion af det yderst sundhedsskadelige PFAS. Det vil
give både landbrugere og myndigheder mulighed for
effektivt at screene fødevarer og fødevareingredienser for
PFAS-kontaminering, og dermed værne forbrugeren mod
yderligere PFAS-eksponering.
CROPDRONE
Projektet vil udvikle en fuldautomatisk drone løsning, der
kan udføre præcisions- og pletsprøjtning på markafgrøder.
Målet er, at CROPDRONE bliver i stand til at kortlægge
behovet for sprøjtning i marken og præcisere brugen af
sprøjtemiddel på områder helt ned til 5 cm2.
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Danfoil A/S
Tilsagn (DKK)
Brancheudvalget for Frø
Tilsagn (DKK)
Pisco ApS
Tilsagn (DKK)
6.626.392
8.760.333
11.990.824
20
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0021.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Opgradering af sidestrømme / Begrænset fødevarespild
Fødevarespildet i fødevareindustrien er i dag med til at lægge
et unødigt ekstra pres på produktionsleddet. Hvert år kasseres
eller nedgraderes 385.000 tons spiseligt mad fra den danske
fødevareindustri. Typisk kan spildet bruges som foder i primær-
sektoren, men ofte vil det i bedste fald ende i et biogasanlæg.
Imidlertid er der potentiale for, at store dele af forarbejdnin-
gens sidestrømme, gennem innovation og nytænkning, kan
opgraderes fra lavværdi- til højværdiprodukter, eksempelvis
når rester fra fødevareproduktionen opgraderes fra foder til
FOTO: COLOURBOX
fødevarer. Derfor har GUDP i 2022 haft fokus på effektiv res-
sourceudnyttelse i fødevareindustrien, og givet tilsagn til seks
projekter, der enten har fokus på opgradering af sidestrømme
eller reduktion af fødevarespild.
Indenfor temaet Opgradering af
sidestrømme / Begrænset fødevarespild
er der i 2022 givet tilsagn om
projekttilskud for et samlet beløb på
42,3 mio kr.
YeastHealth – Fra restprodukt til funktio-
nel ingrediens i smågrisefoder
Projektet vil opgradere sidestrømmen permeat fra
mejerierne, der i dag betegnes som en sidestrøm af lav
værdi. Ved at fermentere permeat vil projektet opgradere
restproduktet til en højværdi-ingrediens i form af gær, der
kan bruges som foder til smågrise i fravænningsfasen. Det
forventes at produktet vil bidrage til at afhjælpe afvæn-
ningsdiarré med op til 25 procent, hvorved antibiotikafor-
bruget reduceres, og smågrisenes sundhed og velfærd
forbedres.
OPTIKVAL – Optimering af kvaliteten af
fiskeprodukter ved effektiv fjernelse af
nematodelarver
Projektet vil udvikle et nyt procesværktøj til detektion
og fjernelse af parasitter såsom torskeorm, sælorm og
sildeorm. Parasitterne forekommer i stor stil i danske
hvidfisk og kan fremkalde allergiske reaktioner ved human
konsum. I dag fjernes inficeret fiskekød manuelt, hvilket
bidrager til et produkttab på ca. 15 procent. Med OPTIK-
VALS nye procesværktøj forventes produkttabet reduceret
betragteligt.
FrostProInno – Innovative solutions for im-
proved spring frost protection of flowers
in fruit orchards
Projektet vil teste nye innovative løsninger til at beskytte
frugt- og bærblomster mod forårsfrost. Stigende tempe-
raturer medfører i dag tidligere blomstring, ofte før den
sidste forårsfrost er sat ind. Det betyder større risiko for
frostskader, og udgør en økonomisk risiko for erhvervet.
En effektiv beskyttelse mod forårsfrost vil dermed sikre
frugt- og bæravlere højere og mere stabile frugtudbytter.
Ny teknologi til saltning
Projektet vil med sin nye patenterede proces til saltning
udvikle maskine og teknologi, der kan udbredes til større
dele af fødevarebranchen, hvor saltning anvendes som
konserveringsmetode. Denne nye saltningsmetode vil
tilvejebringe en hurtigere metode til stabilisering af råvarer.
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Process Technic Aps
Tilsagn (DKK)
Aarhus Universitet
Tilsagn (DKK)
Teknologisk Institut
Tilsagn (DKK)
Aarhus Universitet
Tilsagn (DKK)
3.690.810
4.927.227
5.554.336
5.875.631
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
21
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0022.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Opgradering af sidestrømme / Begrænset fødevarespild
FOTO: COLOURBOX
SOLID-PRO – Opskalering af solid-state
fødevare-produktion fra fødevareindustri-
ens sidestrømme
KRABFISK
Projektet KRABFISK vil udvikle nye anvendelsesmulighe-
der for strandkrabben, der kan betegnes som en overset
ressource i det danske Bælthav. Endvidere skaber for
mange strandkrabber miljømæssige problemer ved bl.a.
at spise ålegræs, fiskeyngel og bundnære arter såsom
muslinger.
Projektet vil ved hjælp af fermentering forvandle frasor-
terede råvarer til ”plantekød” af høj gastronomisk kvalitet.
Processen skal ske klimavenligt ved lave temperaturer
med fødevaregodkendte svampesporer, hvor over 35% af
råvarerne stammer fra sidestrømme. Projektet anslår selv,
at slutproduktets klimaaftryk vil være 97% lavere sammen-
lignet med oksekød.
Hovedansøger
Hovedansøger
Danmarks Tekniske Universitet
Tilsagn (DKK)
Scicular ApS
Tilsagn (DKK)
7.432.077
14.800.835
22
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0023.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Dyrevelfærd
Forbedret dyrevelfærd er en naturlig del af GUDP´s DNA,
hvorfor bestyrelsen fortsat har blik for projekter, der har fokus
på skånsomme produktionsmetoder inden for produktion af
animalske proteiner.
Samtidig er det et faktum, at forbrugerne stiller stadig større
krav til dyrevelfærd, hvorfor der er behov for udvikling af ny
viden såvel som teknologier, der kan imødekomme forbruger-
kravet.
Under temaet Dyrevelfærd har bestyrelsen i 2022 haft fokus
på dyrenes velfærd, sundhed og trivsel, og derigennem givet
tilsagn til tre nye projekter der søger at forbedre dyrevelfærden
i henholdsvis hønsegården, dambruget og kostalden.
Indenfor temaet Dyrevelfærd er der i
2022 givet tilsagn om projekttilskud
for et samlet beløb på
13,2 mio kr.
FOTO: COLOURBOX
Fish vision – AI-baseret computervision
teknologi til kontinuerlig observation af
fisketrivsel i fiskefarme
Projektet vil udvikle kunstig intelligens til overvågning af
sundhedstilstand og trivsel i dambrug. I dag overvåges
fiskene ved en manuel inspektion, men det giver ikke til-
strækkelig indsigt, og kan have konsekvenser for fiskenes
trivsel, vækst og i sidste ende dambrugets økonomi. Målet
er bl.a. at reducere dødeligheden med 25 procent ved
tidligere detektion af sygdomme.
Bedre klovsundhed med kunstig
intelligens
Projektet vil udvikle et redskab til automatisk klovregi-
strering, med henblik på at forbedre klovsundheden i
kostalden. Ved at give landbrugeren et automatiseret
klovregistreringssystem vil det give et mere validt indblik
i sundhedstilstanden og dermed dyrevelfærden. For
landbrugeren vil det potentielt bidrage til at mindske
produktionstab forsaget af sygdomme.
Velfærdshønen
Brystbenbrud er det største velfærdsproblem i den nuvæ-
rende ægproduktion – uagtet om der er tale om skrabe-,
frilands- eller økologiske æg. Projektet Velfærdshønen vil
finde en løsning til at komme problemet til livs og derigen-
nem forbedre hønens velfærd.
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Sincere Aquaculture ApS
Tilsagn (DKK)
SEGES Innovation P/S
Tilsagn (DKK)
Københavns Universitet
Tilsagn (DKK)
2.631.600
2.934.161
7.609.174
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
23
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0024.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Nye projekter fra økologipuljen
Økologi
Også i 2022 rådede GUDP-bestyrelsen
over en særpulje, som var afsat med
aftalen om fordeling af forskningsreserven
2022 til forskning og udvikling i økologisk
jordbrug og økologiske fødevarer.
Midlerne blev udmøntet via det økolo-
giske forsknings- og udviklingsprogram
Organic RDD (ORDD-8) i samarbejde
med Internationalt Center for Forskning i
Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer
(ICROFS). Det er ICROFS´ egen bestyrelse,
der varetager den faglige vurdering af
ansøgningerne til ORDD-puljen, og som
herefter indstiller de udvalgte projekter til
projekttilskud ved GUDP-bestyrelsen.
I ORDD-8-puljen er der i 2022 givet tilsagn
om projekttilskud for et samlet beløb på
49,4 mio. kroner.
Projekttitel
Antfarm
ORACLE-FISH
ORIGIN
BIOACT
GrassRotate
WelBredPOrg
Ø-KO-AVL
SROPP
OnePlate
Hovedansøger
Aarhus Universitet
Roskilde Universitet
Aarhus Universitet
ASQARI ApS (Unibrains)
Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
Danmarks Tekniske Universitet
Tilsagn i mio. kr.
(afrundet)
FOTO: COLOURBOX
Antfarm
Projektet vil undersøge skalerbarheden og
omkostningerne forbundet med at opdyrke
danske skovmyrer til kommercielt brug i
frugtavlerbranchen. Erfaringer har vist, at
myrer kan have en positivt effekt i forhold
til plantesygdomme og skadedyr. Det for-
ventes, at frugtavlere kan få højere og mere
stabile udbytter ved brug af myrer, samtidig
med at tiltaget kan have positivt effekt på
biodiversiteten.
GrassRotate
ORIGIN
ORACLE-FISH
Projektet vil udvikle en økologisk produktion
af vandloppen, der forudses at have poten-
tiale til at blive det dominerende levendefo-
der-produkt for økologiske akvakulturfarme.
Projektet forventes at bane vejen for pro-
duktion og eksport af vandloppesystemer til
økologiske akvakulturfarme, således at disse
i fremtiden kan blive selvforsynende.
Projektet vil udvikle lysin-normer for økolo-
giske grise, der i dag fodres efter konventi-
onelle proteinnormer, til trods for at de to
produktionssystemer adskiller sig på en
række afgørende punkter. Lav fodereffek-
tivitet kombineret med brugen af lokale
proteinkilder er bl.a. med til at øge udskillelse
af næringsstoffer fra økologiske slagtegrise,
hvilket kompromitterer foder-økonomien.
Projektet vil anvende eksisterende økolo-
giske sædeskifteforsøg til at bestemme
optimale dyrkningstiltag i forhold til
græsmarksblandinger. Med et afbalance-
ret forhold mellem græs, bælgplanter og
urter, kan man opnå en mere bæredygtig
afgrødeproduktion i forhold til traditionelle
kløvergræsblandinger. Samtidig kan det
medføre øget kulstoflagring, bedre udbytte
og højere udbyttestabilitet.
BIOACT
Projektet har som formål at karakterisere
og teste fem forskellige planteekstrakter til
behandling af parasitter i økologisk fjerkræ.
Planteekstrakter giver mulighed for en alter-
nativ, bæredygtig, ikke-medicinsk behand-
lingstilgang til infektioner med parasitter.
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Aarhus Universitet
Tilsagn (DKK)
Roskilde Universitet
Tilsagn (DKK)
Aarhus Universitet
Tilsagn (DKK)
ASQARI ApS (Unibrains)
Tilsagn (DKK)
Aarhus Universitet
Tilsagn (DKK)
1.236.708
1.893.749
5.570.985
5.648.180
5.984.236
24
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0025.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Nye projekter fra økologipuljen
OnePlate
WelBredPOrg
Projektet vil undersøge muligheden for at
fremavle økologiske grises egenskaber og
motivation for at rode i- og indtage grov-
foder. Økologiske grise er i dag avlet med
henblik på høj fodereffektivitet og vækst
på koncentreret foder, men der er mange
fordele forbundet med grovfoder i økologisk
produktion. Der ses dog stor variation
mellem grisenes motivation for at indtage
grovfoder.
SROPP
Ø-KO-AVL
Projektets formål er at udvikle et økologisk
avlsprogram, der er bedre tilpasset til økolo-
giske produktionssystemer. Genetikken bag
køer i den økologiske produktion er i dag
konventionel. Det betyder, at de økologiske
køer ikke er genetisk tilpasset det økologiske
miljø. Et nyt avlsmål for økologiske køer for-
ventes at medføre en lavere klimapåvirkning
samt forbedret dyrevelfærd.
Projektet vil tilvejebringe videnskabelig doku-
mentation for effekten og praktisk anvendel-
se af nye biologiske midler mod sygdomme
i kartoffelmarken såvel som lagersygdomme.
Udfordringer i forhold til kartoffelsygdomme
anses i dag som værende en væsentlig
faktor for, at økologisk kartoffelproduktion
ikke er mere udbredt. Målet er at øge dansk
økologiske kartoffelproduktion fra 2.000 ha
til 3.000 ha.
Projektet har som formål at tilvejebringe
viden om danske familiers barrierer, mulig-
heder og motivationsfaktorer for at ændre
deres kost mod en mere økologiske, bære-
dygtig og sund kost. Hertil håber projektet
at frembringe evidens for effekten af denne
i forhold til human sundhed såvel som
klodens sundhed. Projektet sigter mod at
udvikle informationsmateriale og værktøjer,
der skal formidle OnePlate-projektets resul-
tater til brug for forbrugere og økologiske
interessenter.
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Hovedansøger
Aarhus Universitet
Tilsagn (DKK)
Aarhus Universitet
Tilsagn (DKK)
Aarhus Universitet
Tilsagn (DKK)
Danmarks Tekniske Universitet
Tilsagn (DKK)
6.169.513
7.514.094
7.554.694
7.815.540
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
25
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0026.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Nye projekter fra europæisk samarbejde
GUDP har mulighed for at understøtte dansk deltagelse i inter-
nationalt forsknings- og udviklingsarbejde, hvor fokus er på den
grønne omstilling af fødevareerhvervet, og hvor formålet falder
inden for GUDP’s strategi. Det har GUDP løbende gjort gennem
de seneste år ved at finansiere dansk deltagelse i forskellige
ERA-NETs (European Research Area Networks) under EU-kom-
missionens European Joint Programme.
Derved får danske deltagere adgang til samarbejde og viden-
I 2022 var GUDP med i to ERA-netværk opslag under hen-
holdsvis SusCrop (bæredygtig planteproduktion) og ICT-AGRI-
FOOD (anvendelse af informations- og kommunikationstek-
nologi i fødevaresektoren) med i alt 15 ansøgninger, hvor der
samlet set blev søgt om 23 mio. kroner. GUDP gav tilsagn om
projekttilskud for i alt 4,8 mio. kroner til danske deltagere i to
deling med førende forskere i andre lande. EU supplerer med
midler, hvormed der sker en gearing af GUDP´s midler.
nye ERA-netværks projekter under SusCrop, mens beslutnin-
gen om tilsagn til projekttilskud under ICT AGRI FOOD blev
udskudt til 2023.
FOTO: COLOURBOX
WheatSecurity, Identification and sustainable deployment
of wheat genetic diversity to enhance the resilience and
security of the European food supply
Projektet har til formål at identificere og udbrede brugen af, såvel som kendskabet
til, genetisk diversitet i hvede med henblik på at udvikle hvedesorter, der har øget
modstandsdygtighed over for klimaændringer. I projektet udnyttes igangvæ-
rende nationale og internationale initiativer til at udvælge en bred genetisk pulje
af hvedesorter til at udvikle et kimplasmapanel, som grundlag for en bredere
selektion af nye klimatilpassede hvedesorter.
AgroBioConnect, Connections in the landscape. Role of
landscape complexity in agroecosystem sustainability
Projektet har til formål at undersøge sammenhængen mellem variationer i
forskellige landskaber, som måles via forskellige digitale systemer og økosystem-
tjenester i en række europæiske landbrugs-landskaber. Projektdeltagerne vil
udvikle et beslutningsstøtteværktøj, der gør det muligt for interessenter at styre
agrobiodiversiteten og identificere gennemførlige og effektive tiltag til at styrke
biodiversiteten i landbrugssystemer.
Deltagende lande
Deltagende lande
Danmark, Irland, Frankrig, Spanien, UK, Italien
Tilsagn (DKK)
Danmark, Sverige, Italien, Polen, Tyskland, Finland og UK
Tilsagn (DKK)
2.213.280
2.684.370
26
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0027.png
Afsluttede projekter
i 2022
I 2022 blev 12 GUDP-projekter afsluttet. De 12 projekter har alle
indgivet slutrapport til GUDP, hvor projektets formål, forløb,
hovedresultater, samt konklusioner fremgår.
Det er muligt at fremsøge en nærmere beskrivelse af pro-
jekterne, samt at downloade projekternes slutrapport i Grøn
Projektbank eller ved at klikke på projekttitlen.
Det sagde
evalueringen
af GUDP
I 2021 gennemførte GUDP en omfattende
evaluering af programmet i samarbejde
med Damvad Analytics og Mussmaan.
4 ud af 5 projekter lykkes i
høj eller meget høj grad
Klima
Projekttitel
MicDoc1
Bæredygtige plastfrie papiremballager til syrnede mælkeprodukter
AlfaMaxBioraf
Pre-hatch Probiotics for Poultry
SmartSLUG
Udvikling af alkoholfri specialøl (AFøl)
Intelligent ear tags for automatic monitoring of cows
Feed4Life
Sprayless
InnoSkind
QC-CREW
Robot-automatisering i fjerkræslagteri og - kødforarbejdning - ”TRIN 1”
Hovedansøger
Teknologisk Institut
ARLA FOODS AMBA
DLF Seeds A/S
Københavns Universitet
Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
RYK-FONDEN
Dansk Landbrugs Grovvareselskab A.M.B.A.
Aarhus Universitet
Eurofish International Organisation
Københavns Universitet
DANPO A/S
Tildelt bevilling
7.0 4 4.4 68
1.4 45. 8 0 0
4.7 26. 2 19
4.497.17 7
7. 874.4 46
1.747.945
4 .9 5 4 .747
4. 2 90.15 0
5.0 5 8 . 3 10
3. 3 52 .4 57
2 . 812 . 3 47
3.498 . 52 0
3 ud af 5 projekter resulterer i
nye netværk
4 ud af 5 projektideer var ikke gennem-
ført uden GUDP i samme skala
Teknologierne kommer tættere på mar-
kedet. Ved projekternes start har teknolo-
gierne i gennemsnit et TRL (Technology
Readiness Level) på omkring 3, som
stiger til 6,5 ved afslutning
Læs hele rapporten fra Damvad
Analytics og Muusmann her
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0028.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Informationsmøder
& dialog
GUDP afholder i forbindelse med hver ordinær ansøgnings-
runde et informationsmøde, hvor ansøgere introduceres til an-
søgningsmaterialet. I 2022 afholdtes møderne i januar måned
i forbindelse med runde 1, samt i juni måned i forbindelse med
runde 2.
Vejledning om projektideer
Det er altid muligt at få vejledning om, hvorvidt en projektidé
egner sig som et GUDP-projekt. Det er en god idé, da en god
ansøgning tager lang tid at udarbejde.
På www.gudp.dk findes en 1-sidet skabelon, som kan anven-
des til en kort projektbeskrivelse. På den baggrund giver
GUDP-sagsbehandlere telefonisk vejledning i, hvorvidt projektet
potentielt er støtteværdigt i regi af GUDP.
28
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0029.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Konference
GUDP afholder hvert år en konference for interessenter i
fødevareerhvervet, forskere fra universitetsmiljøet, potentielle
ansøgere mv.
I 2022 lykkedes det med nød og næppe at afholde årets kon-
ference i skyggen af covid-19 restriktionerne. Konferencen blev
afholdt på Centralværkstedet i Aarhus d. 3. februar med temaet
”Proteiner for Fremtiden”.
GUDP-bestyrelsen brugte bl.a. konferencen til at indsamle input
til arbejdet med den nye GUDP-strategi. De input er senere
brugt som inspiration til de indsats- og fokusområder, som vil
præge GUDP´s bevillinger de kommende fire år.
Temaet for konferencen i 2023 er ”Fremtidens Fødevarer –
Innovativ Madkultur”. Her stiller GUDP skarpt på, hvordan vi
skaber fremtidens innovative fødevarer med seks nedslag i et
bud på, hvordan delelementerne i fremtidens værdikæde kan
se ud.
Konference 2022 på Centralværkstedet i Aarhus
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
29
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0030.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Bestyrelsen 2022
I juni 2022 udpegede ministeren for fødevarer, landbrug og
fiskeri en ny bestyrelse for GUDP, bl.a. på baggrund af indstillin-
ger fra erhvervsministeren, miljøministeren, uddannelses- og
forskningsministeren samt klima-, energi- og forsyningsministe-
ren. Bestyrelsen udpeges for en firårig periode med mulighed
for genudpegning.
Den nye bestyrelse repræsenterer et bredt spænd af kompe-
tencer inden for fødevareproduktionen, og er sammensat af
personer med tyngde i erhvervslivet. Det er bestyrelsen for
GUDP, der beslutter, hvilke projekter der får tilsagn, og dermed
kan få økonomisk støtte til at føre de grønne ideer ud i livet.
Mikael Thinghuus
Formand for
GUDP-bestyrelsen
Signe Didde Frese
CSR-Direktør i COOP
Henrik Lund
Adm. direktør i Naturli’
Irene Asta Wiborg
Miljøchef, Souschef, Planter
& Miljø, SEGES Innovation
Kristian Lund-
gaard-Karlshøj
Landbruger og ejer af
Ausumgaard
Nima Tisdall
Stifter af Blue Lobster
Jesper Uggerhøj
Adm. direktør i Løgismose
Meyers
Winnie Bügel
Adm. direktør for Chr.
Hansen A/S
30
I
GUDP ÅRSBERETNING
2022
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0031.png
INDLEDNING
I
FAKTA OM GUDP
I
ALLE PROJEKTER I 2022
I
INFORMATION & KONTAKT
Sekretariatet
GUDP-sekretariatet varetager den daglige administration af
programmet, udbetalinger, dialog med ansøgere og projekter
mv. Sekretariatet ledes af en sekretariatschef i Landbrugssty-
relsen.
Faglige sagsbehandlere og udbetalingsteamet sidder i Augu-
stenborg, mens den del af sekretariatet der har med bestyrel-
sesbetjening, kommunikation samt regel- og politikudvikling at
gøre sidder i København.
GUDP Sekretariat
Landbrugsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V
Tlf. 72 54 40 00
E-mail: [email protected]
Hjemmeside: www.gudp.dk
Augustenborg Slot danner rammerne om sagsbehandler- og udbetalingsteamet i GUDP.
GUDP ÅRSBERETNING
2022
I
31
UFU, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Orientering om årsberetning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 2022
2695239_0032.png